Mjesto koje ujedinjuje sve ljubitelje sporta

Zdravlje probavnog trakta od izuzetne je važnosti

Članak je samo informativan, potiče nas na razmišljanje i nema namjeru davati upute, a nije ni medicinski savjet!

Radi izmjene režima prehrane i testiranja postojećih i umišljenih problema potrebno je mišljenje dijetetičara ili pomoć liječnika!

Nemoj tratiti svoje vrijeme!

Nemoj suludo trošiti svoje vrijeme! Eto, izgovorio sam! Beskrajne sate provodiš u teretani i trošiš hrpe novca na bio-hranu i egzotične dodatke prehrani, ali samo tratiš svoje vrijeme.

Prije nego me optužite da pričam gluposti, dopustite da objasnim: ja već više od 15 godina treniram ljude i pomažem im u prehrani. To nije samo moj posao već  i moj strastveni hobi. Više od jednog desetljeća  dopisujem se s Dr. Ericom Serranom, završio sam dva stupnja tečaja Biosignature od Charles-a Poliquina i posjećujem predavanja Dr. Suzanne Macka. Svako jutro 3-5 sati odgovaram na mailove i planiram programe. U pismima mi klijenti sve napišu, počevši od toga na koju stranu tanjura stavljaju vilicu, broj miligrama natrija u pitkoj vodi i slične stvari. Njihova opširnost neki put čak i mene iznenadi! Njihova prehrana proteže se od ciklizacije ugljikohidrata do ketogenih dijeta i između toga postoje sve moguće varijante. Radi usporedbe, njihov stav je odličan, programi su im inteligentni, čini se bez greške. Na površini se čini kako bi se rezultati trebali pokazati, ali su iz nekog razloga zapeli. I nije im se samo razvitak zakočio, nego se često osjećaju tromo i depresivno. Ne mogu nikako otkriti zašto ne dolazi željno, očekivano definirano stanje. Ti ljudi od mene očekuju da im pronađem neko magično rješenje, kao na primjer da zamijene jagode za bijelo grožđe te da u zadnjem obroku bude 150 mg manje natrija. Suprotno tome, moje jednostavno i djelotvorno rješenje glasi – izliječite svoj probavni sustav!

Isprva su skeptični! Ali ubrzo shvate o čemu se radi i uvijek su jako zahvalni. Zdravlje probavnog sustava ključ je fizičke konstrukcije i zdravlja. Po britanskom Royal Societv of Medicine UK-u, 90% svake kronične bolesti potječe od upale crijevnog trakta! Rješavanjem probavnih problema klijenata, osobno sam vidio poboljšanje u njihovu zdravlju, smanjenju tjelesnih masti kao i pomak u povećanju mišićnog rasta i snage. Važnost probavnog trakta ne može se dovoljno naglasiti! Sasvim je svejedno što radiš, što ti je cilj – probavni sustav je broj jedan.

Zamisli da odeš na benzinsku s prekrasnim Bentleyem kako bi ga napunio najboljim gorivom, ali ne skineš kapicu rezervoara nego benzin polijevaš po automobilu. Prilično glupo, zar ne? Trošiti novac na jelo i dodatke prehrani bez sigurnosti da će hranjive tvari ući u tvoje tijelo ista je stvar.

Sve počinje u sluznici crijeva, koja je važan dio tijela za zdravlje. Cijedi otrovne tvari, blokira bakterije, viruse, parazite i sve ostale organizme kako ne bi ušli. Potpomaže probavu i zaustavlja loše probavljene veće čestice kako ne bi ušle u krvotok. Ovdje se događa asimilacija vitamina, mineralnih tvari, aminokiselina, masnih kiselina i ostalih djelotvornih tvari koje dospiju u krvotok. Osim ovih funkcija, mora se nositi i s tim da se površinske stanice velikom brzinom mijenjaju, regeneriraju. Zanimljiv je detalj da 70% (da, da sedamdeset posto!) hranjivih tvari ode na to da imunosustav bude u redu i da se organizam riješi otrovnih tvari. Nije slučajno da se često osjećamo pothranjeno kada sebe opteretimo treninzima i fizičkim radom na radnom mjestu.

Za ove procese treba puno krvi! Tijelo uputi krv u mrežu krvnih žila oko crijeva. Taj proces pospješuje probavu u trenutku kad nešto jedemo. Zato nam toliko odgovara malo prileći nakon nedjeljnog ili prazničnog ručka jer tijelo čini sve ne bi li dopremilo krv sa svih strana, iz mišića, kako bi ona pomogla radu crijeva.

