Mjesto koje ujedinjuje sve ljubitelje sporta

Smršavi lako bez gubitka energije – taurin

Spadaju li gubitak masnoće i dobra forma u neku grupu vaših ciljeva?
Pokušavate li još uvijek smanjiti razinu stresa i nervozu? Možda samo želite bolji san bez osjećaja umora ujutro.

Jedan od najučinkovitijih načina za povećanje motivacije i eliminiranja stresa je povećanje količine taurina u tijelu!

Taurin je aminokiselina koja kontrolira anksioznost i stres tako što smanjuje količinu kortizola, što na kraju rezultira smanjenjem anksioznosti. Dobrobiti taurina ne staju ovdje.
Isto tako, taurin:
– poboljšava učinkovitost i vrijeme reagiranja, što je jako korisno za profesionalne sportaše,
– potpomaže inzulin,
– pomaže u sprečavanju dijabetesa,
– povećava proizvodnju energije.

Taurin je vrlo potentan nutrijent za mozak, smanjuje krvni tlak, štiti srce, pomaže u detoksikaciji te pomaže kod upala. Zvuči kao da bismo svi mogli koristiti malo više taurina!

Za početak je najbolje pripremiti teren prije početka uzimanja taurina, zato što je ova aminokiselina odličan dodatak prehrani koja je bogata proteinima, te iz tog razloga treba napraviti plan uzimanja dodataka prehrani koji će osigurati da vašem tijelu ne nedostaje niti jedan od esencijalnih nutrijenata. Na primjer, osigurajte da je količina omega 3 i omega 6 masnih kiselina u vašem tijelu u ravnoteži zato što će to pripomoći kod djelovanja taurina.

Ovaj je članak fokusiran na sedam najvažnijih prednosti uzimanja taurina za postizanje tjelesne forme i vrhunskog zdravlja. Taurin će vam dati dodatni polet za poboljšanje raspoloženja i motivacije pa ćete se generalno osjećati bolje u vlastitom tijelu.

Uzimajte taurin za smanjenje razine stresa

Stres vas može ubiti i prouzrokovati povećanje masnoća i depresiju. Čak i najstaloženiji pojedinci često govore kako bi htjeli manje stresa u životu. Taurin vam može pomoći u tome.

Taurin je aminokiselina koja smiruje živčani sustav omogućavanjem proizvodnje neurotransmitera pod imenom GABA, što je kratica za gama-aminobutričku kiselinu. Podizanjem razine GABA kiseline, taurin omogućuje tijelu kontroliranje anksioznosti kako vaše misli ne bi otišle izvan vaše kontrole – tako ne dobivate kortizol i adrenalin koji idu u kompletu sa stresom i anksioznošću.

Istraživanja pokazuju da uzimanje taurina može smanjiti anksioznost u stresnim situacijama, a rezultat toga je veća produktivnost u radu. Jedno istraživanje u Advances in Experimental Medicines and Biology pokazalo je kako davanje taurina štakorima rezultira manje anksioznim ponašanjem i većom brzinom u standardnoj vježbi prolaska kroz labirint, za razliku od jedinki kojima je dan placebo. Drugo istraživanje pokazalo je slične rezultate kod učinka taurina na anksioznost i povećanu učinkovitost na testu koji kombinira kognitivne i fizičke elemente. U tom istraživanju, također provedenom na štakorima, rezultati su otkrili da su jedinke koje su primile taurin pokazale veću socijalnu interakciju, što je pokazatelj manjeg stresa i anksioznosti.

Ako imate nisku razinu taurina, vaš će živčani sustav biti preosjetljiv na stres. Kronično osjetljivi živčani sustav znači konstantno visoke razine kortizola te, naravno, povećanje masnog tkiva. Ako imate iskustva s gubljenjem masnoća, upoznati ste s činjenicom da se tijelo najlakše rješava masnoća u situacijama bez stresa. Jednostavni efekt smanjivanja stresa uzimanjem taurina poboljšat će tjelesnu formu i povećati gubitak masnoća.

