Mjesto koje ujedinjuje sve ljubitelje sporta

Tinejdžeri i suplementi (dodaci prehrani)

Tinejdžeri imaju velik broj razloga zašto se odlučuju na povećanje mišićne mase ili “kresanje” masnih naslaga. Ti razlozi mogu ležati u matičnom sportu kojim se bave pa im je primarni cilj fizički ojačati i biti snažniji ili jednostavno mišićavim izgledom privući suprotni spol i istaknuti se od ostalih vršnjaka. Na sreću, sjajan način kako to ostvariti i povećati samopouzdanje, a u isto vrijeme kloniti se droge i alkohola, je upravo bodybuilding.

Trebaju li tinejdžeri suplemente? Ne. Još uvijek možete postići odlične rezultate napornim radom i pravilnom prehranom, ali ono što valja naglasiti je da će suplementi pomoći brže doći do željenih rezultata. Zbog toga je odabir pravih suplemenata vrlo važna odluka i može napraviti ogromnu razliku.

Međutim, pri odabiru suplemenata, tinejdžeri trebaju biti vrlo oprezni. Moraju pripaziti da suplementi koje biraju, nekim slučajem ne bi utjecali na prirodnu proizvodnju hormona. Ne trebaju se zamarati testosteronom i hormonom rasta i načinima kako ih povećati. Prirodne razine u njihovom tijelu su vrlo visoke i svako uplitanje stranih tvari ne bi bilo poželjno. U stvari, neki određeni proizvodi mogu ozbiljno narušiti hormonalnu ravnotežu. Iz tog razloga: Ne tratite novac i ne ugrožavajte zdravlje!

Izgradnja mišićne mase i snage

Sljedeći će vam proizvodi pomoći pri izboru ovisno o dobi kojoj pripadate.

Tinejdžeri ispod 16 godina starosti

Tinejdžeri ispod 16 godina imaju pravo izbora, uzeti suplemente ili ne. Ako se odlučite na neke od suplemenata, ovo su preparati koji će vam pomoći brže izgraditi toliko željenu mišićnu masu.

Proteinski proizvodi

Protein je građen od aminokiselina. Aminokiseline su osnovni gradivni blokovi proteina, a samim time i vaših mišića. Ne možete graditi mišiće bez proteina! Kako bi potaknuli svoje mišiće na rast, bit će vam potrebno oko 1-2 grama proteina po kilogramu tjelesne težine dnevno. Znači, prosječna osoba od 70 kg, trebala bi konzumirati između 70 i 140 grama proteina dnevno. Proteinski napitci i pločice su vrlo prikladan izbor i osiguravaju vrlo kvalitetne proteine.

Postoji nekoliko oblika proteina. To su: whey (sirutkin protein), soja, jaja i kazein. Koji je najbolji? Svi, jer njihova konzumacija ovisi o tome koliko proteina trebate i kada ih trebate.

Whey – u osnovi, whey protein je najbolji izbor za suplementaciju poslije treninga. Tijelo nakon takvog oblika fizičkog iscrpljivanja jednostavno žudi za hranom i potrebno ju je što prije dostaviti na kritična mjesta. Whey se razgrađuje već nakon pola sata i zbog toga je idealan izbor. Valja spomenuti da je tjelesno stanje neposredno poslije buđenja vrlo slično onome nakon treninga. Glikogenske zalihe su prazne, mišići su gladni, nastupa katabolizam (razgradnja mišića) pa je i to vrijeme idealno za brzi protein, tj. whey.

Kazein – s druge strane, kazein se vrlo sporo probavlja (2-7 sati). Iz tog razloga je idealan suplementarni izbor prije spavanja. Iako mi toga nismo svjesni, tijelo je itekako zaposleno za vrijeme našeg spavanca stoga mu moramo osigurati dovoljno kvalitetnih tvari kojima će moći obavljati primarne životne funkcije, ali i ujedno graditi mišiće koje svi toliko želimo.

Albumen – protein jajeta razgrađuje se umjerenim tempom (1.5-3 sata) i zato je dobar izbor bilo kada u danu kada trebate opskrbu kvalitetnim aminokiselinama.

Soja – sojin protein je vegetarijancima najbolji prijatelj jer je jedini potpuni protein deriviran iz biljaka. Soja je vrlo dobar protein, iako nije toliko učinkovit po pitanju apsorpcije poput wheya ili albumena.