U današnjem je društvu stres posvuda oko nas; od čangrizave žene, računa, šefa kretena i prisile da postigneš vrhunac pod utegom od 5 kila. Stres je sve što organizam prisiljava na uključivanje stanja «bježi ili se bori», što od crijeva oduzima potporu u korist mišića zbog naglo potrebne borbe (tako to vidi tijelo). To je bio jedan potreban, prirodan evolucijski mehanizam u cilju opstanka. S vremenom će pak, ako si previše pod stresom, adrenalin spriječiti crijeva da obave svoj posao. A kažnjena današnjim jelima, s previše toga se moraju boriti: rafiniranim šećerom, škrobnim ugljikohidratima i mnoštvom prerađenog jela; sintetičnim kemikalijama (boje, zaslađivači, konzervansi, insekticidi, umjetna gnojiva, pesticidi), antibioticima, hormonima, lijekovima, alkoholom, kofeinom i ostalim stimulirajućim tvarima, klorom, fluorom. Nadam se da vam je sada jasnije!

To su izazovi koji štete crijevima, teško je neželjene tvar i držati na distanci. Kada nepoželjne tvari dospiju u naše tijelo, stručnjaci govore o »sindromu propusnih crijeva« ili o «šupljim crijevima«. To je sindrom popraćen upalnim stanjem za koje mnogi misle da je izvor bolesti. Čestice hrane ušuljaju se u organizam, ali nisu dobro probavljene, prevelike su i zato se loše ponašaju, mogu izazvati alergijske reakcije koje prije nisu bile prisutne. Otrovi koji inače ne bi prešli prag dospijevaju u organizam. Sličan je problem i ako zbog loše apsorpcije nastane deficit hranjivih tvari. Lista se sve više povećava i na kraju gledaš oči novim kroničnim problemima.

Sada, kada si već dobio sliku o tome što se sve loše može dogoditi, pogle­dajmo korake prema rješenju. Najbolji pristup naučio sam na Poliquin tečaju, a autor je Jeffres Bland. Na engleskom jeziku svi počinju  slovom R: remove, replace, re-inoculate, repair (odstrani, zamijeni, ‘ponovno cijepi’, popravi).

Odstranjenje

Prvi korak programa je odstranjenje jela alergena. Ponekad je takva alergija jako očigledna. Meni, čim pojedem bjelanjak, nos počne curiti, oči suzuti i kišem. U drugim situacijama reakcija može biti manja i često se neće javiti satima ili danima. Dobar primjer za to je žito. 24 sata, dva dana ili čak tjedan dana može biti vrijeme negativne reakcije. To jako otežava otkrivanje osobnih alergijskih izvora (Mate Szasz: «Latentna osjetljivost na gluteline … Nije slučajno da u SAD-u od prvih simptoma do dijagnoziranja bolesti prosječno prođe 8 godina.»)

Evo jedne liste tipičnih alergena kojom se i ja koristim:

 • brazilski lješnjak
 • žitni glutelin
 • chili paprika
 • kvasac
 • češnjak
 • kikiriki
 • indijski oraščić
 • kivi
 • kukuruz
 • leća
 • datulje
 • lješnjak
 • sjeme suncokreta
 • sezamovo sjeme
 • soja
 • kravlje mlijeko
 • žumanjak
 • bjelanjak
 • zob

Ako misliš da imaš alergiju, ali ne znaš točno na što, tada se pomoću eliminacije možeš približiti problemu pa ih sve izostaviti (s vremenom, vrativši ih jedan po jedan).

Ostala jela koja često prouzrokuje reakcije (ne uvjetno sa zakašnjenjem):

 • piletina
 • svinjetina
 • jagode
 • govedina
 • naranče
 • rajčice
 • rakovi
 • špinat

Radi preciznijeg otkrivanja, naravno, od zdravstvenih službi možete tražiti točne testove za stotine jela i kemikalija.

Zamjena

Vrijedi početi sa solnom (HCL) kiselinom. Uz to može imati prednosti unos enzima. Birajte enzime životinjskog podrijetla naspram biljnih. Jedan trik sam naučio od dr. Erica Serranoa: započni uzimanje aminokiselina na ovoj točki. One pomažu regenerirati tkiva, crijeva.

Važno! Dijagnozu nedostatka solne kiseline treba postaviti liječnik i on također mora pratiti dopunu solnom kiselinom!

Ponovno cijepljenje

To je korak u kojem treba ubaciti probiotike. Sadržaj učinkovite kure su bifidobacteria i lactobacillus acidophillus. Pored toga obavezno konzumiraj i prebiotike. To su tipični ugljikohidrati (kao što su oIigosaharidi).

Popravak

Sad je vrijeme za novu izgradnju! To je zadnji, 4. korak. Moraš osigurati hranjive tvari koje su potrebne stanicama crijeva. Posebna pažnja mora se obratiti glutaminu (ovaj put obični L-glutamin), cinku, B5-vitaminu i esencijalnim masnim kiselinama (omega-3). Pored toga, ako su ti crijeva upaljena, imat ćeš prednosti od uzimanja sljedećih: slatkog korjena (Licorice), aloe vere, kore brijesta, glikoproteina mucina, bijelog sljeza, n-acetil glukozamina i kvercitina.

