Mjesto koje ujedinjuje sve ljubitelje sporta

Zašto je voda neophodna za naše zdravlje?

Naše tijelo sadrži 50 do 70% vode, a njezin točan udio ovisi o spolu i dobi. Žensko tijelo sadrži više masnog tkiva, stoga ono sadrži manje vode nego tijelo muškaraca. Starenjem tijelo počinje gubiti na udjelu vode. Voda teče našim venama i arterijama u obliku krvi, kao limfna tekućina kroz limfni sustav, ali najveća količina, čak 2/3 sadžana je u stanicama u kojima se odvijaju životni procesi. Ako stanice nemaju vode neće moći održavati izmjenu tvari.

 

Bez hrane čovjek može preživjeti čak 30 dana, ali bez tekućine samo tri.

Voda, u obliku krvi i limfe, teče cijelim tijelom i tako nosi kroz organizam kisik, rastopljene hranjive tvari i tvari za razgadnju koje nosi do organa za izlučivanje – bubrega i mjehura. Količina i kakvoća vode u organizmu utječu na čišćenje organizma. Pri prijenosu hranjivih i otpadnih tvari, dio otpadnih tvari ostane u vezivnom tkivu i preko vode sadržane u tom tkivu dolazi do limfnog sustava te se izlučuje preko bubrega.

Također, tamperaturu u našem tijelu izjednačava i održava upravo voda. U slučaju tjelesne aktivnosti mišići se pregrijavaju. Toplinu mišića preuzima hladno strujanje krvi i raspoređuje organizmom. Daljnjom aktivnošću, voda se izlučuje preko znojnih žlijezda, uzimajući toplinu za isparavanje upravo od mišića kako bi se koža ohladila. Izlaskom topline tempreratura tijela ne raste, već ostaje više-manje stalna bez obzira na vrstu fizičke aktivnosti.

 

Optimalni unos

Već je svima dobro poznato da je preporučena količina vode koja se treba unijeti kroz dan da bi organizam zdravo i ispravno obavio sve funkcije 2,5 l.

Voda se također oslobađa u samim stanicama pri izmjeni tvari i organizam ju može ponovno koristiti, a ravnoteža se održava izlučivanjem tekućine urinom i stolicom te kožom i disanjem. Bitno je dakle održavati ravnotežu unosa i izlućivanja tekućine. Zato naše tijelo kada smo bolesni traži mnogo više tekućine jer ju češće izlučuje i koristi pri obrani organizma od štetnih stanica. Pijete li dovoljno tekućine možete vidjeti iz mokraće – ako je mokraća nakon ustajanja tamna i koncentrirana vjerojatno se radi o manjku tekućine u tijelu. Ukoliko je mokraća svijetla i rijetka, zadovoljen je unos tekućine.

Zato je važno piti tekućinu pri bavljenju sportom – ona se izlučuje konstantno znojem i potrebno ju je nadoknaditi.

U sportskim aktivnostima preporučuje se uzimanje tek 2-3 manja gutljaja tekućine svaki put kada ju tijelo zatraži – veća količina tekućine može biti šok za organizam pa može doći do drugačijeg izlučivanja u nastavku ili težine u trbuhu koja kratko traje, ali može otežati tijelu da daje svoj maksimum.

Međutim, mnogi se požale kako ne osjećaju žeđ prečesto kroz dan, čak i ako se bave težim fizičkim aktivnostima pa u danu u organizam unesu tek do 1 l tekućine. Dobra je vijest što čak litru tekućine uzimate preko hrane. Dakle, potrebno je unijeti minimalno 1,5 l vode kroz piće. Ljeti i pri sportskim aktivnostima minimalna bi količina trebala biti 2 l. No, ako pijemo tek kada nam tijelo osjeti žeđ, to je pokazatelj da naš organizam već osjeća nedostatak tekućine.

U krajnjim slučajevima rijetkog uzimanja tekućine, krv može postati gušća, može doći do vrtoglavica i glavobolja te usporavanja životnih procesa. Stoga bi se trebalo naučiti piti tekućinu prije nego ožednimo. Optimalno bi bilo unijeti 2 l tekućine dnevno. Time se postiže lakše ravnoteža organizma i prijenos tvari se odvija bez smetnji. Jačaju srce i krvotok, rasterećuju se bubrezi i potiču uravnoteženo čišćenje organizma, smanjuje se osjetljivost na stres, potiču tjelesni obrambeni organizmi, potiče probava, sprečava pojačana želučana kiselina, a koža je elastična i svježa.

Organizam izlučuje čistu vodu samo kod disanja. U drugim se slučajevima uz vodu izlučuju i minerali, posebice natrij, klor, magnezij, kalij i željezo te elektroliti čijim stanjem upravljaju bubrezi. U slučaju pomanjkanja minerala i elemenata može doći do ispadanja kose, smetnji u rastu i slabljenja imunološkog sustava.