Jedite meso za nabolje rezultate s taurinom

Taurin je organska kiselina dobivena od aminokiseline cistein. Postoji rasprava na temu treba li taurin biti klasificiran kao aminokiselina zato što ne sadržava karboksilnu skupinu u svojoj molekularnoj strukturi. Taurin se, zapravo, ponaša više kao neurotransmiter jer smiruje živčani sustav, dok je ključna činjenica da će vas unošenje potrebnih količina učiniti zdravijima.

Taurin se može sintetizirati u gušterači ako postoji dovoljna količina cisteina. Za najbolje rezultate trebate uvesti taurin kao dodatak prehrani. Dizači utega i sportaši brzo troše ovaj nutrijent zato što je uključen u proces izgaranja masnoća za proizvodnju energije i kontrolu stresa. Na primjer, bacači u baseballu te bacači kugle ili kladiva najčešće imaju nedostatak taurina i magnezija zbog visoke brzine bacanja koju obavljaju.

Hrana koja je prirodni izvor taurina je meso i mesni proizvodi poput morskih plodova, mlijeka i jaja. Vegetarijancima i veganima obično kronično nedostaje taurina u tijelu. Jedna od najgorih stvari koje su vezane uz nedostatke u veganskoj prehrani je kronični nedostatak taurina koji ih čini jako anksioznima. S dodatnim stresom i previše stimuliranim živčanim sustavom koji je posljedica nedostatka taurina, veganima nije lako.

Dodatak prehrani pomoći će pojedincima koji ne konzumiraju meso i životinjske proizvode, no u svakom slučaju preporučuje se konzumiranje organski uzgojenog mesa i divljači zato što nas opskrbljuju dovoljnim količinama DHA i EPA omega 3 masnim kiselinama. Kao dodatak, unosite i karnitin (esencijalan za sagorijevanje masnoća i radi u sinergiji s taurinom), kreatin (dobar za učinkovitost i formu) , te linoleične kiseline (pomažu u prevenciji raka dojke i prostate).

Doze taurina do šest grama dnevno su se pokazale vrlo učinkovitima u zaštiti funkcija srca. Manje doze obično su korištene za poboljšanje moždanih funkcija i prevenciju epilepsije. Dva do tri grama dnevno dovoljna su za početak, a kasnije se unos taurina može povećati do šest grama. Nema dokaza o negativnim posljedicama za organizam od unošenja taurina.

Smršavi lako bez gubitka energije - taurin

Uzimajte taurin za sagorijevanje masnoća

Taurin se sprema u žuči u žučnom mjehuru i pomaže u probavi hrane, posebice masnoća. Taurin pomaže tijelu da preradi masnoće, što ga čini esencijalnim za proizvodnju energije i dobru formu. Isto tako, potreban je u nizu zdravstvenih aspekata zato što ”dobre” masnoće igraju važnu ulogu u zdravlju svake stanice u tijelu.

Vrijednost uzimanja taurina za potporu u sagorijevanju masnoća i gubljenju težine vidljiva je u nedavnom istraživanju obljavljenom u časopisu “Journal of Biomedical Science”. U tom su se istraživanju uspoređivali efekti taurina u anti-pretilosti, te ekstrakt listova lotosa koji je davan štakorima koji su bili hranjeni visokim udjelom masnoće. Znanstvenici su mjerili trigliceride, kolesterol i tjelesnu masu štakora nakon šest tjedana. Životinje su bile podijeljene u grupe koje su dobivale normalnu hranu, hranu bogatu masnoćama, hranu bogatu masnoćama s dodatkom ekstrakta lotosovog lišća (biljka poznata po svojim atributima za brže sagorijevanje masnoća), te hranu bogatu masnoćama s dodatkom lotosovog lišća i taurina.