Sada, kada si primijenio protokol za poboljšanje crijeva, spreman si na testiranje rezultata! Prema Dr. Macku jedan muškarac od 70 kilograma dnevno prazni 5 šalica mekane stolice u jednom ili više vršenja nužde. Osim toga, sljedbenici Biosignature koriste sljedeća tri testa pri vrednovanju rezultata:

Cink test

Uzmi žlicu cink-sulfata i oko 5 sekundi mućkaj u ustima. Ako ima okus kao tri dana stari proteinski shake, tada je ok! Ako ne osjećaš ništa, moraš nadoknaditi cink. Charles Poliquin preporučuje 120 mg dnevno tijekom 8 tjedana te svaki peti dan smanji s 15 mg dok ne dođeš do 30 mg, koliko je potrebno radi održavanja razine. Dr. Serrano napominje da, ako prijeđeš 50 mg, bit će potrebna i nadopuna bakrom. Ako netko koristi inzulin, tada zajedno s liječnikom treba odrediti korektnu dozu. Cink je potreban za proizvodnju solne kiseline. Zato redovito kontroliraj svoju razinu. To dvoje povezano je sinergijom.

Test solne kiseline

To je test koji sam spomenuo. Bez obzira na to jesi li iskusio osjećaj topline ili ne, više od 1400 mg nije preporučljivo! Vraćanje u normalu razine HCL-a može potrajati od mjesec dana do dvije godine, ali budi ustrajan. Solna kiselina neophodna je za probavu!

Test stolice

To je pomalo neobičan test, a i možete pogoditi o čemu je riječ. Moraš vrednovati svoju stolicu! Za to moraš odrediti tranzitno vrijeme sjemenke kukuruza. Kukuruz je pogodan subjekt. Pojedi 3-5 šalice kukuruza navečer (oko 2.5 dl je jedna šalica). Prati prvo i zadnje vrijeme pojavljivanja u stolici. Normalno vrijeme treba biti između 8 i 20 sati.

Samo da nam je zdravlja!

Nemoj zaboraviti: najvažnije je biti zdrav! 70% našeg imuniteta dolazi od crijeva. Ako brineš o svom probavnom traktu, imunosustav će biti snažan i bit ćeš na putu prema boljem zdravlju i većem razvitku u teretani.

POLLEO SPORT

Vidi sve
Elasti Joint, 384 g - Orange
Elasti Joint, 384 g - Orange
49.99
Read more
Polleo Sport vreća za boks, 175 cm
Polleo Sport vreća za boks, 175 cm
169.99
Read more
Melatonin 1mg, 180 tableta
Melatonin 1mg, 180 tableta
19.99
Read more
CLA 1000mg, 60 kapsula
CLA 1000mg, 60 kapsula
16.99
Read more
Protein Cookie, 75 g - Double Chocolate
Protein Cookie, 75 g - Double Chocolate
2.99
Read more
BCAA, 250 g
BCAA, 250 g
19.99
Read more
Magnezij 375 mg, 100 kapsula
Magnezij 375 mg, 100 kapsula
19.99
Read more
100% Whey Gold Standard, 900 g - White Chocolate Raspberry
100% Whey Gold Standard, 900 g - White Chocolate Raspberry
44.99
Read more
BCAA 1000, 200 kapsula
BCAA 1000, 200 kapsula
29.99
Read more
BCAA 1000, 400 kapsula
BCAA 1000, 400 kapsula
49.99
Read more
Creatine 2500, 200 kapsula
Creatine 2500, 200 kapsula
41.99
Read more
Cink, 15 mg, 100 kapsula
Cink, 15 mg, 100 kapsula
14.99
Read more
Zeleni čaj, rinfuza, 500 g
Zeleni čaj, rinfuza, 500 g
9.99
Read more
L-Carnitine Liquid, 25 ml, 20 ampula - Peach
L-Carnitine Liquid, 25 ml, 20 ampula - Peach
39.99
Read more
FlavDrops, 50 ml - Vanilija
FlavDrops, 50 ml - Vanilija
6.99
Read more
Formula 80 Protein Complex, 510 g - Vanilla cream
Formula 80 Protein Complex, 510 g - Vanilla cream
29.99
Read more
Creatine, 500 g
Creatine, 500 g
44.99
Read more
L-Glutamine, 600 g
L-Glutamine, 600 g
34.99
Read more
Bučica gumirana 4 kg Atleticore
Bučica gumirana 4 kg Atleticore
13.59
-15%
Read more
Vitargo +Electrolyte, vrećica, 70 g
Vitargo +Electrolyte, vrećica, 70 g
2.99
Read more

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Building Body premium

Pridruži se BB obitelji potpuno besplatno i ostvari razne pogodnosti:

 

pristup premium sadržaju

najnovije vijesti iz svijeta fitnessa

prijava na naš newsletter

ekskluzivni popusti u Polleo Sportu

Registriraj se