Proteinski mixevi – kombinacija raznih vrsta proteina. Sigurno se pitate po čemu su to proteinski mixevi bolji od „običnih“ proteina pa i njih propagiramo? Jednostavno iz razloga što osiguravaju proteine koji imaju različito vrijeme otpuštanja pa u takvom mixu možete dobiti brzo razgradivi protein (whey), srednje brz (albumen) i sporo otpuštajući protein (kazein). Takva smjesa je najbolji izbor onda kada vam je potrebna veća količina proteina kako biste zadovoljili tjelesne potrebe na određeno vrijeme i usmjerili svoju pažnju na neke malo bitnije stvari u životu.

Low carb proizvodi – proizvodi s niskim udjelom ugljikohidrata posebno napravljenim za mršavljenje ili održavanje postojeće tjelesne težine.

Gaineri – kalorični proteinski proizvodi namjenjeni ljudima koji se žele udebljati. Ukoliko imate problema s dobivanjem mišićne mase, vrlo često će dodatni unos kalorija napraviti svoj dio posla i  „prevariti“ tijelo.

Multivitamini i minerali

Ne smijete zaboraviti na ovo! Možda se čine tako jednostavnima i općepoznatim, ali su vrlo važni. Deficijencija samo jednog vitamina ili minerala može značajno utjecati na tjelesne funkcije stoga će kvalitetno pakiranje multivitamina i minerala biti od iznimne koristi za najbolje dobitke mišićne mase, a o tjelesnom zdravlju da i ne govorimo.

Tijelo svakog vježbača zahtjeva više vitamina i minerala od prosječnog ljenčine koji svoje vrijeme provodi na kauču uz vrećicu čipsa i limenku gaziranog soka, i zato se nemojte ustručavati potrošiti svoj novac na nešto što vam uistinu treba.

Tinejdžeri od 16 do 19 godina starosti

Tinejdžeri u ovoj dobnoj skupini mogu, uz gore navedene, koristiti i dolje navedene proizvode.

Kreatin

Kreatin obavlja jako dobar posao kada je riječ o povećanju mišićne mase. Uz to što se određene količine prirodno proizvode u tijelu, kreatin je kao dodatak prehrani vrlo siguran i učinkovit za svakoga, pogotovo onoga tko ga nikad prije nije koristio. Na portalu imamo pregršt sjajnih članaka o kreatinu tako da, popularno rečeno, preko noći možete postati stručnjak i saznati sve što vas  zanima! Osnovna funkcija kreatina djeluje ovako: povećava ATP (glavni energetski izvor za eksplozivnu snagu mišića) pa time omogućuje izvođenje većeg broja serija i ponavljanja, ali i dizanje većih težina što znači i veći rast mišićnog tkiva. Kreatin se treba uzimati ciklički. Mnogi smatraju da se sjajni rezultati mogu postići u četiri tjedna, popraćeni nakon toga s tjednom ili dva bez kreatina. Postoji nekoliko različitih tipova kreatina. Na primjer kreatin monohidrat, kreatin etil ester, tekući kreatin itd.

U redu, sigurno kolutate očima od tolike ponude i različitih tipova kreatina pa se pitate koji je najbolji? To morate sami ustanoviti, ali znajte da kreatin svoj puni potencijal ostvaruje u kombinaciji s dekstrozom (glukozom), aminokiselinama i ostalim beneficijalnim mikroniziranim praškovima. Naravno, pravo vrijeme kada ga uzeti je, pogađate, poslije treninga.

Glutamin

Glutamin je jedna od najzastupljenijih aminokiselina u mišićnom tkivu. Pomaže u sprečavanju razgradnje mišića i ubrzava oporavak. Što se prije i kvalitetnije oporavite, to ćete se prije i nabrijaniji vratiti u teretanu! Glutamin je siguran za upotrebu kroz čitavu godinu.

Glutamin se ne bi trebao uzimati u isto vrijeme kad i kreatin jer se u kombinaciji jedan s drugim natječu za receptore odgovorne za apsorpciju. Glutamin uzmite prije treninga, a kreatin poslije.

Anabolički pripravci

Nehormonalni flavoni koji na prirodan način povećavaju sintezu proteina, dušičnu retenciju i mišićni rast. U kombinaciji s proteinima djeluju još bolje budući da pozitivno utječu na njihovu apsorpciju.

Aminokiseline i BCAA

Aminokiseline su gradivni blokovi proteina. Njihovom suplementacijom najviše mogu profitirati bodybuilderi jer aminokiseline popravljaju, tj. obnavljaju, grade i razvijaju mišićno tkivo. Među najkorisnijim i najučinkovitijim suplementima u bilo kojem sportsko – nutricionističkom programu, svoje mjesto uvijek pronalaze aminokiseline razgranatog lanca. To su esencijalne aminokiseline leucin, izoleucin i valin, poznate pod imenom BCAA. Ako ste u potrazi za boljim rezultatima, osigurajte svoju dozu aminokiselina! Iznenadit ćete se kako će dobro djelovati.

