Mjesto koje ujedinjuje sve ljubitelje sporta

Seksualni stroj

Avanture koje vode do trostrukog povećanja testosterona

Seks je jedan od devet razloga za reinkarnaciju. Drugih osam razloga je nebitno.

~ George Burns

Oko podneva, jedne lijepe subote u San Franciscu, 21 kat. nad pristaništem Embarcadero

“To je mrvicu jezovito. Već su 75% izliječene.” Vesper se pojavila izašavši ispod tuša i buljila je u moja ramena.

“Nemoj se šaliti. Da čovjek ne povjeruje! Pretvaram se u vukodlaka.” Dakako, pritom sam mislio na slavno mitsko biće. Ono koje ima krvoločne kljove i kojemu bi Vesper bila više nego pristojna konkurencija.

Prethodne noći nanijela mi je rane po leđima i rukama koje se baš i ne bi mogle nazvati “ogrebotinama”. Remek-djelo među njima: četiri zasjekline od dvanaest centimetara na mom desnom ramenu iz kojih je curila krv i zahvaljujući kojima sam izgledao poput Brucea Leeja iz filma U zmajevom gnijezdu. Bruce kojemu je očajnički potreban antiseptik. Sada, manje od deset sati kasnije, tri posjekotine posve su nestale, a posljednja i najdublja jedva da je bila vidljiva.

To je bilo čudno.

Ono najčudnije počelo je puno ranije, prije odlaska u spavaću sobu, u restoranu Americano.

Petak u osam navečer privukao je ljude da izađu van, a alfa mužjaci među investicijskim bankarima borili su se po čitavom hotelu Vitale s alfa mužjacima među odvjetnicima ne bi li privukli pažnju žena. Ispeglane košulje i haljine lelujale su po terasi i unutrašnjosti restorana, gdje smo imali rezervacije. Restoranski poslužitelj morao je iskoristiti tehnike ragbijaša kako bi nas doveo do separea u udaljenom kutu restorana.

Razgovor s Vesper izgledao je ovako:

ONA: “Kako si?”
JA: “Nevjerojatno. Ali, moram te upozoriti. Biokemija mog tijela bitno je drukčija nego prošli put kad smo se vidjeli. Osjećam se… ah, osjećam se poput nadčovjeka.”
ONA (UZDIGNUTIH OBRVA): “Ma, stvaaarno? Daj mi reci detalje, molim te.”

Da, stvarno. Posljednji put kad smo se vidjeli moj ukupni testosteron povisio se s 244,8 ng/dl na 653,3 ng/dl (nanograma po decilitru). Uključivalo je to prvorazrednu količinu tjelesne aktivnosti. Ovog puta vratio sam se iz Nikaragve, gdje sam 21 dan triput dnevno jeo organsku govedinu. Prežderavao sam se proteinima posljednja tri dana i jeo kilogram do kilogram i pol organske govedine dnevno, uključujući barem 400 grama neposredno pred spavanje. (Nemojte brinuti. Neću vam preporučiti da i vi to učinite.)

Koji je bio rezultat?

Petnaest minuta nakon što smo sjeli, Vesper je bila omamljena od moje neprijeporne seksualne agresivnosti. Nisu ni kruh donijeli za stol, a već se penjala na mene. Ne hvalim se. Ovo nije forum Penthousea. U pitanju je činjenica koja doista izaziva nemalu zbunjenost. Ona je direktorica, a direktorice se tako inače ne ponašaju u javnosti. Pomislio sam da se možda nadrogirala. Teško je disala kroz nos, što je s vremena na vrijeme bilo prekinuto izjavama poput: “Što se to zbiva? Ne shvaćam što se to zbiva…” Čitav taj prizor bio je nadrealan.

Doslovce je bila pijana od feromona.

U jednom trenutku ispričao sam se kako bih otišao u WC, a ono što je uslijedilo bilo je još apsurdnije. Vesper je i sama svjedočila tome kad smo kasnije otišli iz restorana. I na putu u WC i vraćajući se do stola činilo se kao da u radijusu od tri metra ostavljam hormonalni učinak. Naišao sam na barem triput više kontakta očima od strane ženskog roda nego inače.

Životinjsko carstvo bilo je u najboljoj formi u San Franciscu.