Grupa koja je dobivala doze taurina zajedno s ekstraktom od lišća lotosa pokazala je najpogodnije razine kolesterola i masnoća u krvi od svih ostalih grupa. Taurin i lišće lotosa bili su najučinkovitiji u smanjivanju masnoća, posebice u predjelu trbuha. Grupa koja je dobila samo ekstrakt lišća lotosa također je pokazala dobre razultate. Znanstvenici napominju kako je dodavanje taurina u svakom slučaju najbolji način za sagorijevanje i preradu masnoća u tijelu.

Karnitin je odgovoran za transport masnoća u stanice koje se koristi za proizvodnju energije u tijelu. Podizanjem razina karnitina u mišićnoj masi pomažemo u procesu sagorijevanja masnoća, no isto tako za taj proces morate imati dovoljne količine taurina u tijelu. Taurin igra ulogu u inicijalnoj fazi metaboliziranja masnoća, dok karnitin služi kao prijevozno sredstvo za masnoće do stanice gdje se onda događa proces sagorijevanja.

Uzimajte taurin za ravnotežu inzulina

Taurin je poznati dodatak prehrani za prevenciju dijabetesa i poboljšanje osjetljivosti inzulina. Taurin čini stanice osjetljivijima na inzulin i vezanje glukoze većim brojem staničnih mehanizama. Taurin ima takozvani anoreksigenički efekt na hipotalamus, što znači da smanjuje osjećaj gladi poboljšanjem proizvodnje energije i metabolizma. Nedavno istraživanje u časopisu “Amino Acids” pokazalo je da anoreksigenički efekt taurina povećava ulogu inzulina u kontroli unošenja hrane i pomaže u stagnaciji povećanja masnoća u tijelu.
Taurin ne pomaže samo kod već dobro funkcionirajućeg metabolizma, nego služi i kao antioksidans. Dokazano je kako pomaže kod kroničnih upala u hipotalamusu koja rezultiraju većom proizvodnjom inzulina u gušterači što dovodi do generalno veće razine inzulina i dijabetesa. Drugi načini na koje taurin poboljšava metabolizam su neutraliziranje slobodnih radikala u stanicama gušterače koje se nazivaju beta stanice. Zdrave beta stanice esencijalne su za postepeno i usklađeno izlučivanje inzulina, što posljedično pomaže dovođenjem glukoze u stanice za kasniju proizvodnju energije.

Konkretnije djelovanje taurina na procese u tijelu tiče se njegove mogućnosti poboljšanja sagorijevanja masnoća prilikom odmaranja. Jedno istraživanje u časopisu “Amino Acids” pokazalo je da se povećavanjem razine taurina kod štakora povećava i sagorijevanje masnoća tijekom mirovanja i to aktivacijom dvaju procesa koji imaju važnu ulogu u osjetljivosti inzulina i razgradnji glukoze.

Podaci pokazuju da taurin može zaštititi kardijalno tkivo od oksidacijskog stresa, dijelom zbog svojeg antioksidacijskog djelovanja i dijelom zato što taurin povećava količinu enzima koji šalju poruku glukozi da uđe u stanicu kako bi se počela iskorištavati energija.

Smršavi lako bez gubitka energije - taurin

Uzimajte taurin za podizanje razine testosterona

Taurin dokazano podiže proizvodnju testosterona kod muškaraca, tijekom čega ne podiže koncentraciju estradiola – estrogenskog hormona, pokazalo je istraživanje objavljeno u časopisu “Amino Acids”. U istraživanju se mjerio efekt taurina na testosteron i srodne seksualne hormone kod štakora i u testnim epruvetama. U obje studije, rezultati su pokazali da taurin stimulira proizvodnju testosterona, ali samo ako se konzumira u određenoj količini. Ako je dodana vodi za piće – 400 mikrograma po mililitru. Ako su količine bile veće od navedene, proizvodnja testosterona je zakazala.

Idealna doza kod štakora je 10 mikrograma taurina po mililitru. Kod testnih epruveta, gdje nije kontrolirana količina taurina, proizvodnja testosterona je pala, što ukazuje na činjenicu da je za normalnu proizvodnju testosterona taurin potreban. Preporučena doza temeljena na istraživanjima je 3 do 5 grama taurina dnevno za muškarca čija masa je 85 kilograma.

