Mjesto koje ujedinjuje sve ljubitelje sporta

Sezonska depresija – kako ju izbjeći?

Ljeto je gotovo, temperature su pale, japanke i kupaći kostimi su spremljeni duboko u ormar. Ako niste jedan od sretnika koji si i preko zime priušti skok u neke toplije krajeve, slijedi vam nekoliko mjeseci magle, snijega, kiše i niskih temperatura. Shodno vremenu mijenja se i naše raspoloženje. Više nismo tako poletni, nigdje nam se ne ide, nemamo energije; samo se želimo zavući pod dekicu i satima gledati Netflix.

Iako se negdje u ovo vrijeme intenzivno počinje pričati o jesenskoj depresiji, ona zapravo nije stvarna. Naime, takva dijagnoza ne postoji u međunarodnoj klasifikaciji bolesti ili, kako bi se kolokvijalno reklo, sve je u našim glavama. Ono što najčešće pati u ovo vrijeme je naša fitness rutina – vježbanje i prehrana. Jedan dan će biti maglovito i prehladno da se ustanete ranije i odradite trening prije posla; drugi dan ćete ‘zaglaviti’ na poslu i dok krenete u gym, već će biti mrak pa ćete samo produžiti doma na toplo, pod dekicu. Usput naručite pizzu i dostavljač vas taman čeka na vratima.

Sve ovo se može jako jednostavno izbjeći: druženje s obitelji i prijateljima, fizička aktivnost, boravak u prirodi. Kiša nas neće otopiti niti će nas mrak pojesti, a naši fitness ciljevi neće čekati proljeće i rast temperatura. Nećete se ni okrenuti, a ljeto će već biti pred vratima. I što onda? Zato čitajte pozorno sljedeće retke i ovu jesen preskočite blues!

Ove godine preskočite jesenski blues 

Prvo i najvažnije, maknite sve predrasude iz glave. Kao što sam rekao, niti smo djeca da nas mrak plaši, niti smo od šećera da će nas par kapi kiše odvratiti od našeg puta u gym. Gledajte to s pozitivne strane – teretana će ujutro prije posla sigurno biti prazna i sve sprave su samo vaše, a ako trening odradite nakon posla, nema tih niskih temperatura koje će spriječiti da nakon teretane budete nabrijani i puni energije te spremni za kino, šetnju ili bilo koju drugu aktivnost.

Ono što nam također može pomoći su vitamini i minerali. Vitamin D inače dobivamo putem sunčeve energije, koje u ovim mjesecima nedostaje. Stoga je potrebno nadomjestiti ga namirnicama kao što su riba, škampi, goveđa jetra, žumanjak, sir i mliječni proizvodi. Kako prehrana ne bi patila i kako bismo preduhitrili prehlade te očuvali imunitet, temeljite ju na sezonskim namirnicama kao što su jabuke, bundeve, batat, kesten. Većina jesenskog voća i povrća je bogata antioksidansima, a vodeći su mahunarke i orašasto voće.

Još jedan trik temeljen na provjerenim znanstvenim istraživanjima je taj da provedete barem trideset minuta na otvorenom u razdoblju između 6 i 10 sati prijepodne kada je dnevna svjetlost najjača. Istraživanja su pokazala će to znatno pomoći smanjenju sezonske depresije.

Ovo vrijeme je također savršeno za odraditi detoksikaciju organizma; postoji puno načina, ali o njima ću pisati u jednom od narednih članaka. Na vama je samo da pronađete onaj koji vam najbolje odgovara.

U konačnici ono najbitnije – bavite se fizičkom aktivnošću u bilo kojem obliku. To može biti standardni trening u teretani, šetnja u prirodi, penjanje ili nogomet na otvorenom. Bitno je da je tijelo u pokretu jer nema boljeg osjećaja od onog poslije dobro odrađenog treninga. I garantiram da uz pridržavanje ovih smjernica mjesta za depru nema!

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Building Body premium

Pridruži se BB obitelji potpuno besplatno i ostvari razne pogodnosti:

 

pristup premium sadržaju

najnovije vijesti iz svijeta fitnessa

prijava na naš newsletter

ekskluzivni popusti u Polleo Sportu

Registriraj se