Večera je završila neposredno nakon toga i nakon kratkog puta do njezina stana na 21. katu uslijedila je naša verzija filma U zmajevom gnijezdu, skupa s razbijanjem namještaja i većinom zvučnih efekata te vrste.(1)
Idućeg jutra, nakon još jedne porcije slasti, upitao sam je: “Što se to nalazi s druge strane tvog zida?”

Ispostavilo se kako na zidu njezina susjeda visi jedna metalna umjetnina. Nakon njezina drugog tuširanja i još jednog mog pogleda preko ramena, Vesper je bila u stanju reći samo jedno:
“Što god da radiš, samo nastavi.”

Smrt metroseksualca: kako ponovo postati agresivan

Stvari nisu uvijek bile ovako posložene. Zapravo, čitav niz godina situacija je bila posve drukčija.

Negdje između kraja 2007. i 2009. godine, u dobi između 30 i 32 godine, našao sam se u čudnom položaju: bio sam u stanju obavljati svoje zadatke u spavaćoj sobi jednako fantastično kao i na fakultetu, ali imao sam sve manje želje za tim.

I s najprivlačnijim djevojkama nakon jednog ili dva tjedna zečje ljubavi događalo bi mi se da bi učestalost snošaja spadne na samo jedanput dnevno. Onda bi spala na par puta tjedno, ili jednom tjedno. U seksu sam uživao kao i oduvijek, kad bi jednom započela zabava, no umor ili manjak interesa pobrinuli bi se za to da potražim izlaz. “Pozabavit ću se time ujutro” postala mi je konstantna mantra i obećanje samome sebi.

Sve to nije imalo nikakvog smisla.

Bio sam mlad, u prvorazrednoj kondiciji i osjećao sam se upravo savršeno zdravim. Kad sam se dao testirati na razinu testosterona, ispostavilo se kako sam pri donjoj razini “normalnog” raspona.
U čemu je bio problem?

MOGUĆI KRATKI SPOJEVI

Testosteron je molekula koja ovisi o mnogočemu.

Hipotalamus luči hormon koji utječe na ispuštanje gonadotropina (GnRH), koji govori hipofizi da otpusti luteinizirajući hormon (LH) i hormon koji stimulira rast folikula (FSH). Luteinizirajući hormon potom stimulira Leydigove stanice u testisima da proizvode – ta-dam – testosteron.

Os hipotalamus – hipofiza – testisi

Os hipotalamus – hipofiza – testisi

Velika je i neobuzdana greška tretirati sindrom niske razine testosterona dodavanjem testosterona izvana u obliku gela ili injekcije(2), a da se prethodno ne pozabavimo biološkim mehanizmom cijele priče.
Jednako tako, pogrešno je doživjeti niski libido isključivo kao problem niske razine testosterona.

Godine 2004. eksperimentirao sam s hormonom i lijekom pod nazivom ljudski korionski gonadotropin, poznatiji i kao “hCG”, koji de facto djeluje kao oblik luteinizirajućeg hormona. Nakon uštrcavanja jedanput tjedno, istog trenutka utjecao je na to da se moj volumen sjemena više nego utrostručio i zahtijevao – zahtijevao – ejakulaciju tri do četiri puta dnevno, samo da bih mogao misliti jasne glave. Ako želite uništiti svoju produktivnost, nemojte gledati dalje od hCG-a. Neugodu koja je proistekla iz toga kompenzirala je moja djevojka i seks s njom koji je porastao od nekoliko puta tjedno na nekoliko puta dnevno. To su bili sretni dani.

Dakle, dovoljno je uštrcati si hCG i problem je riješen?

Ne baš. Evo u čemu je stvar: opetovano korištenje hCG-a može umanjiti osjetljivost testisa na pravi luteinizirajući hormon.(3) Testisi onda ne mogu više zaprimiti signal da prirodno proizvode testosteron. To je velika nevolja.

To znači da hCG ne može funkcionirati kao trajno rješenje, no činjenica je da povećanje luteinizirajućeg hormona (LH) pojačava seksualnu žudnju.

INFORMACIJE ZA GEEKOVE

No, mogli biste se zapitati, zar seksualni nagon nije uzrokovan većom količinom testosterona, budući da luteinizirajući hormon (i stoga hCG) stimuliraju njegovo otpuštanje? To je istina, no ja sam 2004. godine koristio i injekcije pravog testosterona (što možete pročitati u “Posljednjoj milji”), čime se više nego udvostručila razina mog testosterona, no libido se nije ni najmanje poboljšao.

