Mjesto koje ujedinjuje sve ljubitelje sporta

Što jesti prije i poslije HIIT treninga?

S obzirom na to da mnogi nemaju vremena posjetiti teretanu više od 2-3 puta tjedno, često je prenatrpan dnevni raspored razlog zašto mnogi u potpunosti i odustanu od aktivnog načina života. Međutim kako fitness napreduje s godinama, pojavljuju se novi oblici treninga koji su pogodni gotovo za svaku dob i razinu forme, a uz to ne oduzimaju puno vremena. Jedna od takvih aktivnosti je trening visokog intenziteta – HIIT.

HIIT treninzi u posljednje su vrijeme postali uobičajeni dio trening rutine mnogih vježbača zbog njihove učinkovitosti u kratkom periodu. S obzirom na život zatrpan obavezama teško je posvetiti puno vremena treninzima, zbog čega mnogi traže najbrži način kako bi ostvarili svoje rezultate i uklopili trening u ono malo slobodnog vremena.

HIIT (eng. high-intensity interval training) vrsta je treninga u kojem se izmjenjuju intervali visokog intenziteta s intervalima niskog intenziteta ili odmora. Velika prednost HIIT treninga je to što možete uklopiti vježbe koje vama odgovaraju, odnosno imate više slobode kod odabira. U kombinaciji s pravilnom prehranom, HIIT trening osim poboljšanja izgleda može pozitivno utjecati na krvni tlak i zdravlje srca i krvnih žila te smanjiti inzulinsku osjetljivost.

Kako bi vaš trening bio maksimalno učinkovit, važno je sastaviti plan zdrave prehrane koji je prvi korak do željenog cilja, zbog čega u nastavku otkrivamo kako bi trebala izgledati vaša prehrana prije i nakon HIIT treninga.

Prehrana za HIIT trening

Učinkoviti plan prehrane trebao bi sadržavati namirnice bogate zdravim nutrijentima. Neke od njih su voće, povrće, integralne žitarice i proteini. Uz odabir odgovarajućih namirnica također obratite pažnju na količinu kalorija i mikronutrijenata te nemojte zaboraviti na važnost vode koja je neophodna za gotovo sve procese u organizmu.

Pre-workout obroci

S obzirom na intenzitet treninga, važno je da opskrbite svoje tijelo s dovoljnom količinom energije kako biste u svakoj vježbi mogli dati svoj maksimum. Idealan obrok prije HIIT treninga trebao bi sadržavati veću količinu ugljikohidrata i srednju količinu proteina, a trebali biste ga konzumirati oko 3 sata prije treninga. No birajte izvore ugljikohidrata poput integralnih žitarica i izbjegavajte hranu bogatu rafiniranim šećerima.

Ako volite zdrave namaze, isprobajte integralni tost s maslacem od kikirikija i bananom. Osim toga, možete isprobati grčki jogurt s posnim sirom i voćem ili ako više volite obrok u obliku snacka, grickajte bademe uz sušeno voće.

Post-workout obroci

Najvažnija zadaća post-workout obroka je obnova energije, odnosno obnavljanje zalihe glikogena u mišićima te obnova mišićnog tkiva oštećenog treningom. U tom slučaju također je poželjno konzumirati kombinaciju ugljikohidrata i proteina, i to u omjeru 3:1. Pojedina istraživanja pokazala su da je konzumacija ugljikohidrata i proteina u ovom omjeru unutar 30 minuta nakon HIIT treninga najučinkovitija kod obnove zaliha glikogena, pa time i podizanja razine energije za treninge koji vas čekaju u budućnosti.

Ako volite jesti pahuljice, odlučite se za zobene u kombinaciji s voćem i napitkom od soje, badema ili lješnjaka. No ako ipak tražite konkretniji obrok, u tome vam može pomoći kombinacija riže s piletinom i svježim ili kuhanim povrćem.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Building Body premium

Pridruži se BB obitelji potpuno besplatno i ostvari razne pogodnosti:

 

pristup premium sadržaju

najnovije vijesti iz svijeta fitnessa

prijava na naš newsletter

ekskluzivni popusti u Polleo Sportu

Registriraj se