NO (dušični oksid)

Dušični oksid je slobodni oblik plina, proizveden u tijelu kojeg tijelo koristi za komunikaciji s ostalim stanicama. Činjenica da dušični oksid povećava protok krvi trebala bi zainteresirati svakoga tko se bavi ovim sportom, budući da povećani protok krvi automatski znači i bolji dotok nutrijenata što se najbolje očituje u posljedici većeg i napumpanijeg mišića. Svi koji probaju ovaj proizvod ne mogu ostati ravnodušni i zanemariti veliku pumpu nakon njegove upotrebe!

ZMA

ZMA je znanstveno dizajnirana anabolička mineralna formula. Sadrži cinkov monometionin aspartat, magnezijev aspartat i vitamin B6. To je posve prirodan proizvod za kojeg je klinički dokazano da značajno utječe na povećanje razina anaboličkih hormona i mišićne snage kod sportaša. Studije su pokazale da suplementacija od 30mg cinka i 450mg magnezija dnevno, može povećati razine testosterona do 30%! U nedavnoj studiji, ispitivane su dvije grupe ljudi. Jednoj je dan ZMA,  a drugoj placebo. Grupa suplementirana ZMA-om povećala je svoju snagu za 11,6% za razliku od grupe s placebom koja je snagu povećala za samo 4,6%.

Ovo je izvrstan izbor za ljude koji žele izbjeći prohormone.

HMB

Nov i vrlo uzbudljiv suplement koji je veoma brzo postao jako popularan među bodybuilderskom populacijom. Mnogi svjetski šampioni i sportaši koriste HMB i iznenađeni su njegovim dramatičnim rezultatima.

HMB je metabolit leucina, jedne od esencijalnih aminokiselina i igra vrlo bitnu ulogu u sintezi mišićnog tkiva. Ubrzava mišićni rast i reducira masne naslage.

POLLEO SPORT

Vidi sve
Elasti Joint, 384 g - Orange
Elasti Joint, 384 g - Orange
49.99
Read more
Polleo Sport vreća za boks, 175 cm
Polleo Sport vreća za boks, 175 cm
169.99
Read more
Melatonin 1mg, 180 tableta
Melatonin 1mg, 180 tableta
19.99
Read more
CLA 1000mg, 60 kapsula
CLA 1000mg, 60 kapsula
16.99
Read more
Protein Cookie, 75 g - Double Chocolate
Protein Cookie, 75 g - Double Chocolate
2.99
Read more
BCAA, 250 g
BCAA, 250 g
19.99
Read more
Magnezij 375 mg, 100 kapsula
Magnezij 375 mg, 100 kapsula
19.99
Read more
100% Whey Gold Standard, 900 g - White Chocolate Raspberry
100% Whey Gold Standard, 900 g - White Chocolate Raspberry
44.99
Read more
BCAA 1000, 200 kapsula
BCAA 1000, 200 kapsula
29.99
Read more
BCAA 1000, 400 kapsula
BCAA 1000, 400 kapsula
49.99
Read more
Creatine 2500, 200 kapsula
Creatine 2500, 200 kapsula
41.99
Read more
Cink, 15 mg, 100 kapsula
Cink, 15 mg, 100 kapsula
14.99
Read more
Zeleni čaj, rinfuza, 500 g
Zeleni čaj, rinfuza, 500 g
9.99
Read more
L-Carnitine Liquid, 25 ml, 20 ampula - Peach
L-Carnitine Liquid, 25 ml, 20 ampula - Peach
39.99
Read more
FlavDrops, 50 ml - Vanilija
FlavDrops, 50 ml - Vanilija
6.99
Read more
Formula 80 Protein Complex, 510 g - Vanilla cream
Formula 80 Protein Complex, 510 g - Vanilla cream
29.99
Read more
Creatine, 500 g
Creatine, 500 g
44.99
Read more
L-Glutamine, 600 g
L-Glutamine, 600 g
34.99
Read more
Bučica gumirana 4 kg Atleticore
Bučica gumirana 4 kg Atleticore
13.59
-15%
Read more
Vitargo +Electrolyte, vrećica, 70 g
Vitargo +Electrolyte, vrećica, 70 g
2.99
Read more

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Building Body premium

Pridruži se BB obitelji potpuno besplatno i ostvari razne pogodnosti:

 

pristup premium sadržaju

najnovije vijesti iz svijeta fitnessa

prijava na naš newsletter

ekskluzivni popusti u Polleo Sportu

Registriraj se