Luteinizirajući hormon, po svemu sudeći, ima dublji učinak.

Luteinizirajući hormon ujedno je u savršenoj korelaciji s povećanim seksualnim nagonom koji žene osjete neposredno prije ovulacije.(4)

Os hipotalamus – hipofiza – testisi

Moje rješenje: dva protokola

Pri prvom povećanju s 244,8 na 653,3 ng/dl nisam konzumirao puno crvenog mesa i smatram da se ovakvo povećanje može ostvariti bez ikakvog crvenog mesa. Mesni maraton kojem sam se posvetio zapravo je imao za svrhu pratiti promjene u alergiji na hranu.

Sad koristim dva protokola za koje smatram da su djelotvorni kako za povećanje testosterona, tako i za luteinizirajući hormon, na temelju višestrukih rezultate testiranja krvi. Ništa od toga ne zahtijeva igle ili lijekove na recept.

Prvi protokol odnosi se na dugoročno održavanje i opći osjećaj dobrog stanja tijela. Drugi protokol usmjeren je na kratkotrajno “nitro” nabijanje seksualnog nagona i testosterona. Drugim riječima, to je čista zabava. Detaljna objašnjenja o pozadini tih protokola možete pronaći u poglavlju “Seksualni stroj II” u dodatku knjizi, no krenimo sad s osnovnom verzijom.

PROTOKOL BR. 1: DUGOROČNO I TRAJNO STANJE

 • Fermentirano ulje jetre bakalara + masnoća maslaca obogaćena vitaminima – dvije kapsule nakon buđenja i prije spavanja
 • Vitamin D3 – 3.000 do 5.000 IU nakon buđenja i prije spavanja (6.000 – 10.000 IU dnevno), dok ne nabijete razinu u krvi na 55 ng/ml.
 • Kratke ledene kupke i/ili hladni tuševi – 10 minuta i jedno i drugo, nakon buđenja i neposredno prije kreveta
 • Brazilski oraščići – tri oraščića nakon buđenja i tri oraščića prije kreveta

PROTOKOL BR. 2: KRATKOROČNO I ZABAVNO “NITRO NABIJANJE”

20-24 sata prije seksa

Pojedite barem 800 miligrama kolesterola (primjer: četiri ili više velikih čitavih jaja ili žumanjaka) u roku od tri sata prije spavanja, noć prije nego što se želite nevjerojatno dobro seksati. Anegdotu koju sam opisao u uvodu ovog poglavlja djelomično mogu zahvaliti činjenici da sam noć ranije pojeo dva odreska po četrdesetak dekagrama, no tvrdo kuhana jaja lakše je probaviti. Zašto prije spavanja? Testosteron se dobiva iz kolesterola koji se primarno stvara noću tijekom spavanja (između ponoći i četiri do šest ujutro).

 • Četiri sata prije seksa
 • 4 brazilska oraščića
 • 20 sirovih badema
 • 2 kapsule ranije spomenute kombinacije fermentiranog bakalara i maslaca

SHBG – PROBLEMATIČNI IGRAČ

Globulin koji na sebe veže seksualni hormon (SHBG) je problematičan igrač.

SHBG se veže s testosteronom(5) i čini ga inertnim u odnosu na ono što bismo mi željeli postići pa tako razina “ukupnog testosterona” u krvnim testovima može navesti na krivi trag. Neki vegani imaju, primjerice, višu razinu testosterona i od mesojeda i od vegetarijanaca, no viša razina SHBG poništava tu prednost. U drugim studijama pokazalo se kako je konzumiranje kolesterola u obrnutoj korelaciji sa SHBG. Drugim riječima, što više kolesterola jedete, vaš SHBG je niži.