Dodatni dokazi koji upućuju na to da je taurin koristan za zdravlje reproduktivnog sustava dobiveni su istraživanjem koje je pokazalo da dodavanjem taurina možemo spriječiti testikularni oksidativni stres i odumiranje stranica, što dovodi do smanjene proizvodnje spermija, testikularne toksičnosti, te smanjene veličine testisa. U ovom istraživanju, znanstvenici su tretirali štakore toksinom koji uzrokuje oksidacijski stres i abnormalnosti u testisima. Tretman taurinom spriječio je gotovo sve abnormalnosti koje su bile uzrokovane toksinom, te je pripomogao u održavanju normalnog reproduktivnog zdravlja kod štakora. Obrambeni mehanizam je, izgleda, taurinov efekt antioksidanta u tijelu te, kako je pokazano u gornjem istraživanju, najvjerojatnije ima ulogu u proizvodnji testosterona.

Očito je da je imanje adekvatne razine testosterona esencijalno za idealnu formu zato što testosteron poboljšava razvijanje mišićne mase i bori se s povećavanjem masnoća. Poznato je kako su niske razine testosterona kod muškaraca inače povezane s lošijim zdravljem, posebice lošim metabolizmom i s razvojem dijabetesa. Taurin je jedan od mnogih nutrijenata koji bi se trebali uzimati za poboljšanje reproduktivnog zdravlja muškaraca i žena (dame ne brinite, uzimanje taurina neće povećati proizvodnju testosterona kod vas no istraživanje pokazuje da pomaže metabolizmu te smanjuje razinu stresa isto kod oba spola). Zajedno s taurinom, karnitin, omega-3 masne kiseline, magnezij, cink i vitamin D esencijalni su za vaše zdavlje i dobru tjelesnu formu.

Uzimajte taurin za borbu protiv oksidacijskog stresa

Taurin je sjajan, slabo poznati antioksidans. Svoju sposobnost za uklanjanje slobodnih radikala i održavanje stanica zdravima i živima djelomično duguje pomaganju održanja homeostaze i ravnoteže u tijelu. Taurin pomaže u procesu detoksikacije, tijekom čega smanjuje stres i reakciju inzulina.

Antioksidacijsko djelovanje taurina u tijelu čini ga jednim od načina liječenja raznih tipova upala (u slučaju visokih razina kortizola, izloženost toksinima), no isto tako je dokazano da usporava napredak bolesti jetre koje mogu nastati zbog poremećaja u metabolizmu. Istraživanja pokazuju da taurin smanjuje nakupljanje masnoća u jetri, te smanjuje mogućnost upale jetre i drugih ozljeda tog organa.

Prednosti omega-3 masnih kiselina i taurina u tijelu prikazane su u novoj studiji objavljenoj u časopisu “The International Journal of Molecular Medicine” koje je proučavalo stadije upala masnog tkiva u odnosu na prehranu koja uključuje protein sardine kao dodatak prehrani. Sardine sadržavaju jednu od najviših koncentracija EPA i DHA omega-3 masnih kiselina među ribama, što ih čini izvrsnim dodatkom prehrani. Isto tako, sadržavaju taurin i vitamin E – još jedan moćni antioksidans.

Ovo istraživanje pokazalo je da se, dodavanjem proteina iz sardina štakorima, zajedno s prehranom koja je bogata fruktozom (izvor ugljikohidrata koji je poznat da negativno utječe na metabolizam), smanjuje količinu masnoća u tijelu, povećava sinteza glukoze u krvi, smanjuju znakovi oksidacijskog stresa te smanjuju upale. Ovo istraživanje ukazuje na potrebu za kombiniranim integriranim pristupom kod korištenja taurina – adekvatne omega-3 masne kiseline pomažu, a drugi antioksidansi i esencijalni nutrijenti pomažu da sve u tijelu funkcionira bolje.

