Mjesto koje ujedinjuje sve ljubitelje sporta

TENS – Spriječite bolove na vrijeme!

„Bio sam ne TENS-u, spasilo me“! Odjekuje po garderobama sportskih timova i profesionalaca. U našim bolnicama i klinikama za fizikalnu terapiju, liječnici i medicinsko osoblje se specijalizira kako bi se stekla specifična znanja kojima olakšavamo prvenstveno pacijentu. Svaki medicinski posao ima cilj prevenirati bolest, unaprijediti zdravlje i smanjiti simptome i znakove bolesti. Osim farmakoloških preparata, nesteroidnih protuupalnih lijekova (NSAID) i RICE protokola, fizikalna terapija zauzima vodeće mjesto u rješavanju križobolja i postoperativnih stanja. Prijelomi koji nisu zacijelili, migrene, neuralgije i cirkulacijski poremećaji se mogu tretirati kineziterapijom kao granom fizikalne medicine. Najveći učinak se postiže različitim medicinskim metodama. Od uređaja u fizikalnoj terapiji se koristi ultrazvuk, TENS, interferente struje.

Kako TENS podiže rehabilitaciju na viši nivo?

TENS je idealan uređaj za blokiranje boli. Radi na principu neuromuskularne veze kod križobolje, bolesti degenerativnog sustava, fraktura, artritisa i poremećaja cirkulacije. Na temelju stimulacije živčanih završetaka i blokade boli zauzima visoko mjesto u fizikalnoj terapiji. Prednost ovakvog oblika fizikalne terapije je samostalno korištenje na jednom ili više mjesta te mogućnost kombiniranja s drugim oblicima terapije.

Kontraindikacije TENS-u

  • Dijabetes
  • Hipertenzija
  • Trudnoća
  • Kardiovaskularna patologija
  • Pacemaker (Ugrađen stimulator srca)

Princip rada TENS uređaja:

TENS je transkutana elektro nervna stimulacija koja radi na principu električne struje koja se nalazi u uređaju. Stimulacijom živaca se postiže terapeutski cilj što pospješuje liječenje pacijenta i umanjuje bol. Potrebno je znati da TENS ne uklanja bol već je reducira. Farmakološka industrija osim što nudi liječenje, stavlja na tržište i nuspojave. Međutim, kod TENS-a nema nuspojava. TENS sadrži elektrode koje izgledaju kao malo flasteri natopljeni vodom. Potrebno je spojiti elektrode s TENS uređajem kako bi se mogli prenositi impulsi. Funkcija impulsa je blokiranje boli pa se smanjuje osjet i nelagodne senzacije. Stavljanjem elektroda na mišić u području boli, dolazi do oslobađanja endorfina. Endorfin je sličan morfiju. TENS se može koristiti u kućnoj primjeni. Dostupnost, efikasnost i ekonomičnost mu daje pluseve u potražnji. U kućnoj radinosti se koristi 30-60 minuta, 2-4 puta dnevno. Potrebno je posavjetovati se s liječnikom ili kineziterapeutom tijekom korištenja.

Vrste TENS uređaja:

Mjesto boli se može tretirati s dvije elektrode koje čine jedan par. Stimulacija mjesta boli je ostvariva isključivo pomoću 2 elektrode.

TENS uređaj dijelimo ovisno o broju elektroda na:

  • Jednokanalne (2 elektrode) – Simetrično postavljanje elektroda uzrokuje lokalno djelovanje, primjerice koljeno ili rame. Progresivnost je potrebno dozirati i nikada se ne započinje s velikim stupnjem.
  • Dvokanalne (4 elektrode) – Lokalno djelovanje se postiže postavljanjem elektroda na bolna mjesta. Ako je zahvaćena potkoljenica, prednost dvokanalnih elektroda se očituje u mogućnosti tretiranja dviju samostalnih pozicija, primjerice gležnja i lista.
  • Četverokanalne (8 elektroda) – Prednost se očituje u postavljanju elektroda na različita mjesta. Istovremeno se može tretirati koljeno i gležanj ili rame. Ovakav uređaj je uvelike pridonio sportskoj medicini i unaprjeđenju sportske rehabilitacije. Zanimljivo je što četverokanalni TENS mogu koristiti 2 osobe istovremeno.

TENS se međusobno razlikuje po cijeni i specifikacijama. Neki od njih mogu imati ulogu masažera i elektrostimulatora (EMS). EMS povećava mišićnu snagu i stimulira različite mišićnih skupina. TENS je odličan instrument za podići kineziološki tretman na višu razinu. U konačnici, zadovoljan klijent je vlastita satisfakcija.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Building Body premium

Pridruži se BB obitelji potpuno besplatno i ostvari razne pogodnosti:

 

pristup premium sadržaju

najnovije vijesti iz svijeta fitnessa

prijava na naš newsletter

ekskluzivni popusti u Polleo Sportu

Registriraj se