Evo izvatka iz Carruthersa i njegove Androgene deficijencije u odraslom muškarcu: uzroci, dijagnoza i tretman:

Pokazalo se kako stroge dijete s niskim udjelom kolesterola snižavaju ukupni slobodni testosteron za 14%. Vegetarijanske dijete, naročito one s niskim udjelom bjelančevina, mogu povećati razinu SHBG, dodatno smanjujući slobodni testosteron. No, muškarci koji slijede vegetarijansku dijetu s niskim udjelom masnoća i visokim udjelom vlakana mogu doživjeti 18% smanjenja i ukupnog i slobodnog testosterona, što se vraća na uobičajene vrijednosti nakon što se vrate uobičajenoj dijeti… Sukladno tome, prehrana s visokim udjelom bjelančevina i niskim udjelom ugljikohidrata, poput pomodne Atkinsove dijete, mogu djelomično utjecati i na povećanje ukupnog testosterona i smanjenje SHBG.

SHBG nije zao, i ne želimo ga eliminirati, no malo manje SHBG-a znači malo više slobodnog testosterona. Ni to nije loše. Zapravo, od toga je život puno zanimljiviji. To je razlog našeg nabijanja kolesterolom u okviru protokola 2.

Koliko dobro stvar funkcionira?

Evo primjera rezultata mog prvog eksperimenta (s protokolom 1), kad je riječ o seksualnim hormonima prije i nakon eksperimenta, uz iznimku brazilskih oraščića koje sam dodao kasnije:

3. TRAVNJA 2009. (PRIJE) I 20. KOLOVOZA 2009. (POSLIJE)

 • Ukupni testosteron: s 244,8 na 653,3 (normalno: 170-780; kasnije će skočiti na 835, više nego trostruko bolje od moje izvorne vrijednosti, s dodavanjem brazilskih oraščića)
 • Slobodni testosteron: 56 na 118 (normalno: 47-244)
 • Postotak slobodnog testosterona: s 2,3% na 1,8%
 • Biološki dostupan testosteron: s 150 na 294 (normalno: 128-430)
 • Albumin: s 5 na 4,6 (normalno: 3,5-4,8)
 • DHEA-S: s 170,5 na 201,8
 • FSH: sa 6 na 8,5 (normalno: 1,27-19,26)
 • Estradiol: s 39 na

Jedva čekate da ovo probate?

Ovo poglavlje dovoljno vam je za početak, no prava čarolija dogodit će se kad vam objasnim finese. Svakako pročitajte “Seksualni stroj II: detalji i opasnosti” u dodacima knjizi ako ozbiljno želite ubaciti testosteron i svoj seksualni nagon u petu brzinu.

ALATI I TRIKOVI

Laboratoriji SpectraCell  SpectraCell je laboratorij za testiranje mikronutrijenata koji je navodno koristio i Lance Armstrong. Pomoću njih sam otkrio da patim od manjka selena pa sam, među ostalim, počeo jesti brazilske oraščiće kako bih to ispravio.

Blue Ice s maslacem i fermentiranom jetrom bakalara – To je kombinacija maslaca i bakalara koju sam koristio. Blue Ice je proizvod jednog malog proizvođača, a količine su ograničene.

Carlson Super 1000mg Cod Liver Oil  Pristojno rješenje ako je ovo gore rasprodano, no konzumirajte istovremeno s ovim što slijedi.

Vitaminima bogat maslac: Kerrygold Irish

ZRT-ov kit za provjeru razine vitamina D u kućnoj radinosti – Ako puno vremena provodite u zatvorenom prostoru, velike su šanse da vam nedostaje vitamin D. Nemojte nagađati koliko vam vitamina D treba, budući da predoziranje može dovesti do nuspojava.

SpectraCell pruža pouzdanije testiranje zasnovano na krvi, no ZRT-ov test sline može vam pružiti jeftinu procjenu razine vitamina D. Kad utvrdite temeljnu vrijednost, možete koristiti sunčevu svjetlost, dodatke prehrani i UV-B lampe kako biste povećali razinu tog vitamina, a onda nakon osam tjedana možete provesti “naknadni” test kako biste provjerili je li došlo do promjene.

Vitamin D3
Vitamin D3 proizvođača NOW, 60 grama u tekućem obliku.

UV-B/F lampe
Sperti Ultraviolet Systems
KBD D/UV-F fluorescentne lampe razvijene su 2010. godine za ljude koji ne mogu izdržati izravnu izloženost suncu ili dodatke prehrani s vitaminom D u oralnom obliku.