Žitarice, voće, povrće, mliječni proizvodi i prirodna mineralna voda opskrbljuju organizam mineralima i pomažu da on nadođe ukoliko dođe do pomanjkanja. Minerala u tijelu je relativno malo, ali oni sudjeluju u svim procesima izmjene tvari. Količina i potrebe ovise o starosti i veličini tijela. Djeci i mladima najviše su potrebni cink, željezo, fluor i jod. Ljudi pod stresom trebaju više kalcija i magnezija. Sportaši trebaju prvenstveno natrij jer je on neophodan za ravnotežu vode, napetost tkiva, podražaj mišića i mišićnu kontrakciju, a zatim i kalij, magnezij, kalcij, željezo i fosfat koji su neophodni za pravilno izlučivanje znojem, rad mišića i održavanje zdravlja kostiju.

 

Što, kada i kako piti?

Koliko je neka voda zdrava i pogodna za određenu prigodu ovisi o njezinoj kakvoći. Čista mineralna voda je, primjerice, bogata mineralima i preporučuje se nakon bavljenja sportom (u kombinacijama s voćnim sokovima) ili za kuhanje vegetarijanskih jela, u trudnoći i pri dojenju (mineralna voda siromašna mineralima ili ugljičnim dioksidom). Voda iz slavine je sasvim u redu i zdrava za piće i kuhanje ukoliko je dobre kakvoće. Ako je voda jako tvrda i kuhanjem stvara nakupine vapnenca, uvijek je moguće koristiti filter za vodu.

Potrebno je piti ravnomjerno i umjereno tokom dana, jer crijevo ne može primiti više od 0,2 l u 15 minuta. Nije poželjno popiti odjednom veće količine tekućine. Također, za unos tekućine važno je i što pijemo i što jedemo. Kava i crni čaj. primjerice. nisu dovoljni za unos tekućine jer kofein potiče mokrenje. Slatka i umjetno obojena pića ne utažuju žeđ, a nerazrijeđene prirodne sokove uvijek je bolje dodatno razrijediti vodom. Alkoholna pića nikako ne utažuju žeđ jer tijelo treba mnogo vode da bi preradilo alkohol. Mlijeko pak, iako ga mnogi smatraju pićem, to nije, već je prehrambena namirnica i ne zadovoljava potrebe tekućine. Voće, povrće i salata sadrže 80 – 95% vode, a krumpir 75%.

Stoga je najbolje piti običnu vodu, po potrebi čistu mineralnu, a od sokova prirodne voćne sokove razrijeđene vodom. Svakako se potrudite uključiti u prehranu svakodnevno voće ili povrće, jer ono nije dobro samo za unos tekućine, već i za unos vitamina.

POLLEO SPORT

Vidi sve
Elasti Joint, 384 g - Orange
Elasti Joint, 384 g - Orange
49.99
Read more
Polleo Sport vreća za boks, 175 cm
Polleo Sport vreća za boks, 175 cm
169.99
Read more
Melatonin 1mg, 180 tableta
Melatonin 1mg, 180 tableta
19.99
Read more
CLA 1000mg, 60 kapsula
CLA 1000mg, 60 kapsula
16.99
Read more
Protein Cookie, 75 g - Double Chocolate
Protein Cookie, 75 g - Double Chocolate
2.99
Read more
BCAA, 250 g
BCAA, 250 g
11.99
-40%
Read more
Magnezij 375 mg, 100 kapsula
Magnezij 375 mg, 100 kapsula
19.99
Read more
100% Whey Gold Standard, 900 g - White Chocolate Raspberry
100% Whey Gold Standard, 900 g - White Chocolate Raspberry
44.99
Read more
BCAA 1000, 200 kapsula
BCAA 1000, 200 kapsula
29.99
Read more
BCAA 1000, 400 kapsula
BCAA 1000, 400 kapsula
49.99
Read more
Creatine 2500, 200 kapsula
Creatine 2500, 200 kapsula
41.99
Read more
Cink, 15 mg, 100 kapsula
Cink, 15 mg, 100 kapsula
14.99
Read more
Zeleni čaj, rinfuza, 500 g
Zeleni čaj, rinfuza, 500 g
9.99
Read more
L-Carnitine Liquid, 25 ml, 20 ampula - Peach
L-Carnitine Liquid, 25 ml, 20 ampula - Peach
39.99
Read more
FlavDrops, 50 ml - Vanilija
FlavDrops, 50 ml - Vanilija
6.99
Read more
Creatine, 500 g
Creatine, 500 g
44.99
Read more
L-Glutamine, 600 g
L-Glutamine, 600 g
34.99
Read more
Bučica gumirana 4 kg Atleticore
Bučica gumirana 4 kg Atleticore
15.99
Read more
Vitargo +Electrolyte, vrećica, 70 g
Vitargo +Electrolyte, vrećica, 70 g
2.99
Read more
Vitargo Carboloader, vrećica, 75 g
Vitargo Carboloader, vrećica, 75 g
2.99
Read more

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Building Body premium

Pridruži se BB obitelji potpuno besplatno i ostvari razne pogodnosti:

 

pristup premium sadržaju

najnovije vijesti iz svijeta fitnessa

prijava na naš newsletter

ekskluzivni popusti u Polleo Sportu

Registriraj se