Uzimajte taurin za veću učinkovitost i lakši oporavak nakon treninga

Dodavanjem taurina povećavate snagu, poboljšavate izdržljivost i učinkovitost kako u aerobnim, tako i u anaerobnim vježbama, te smanjujete vrijeme oporavka nakon intenzivnih treninga. Jedna nedavna studija pokazala je da intenzivno vježbanje drastično smanjuje razinu taurina u mišićima, ali i da dodavanje taurina tijekom treninga zamjenjuje gubitak te poboljšava kapacitet rada.

U ovom istraživanju, štakori koji su primili taurin tijekom vježbe trčanja do iznemoglosti, imali su bolje rezultate od skupine koja nije primila dodatak. Gubitak kreatina preko mokraće također je bio smanjen. Dodavanje taurina poboljšava oporavak i smanjuje efekte umora u mišićima, što ga čini jako korisnim za povećanje učinkovitosti.

Jedan od razloga kako taurin povećava učinkovitost i smanjuje umor je njegova mogućnost da poboljšava sagorijevanje masnoća. Jedno istraživanje pokazalo je da uzimanje taurina prije treninga rezultira većom učinkovitošću i povećanjem od 16% u oksidaciji masnoća. Taurin također pomaže brzotrzajnim mišićima u proizvodnji dodatne snage.

 

POLLEO SPORT

Vidi sve
Elasti Joint, 384 g - Orange
Elasti Joint, 384 g - Orange
49.99
Read more
Polleo Sport vreća za boks, 175 cm
Polleo Sport vreća za boks, 175 cm
169.99
Read more
Melatonin 1mg, 180 tableta
Melatonin 1mg, 180 tableta
19.99
Read more
CLA 1000mg, 60 kapsula
CLA 1000mg, 60 kapsula
16.99
Read more
Protein Cookie, 75 g - Double Chocolate
Protein Cookie, 75 g - Double Chocolate
2.99
Read more
BCAA, 250 g
BCAA, 250 g
11.99
-40%
Read more
Magnezij 375 mg, 100 kapsula
Magnezij 375 mg, 100 kapsula
19.99
Read more
100% Whey Gold Standard, 900 g - White Chocolate Raspberry
100% Whey Gold Standard, 900 g - White Chocolate Raspberry
44.99
Read more
BCAA 1000, 200 kapsula
BCAA 1000, 200 kapsula
29.99
Read more
BCAA 1000, 400 kapsula
BCAA 1000, 400 kapsula
49.99
Read more
Creatine 2500, 200 kapsula
Creatine 2500, 200 kapsula
41.99
Read more
Cink, 15 mg, 100 kapsula
Cink, 15 mg, 100 kapsula
14.99
Read more
Zeleni čaj, rinfuza, 500 g
Zeleni čaj, rinfuza, 500 g
9.99
Read more
L-Carnitine Liquid, 25 ml, 20 ampula - Peach
L-Carnitine Liquid, 25 ml, 20 ampula - Peach
39.99
Read more
FlavDrops, 50 ml - Vanilija
FlavDrops, 50 ml - Vanilija
6.99
Read more
Creatine, 500 g
Creatine, 500 g
44.99
Read more
L-Glutamine, 600 g
L-Glutamine, 600 g
34.99
Read more
Bučica gumirana 4 kg Atleticore
Bučica gumirana 4 kg Atleticore
15.99
Read more
Vitargo +Electrolyte, vrećica, 70 g
Vitargo +Electrolyte, vrećica, 70 g
2.99
Read more
Vitargo Carboloader, vrećica, 75 g
Vitargo Carboloader, vrećica, 75 g
2.99
Read more

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Building Body premium

Pridruži se BB obitelji potpuno besplatno i ostvari razne pogodnosti:

 

pristup premium sadržaju

najnovije vijesti iz svijeta fitnessa

prijava na naš newsletter

ekskluzivni popusti u Polleo Sportu

Registriraj se