21 DAN MESA I ORAšASTIH PLODOVA – JESAM LI LUD?

Pogledajmo malo pobliže što se dogodilo mojoj krvi i kolesterolu nakon onih 21 dan u Nikaragvi, tijekom kojih sam barem 30% kalorija konzumirao u obliku goveđih masnoća i 200-300 grama proteina te 40-70 badema dnevno. Očekivao sam najgore. Evo stvarnog učinka kad je riječ o dva uobičajena razloga za zabrinutost: razini kolesterola i funkciji bubrega.

PRIJE (20. kolovoza 2009. godine) – NAKON (25. rujna 2009. godine)

Kolesterol

 • Ukupni kolesterol: 200 (na granici prihvatljivog) — 190
 • HDL: 57 —57
 • LDL: 133 (izvan raspona) —108
 • VLDL: 10 —25
 • omjer kolesterol/HDL: 3,5 —3,3
 • Trigliceridi: 48 — 124 (normalno: <150)

Funkcija bubrega

 • BUN: 17 — 18 (normalno: 7-25)
 • Kreatinin: 1,0 — 1,1 (normalno: 0,7-1,2)
 • omjer BUN/kreatinin: 16,4 — 17 (normalno: 10-20)

I ja sam bio šokiran.

Nisam koristio lijekove ni dodatke prehrani za smanjenje kolesterola (ili povećanje razine HDL-a), a taj mesni maraton od 21 dana zapravo je poboljšao moj omjer kolesterola i HDL-a, što većina doktora smatra pokazateljem krvožilnog zdravlja. Ujedno sam snizio i ukupni i LDL (“loš”) kolesterol. Na kraju sam završio unutar raspona “niskog rizika” za trigliceride, prema Američkom udruženju za srčano zdravlje, no došlo je do određenog povećanja. Očekivao sam to povećanje, a tome su tri razloga:

 1. Trigliceridi prenose masnoće iz prehrane, a konzumirao sam iznimno veliku količinu masnoća.
 2. Gubitak masnog tkiva može u prijelaznom razdoblju povisiti trigliceride (kako se to dogodilo mom tati, koji je izgubio više od 35 kilograma masnog tkiva), a u prethodnih 21 dan izgubio sam značajnu količinu tjelesnih masnoća.
 3. Konzumirao sam 392 grama soka od naranče bez komadića voća jutro prije uzimanja krvi – prvi put da sam to učinio u barem godinu dana – kako bih izmjerio reakciju šećera u krvi. Fruktoza, šećer u voću, dobro je poznata po tome što rapidno povisuje i trigliceride i LDL.

Svi krvožilni markeri bili su u normalnom rasponu u roku od nekoliko tjedana nakon prestanka prejedanja mesom. Kad sam se ponovno testirao 16. listopada (21 dan kasnije), trigliceridi su pali s 124 na 82, a moj VLDL pao je s 25 na 16.

Što je s pokazateljima BUN i kreatininom, indikatorima bubrežnog opterećenja? Nominalno su se oba pokazatelja povisila, no bili su itekako u uobičajenom rasponu.

Zapanjen sam što obje te vrijednosti nisu bile i više, imajući u vidu kako mišićno oštećenje može povećati i jednu i drugu vrijednost, a 48 sati prije uzimanja krvi na dan 24. rujna radio sam čučnjeve.

Zar kolesterol nije loš za mene?

Ovo uvjerenje zasniva se na lipidnoj hipotezi krvožilnog zdravlja (kolesterol = loše), a ja se s tim ne slažem na temelju ukupnih dostupnih podataka. Između 2006. i 2009. godine imao sam opsesiju da snizim ukupnu razinu kolesterola. Koji je bio rezultat? Niža razina testosterona i umor.

I dalje ću jesti svoje žumanjke, hvala vam lijepo.


RECEPT ZA KATASTROFU: SPECIJALITET OD SALMONELE

Čini se kako varijanta s 800 miligrama kolesterola funkcionira i za već spomenuti “nitro” protokol 2.

Ako ste upoznati s lokalnim izvorima svoje hrane i u stanju ste izbjeći probleme sa salmonelom i svježim mlijekom, otkrio sam kako sljedeći shake pruža nevjerojatne rezultate kad se pomiješa u ručnom mikseru i konzumira u 16:00 sati i prije spavanja. Ujedno mi je pomogao da postignem povećanje tjelesne snage od pedesetak kilograma, što sam u detalje opisao u poglavlju “Nadčovjek bez napora”:

 • 3,6 dl punomasnog sirovog mlijeka
 • 4 žlice maslaca od badema
 • 2 sirova žumanjka
 • 3 žlice chia sjemenki
 • 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
 • 1/2 čajne žličice cimeta

Ovo bi bilo najbolje nazvati “debelim shakeom”, a ne proteinskim, no ja sam ipak smanjio udio masnog tkiva dok sam ga pio. Kako? Gubitak masnog tkiva ovisi o održavanju dijete sporih ugljikohidrata i o tome da shakeove pijete samo tijekom dana u kojima vježbate, ne više od triput tjedno. Ako ste ikad pitali kako funkcioniraju anabolici, tjedan dana ovih shakeova dat će vam prilično jasnu ideju o tome.

Evo nutricionističke slike sa svim postocima preporučenih dnevnih vrijednosti koje vrijede u SAD-u:

 • Ukupne kalorije = 966
 • Kalorije iz masnoća = 627
 • Masnoće u gramima = 73 g (113%)
 • Zasićene masnoće u gramima = 15 g (76%)
 • Kolesterol = 456 g (152%)
 • Bjelančevine = 34 g (69%)
 • Ugljikohidrati u gramima = 55 g (18%)
 • Dijetalna vlakna = 20 g (81%)
 • Šećeri = 19 g
 • Kalcij = 93%
 • Glikemijsko opterećenje = 15 (od maksimalno 250)

Upoznajte se s izvorima hrane i statistikom o trovanju salmonelom, itd. prije nego što konzumirate ovo. Ako se bojite svježeg mlijeka, a ne krivim vas ukoliko je to slučaj, kupujte umjesto toga neobrano organsko mlijeko.

POLLEO SPORT

Vidi sve
Elasti Joint, 384 g - Orange
Elasti Joint, 384 g - Orange
49.99
Read more
Polleo Sport vreća za boks, 175 cm
Polleo Sport vreća za boks, 175 cm
169.99
Read more
Melatonin 1mg, 180 tableta
Melatonin 1mg, 180 tableta
19.99
Read more
CLA 1000mg, 60 kapsula
CLA 1000mg, 60 kapsula
16.99
Read more
Protein Cookie, 75 g - Double Chocolate
Protein Cookie, 75 g - Double Chocolate
2.99
Read more
BCAA, 250 g
BCAA, 250 g
19.99
Read more
Magnezij 375 mg, 100 kapsula
Magnezij 375 mg, 100 kapsula
19.99
Read more
100% Whey Gold Standard, 900 g - White Chocolate Raspberry
100% Whey Gold Standard, 900 g - White Chocolate Raspberry
44.99
Read more
BCAA 1000, 200 kapsula
BCAA 1000, 200 kapsula
29.99
Read more
BCAA 1000, 400 kapsula
BCAA 1000, 400 kapsula
49.99
Read more
Creatine 2500, 200 kapsula
Creatine 2500, 200 kapsula
41.99
Read more
Cink, 15 mg, 100 kapsula
Cink, 15 mg, 100 kapsula
14.99
Read more
Zeleni čaj, rinfuza, 500 g
Zeleni čaj, rinfuza, 500 g
9.99
Read more
L-Carnitine Liquid, 25 ml, 20 ampula - Peach
L-Carnitine Liquid, 25 ml, 20 ampula - Peach
39.99
Read more
FlavDrops, 50 ml - Vanilija
FlavDrops, 50 ml - Vanilija
6.99
Read more
Formula 80 Protein Complex, 510 g - Vanilla cream
Formula 80 Protein Complex, 510 g - Vanilla cream
29.99
Read more
Creatine, 500 g
Creatine, 500 g
44.99
Read more
L-Glutamine, 600 g
L-Glutamine, 600 g
34.99
Read more
Bučica gumirana 4 kg Atleticore
Bučica gumirana 4 kg Atleticore
13.59
-15%
Read more
Vitargo +Electrolyte, vrećica, 70 g
Vitargo +Electrolyte, vrećica, 70 g
2.99
Read more

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Building Body premium

Pridruži se BB obitelji potpuno besplatno i ostvari razne pogodnosti:

 

pristup premium sadržaju

najnovije vijesti iz svijeta fitnessa

prijava na naš newsletter

ekskluzivni popusti u Polleo Sportu

Registriraj se