Mjesto koje ujedinjuje sve ljubitelje sporta

Popravite svoje slabe točke… I točka! 1. dio

Moj mentor, Žarko Stojić, ima jednu svoju krilaticu (legenda Cro & exYu bodybuildinga od kojeg sam puno naučio i koji mi je nebrojeno puta nesebično pomagao u mojim natjecateljskim pripremama): ”Ako se konstantno ne budeš trudio ispraviti svoje slabe točke ostat ćeš uvijek isti. Možda ćeš postati veći, ali nećeš imati sklad, proporciju i simetriju!”.

Kao što znamo, bodybuilding predstavlja spoj sporta i umjetnosti jer pripada u grupu estetskih aktivnosti, pri čemu je glavni cilj maksimalno razviti estetsku kvalitetu cijelog tijela. Drugim riječima, bodybuilding svoj sustav ocjenjivanja na natjecanjima temelji na postizanju estetskih kriterija, odnosno ocjenjuje se izgled tijela, veličina i oblik mišića, pravilne tjelesne proporcije i simetrija, izražajnost mišića, detalji i vaskularnost/žilavost, a sve to uz odgovarajuću količinu mišićne mase i minimalni udio masnog tkiva/definiciju.

Skladno, proporcionalno i simetrično građeno atletsko tijelo njegovalo se kroz povijest počevši od antičkih sportaša, preko dijela Michelangela i drugih renesansnih umjetnika. Još je čuveni antički kipar i teoretičar Poliklet postavio mjere za skladnu kompoziciju idealnih tjelesnih proporcija – kanona muške ljepote – u svojoj teoretskoj raspravi ”Grčki kanon” i skulpturi Dorifor (Kopljonoša), koji su postali okosnica cijele kulture antičke Grčke. Tako lice toga kipa predstavlja 1/10, glava 1/7, a dužina stopala 1/6 visine tijela.

rajcic_clanak2

Na slici: Dorifor (Kopljonoša)

Ako zanemarimo brojke i pogledamo skulpturu Diskobol (Bacač diska) kipara Mirona, primijetit ćemo: snažan vrat, širok prsni koš, leđa i ramena u obliku slova ”V”, reljefan ”pločast” trbuh, ruke cilindričnog oblika kao i butine, upotpunjene sa velikim i oblim listovima. Kompletna muskulatura ostavlja dojam snage i vitalnosti. Možemo reći da ta umjetnička dijela predstavljaju ”bezvremenske ideale” poimanja muškog tijela kojima mnogi teže i danas. Uz određene ”modifikacije” takav izgled su sredinom prošlog stoljeća prezentirali ”bodybuilderi zlatne ere” John Grimek, Steve Reeves, Reg Park, a kasnije nastavili Frank Zane, Serge Nubret i drugi. U ovom stoljeću su to nastavile YouTube fitness senzacije kao što su Steve Cook, Jamie Alderton i Lazar Angelov.

rajcic_clanak1

Na slici: Diskobol (Bacač diska)

Suprotno općem vjerovanju, cilj bodybuildinga i fitnessa nije samo razvoj što veće mišićne mase (što je tek početak oblikovanja atletskog tijela) već izgradnja lijepog, skladnog, ali i funkcionalnog tijela. Iako ste možda rekreativac bez natjecateljskih ambicija, to nikako ne znači da ne trebate težiti razvoju gore opisanih estetskih kriterija. Znam, svi mi imamo svoje omiljene mišićne skupine koje treniramo s najvećim guštom. Vježbamo ih češće i sa većim trenažnim intenzitetom, volumenom i sadržajem nego one neomiljene. Tako mnogi nisu ni svjesni kako su upravo to neki od trenažnih principa/tehnika koje bi trebali koristiti kako bi razvili svoje slabije/zaostalije mišićne skupine. Zbog toga su naše najomiljenije mišićne skupine ujedno i najrazvijenije, dok su one manje omiljene – naše ”slabe točke”. Možda su upravo takve jer najboljima posvećujemo najviše, a najslabijima najmanje energije i vremena, iako tu ne treba zanemariti ni genetiku. Ovo sam naveo samo kao primjer jer to ne mora biti slučaj kod svakog.

Na primjer, oduvijek sam obožavao raditi ruke, iako su mi one na početku bile slabije/tanje, ali sam ih ustrajnim radom uspio razviti. S druge strane, listovi su mi također bili ”slaba točka” ali ih ranije nisam volio raditi. Njih sam tek kasnije zavolio trenirati, možda i zato jer su počeli napredovati ili iz čiste navike. 🙂

Također, ”omiljeni dijelovi tijela” se razlikuju i prema spolu. Tako muškarci najčešće vole vježbati ”od struka naviše”: najviše ruke, ramena, prsa i trbuh, manje leđa, a najmanje mišiće nogu i zdjelice. S druge strane, žene su opsjednute tijelom ”od struka naniže” te skoro svakodnevno vježbaju noge i stražnjicu, ali izbjegavaju gornju polovicu tijela – iz neopravdanog straha da se ne ”prenabildaju”. To je potpuno krivi i subjektivan pristup treniranju koji može imati neželjene posljedice na ravnomjeran razvoj tijela. Osim toga, ako svaki dan vježbamo iste mišiće ili mišićne skupine one nemaju dovoljno vremena za opravak/regeneraciju i nikada se neće početi razvijati, jačati i postajati napetiji. Svakoj mišićnoj skupini nakon intenzivnog treninga treba barem 48 sati odmora. Odmor je važan jednako kao trening i odgovarajuća prehrana! Ako sve 3 komponente nisu podjednako zastupljene do napretka neće doći – bez obzira koliko god vježbali i pravilno se hranili.

Da bi se skladno razvili i ojačali, potrebno je ravnomjerno vježbati cijelo tijelo, a ne samo omiljene skupine (ili one koje nam najbrže napreduju) jer ćemo u suprotnom samo nastaviti povećavati neproporcionalnost. Bodybuilding je zapravo tjelesno ”stvaranje iluzije” pri čemu ne treba nerazumno težiti maksimalnom razvoju nekih mišića samo zato jer imamo ”genetski blagoslov”. Npr. ako vam mišići natkoljenice odlično napreduju, ali vam listovi upadljivo zaostaju, vizualno će butine izgledati još veće, a listovi još manji jer su te skupine blizu jedna drugoj. To je bio slučaj kod mene te sam jedno vrijeme ciljano ”smanjivao” mišiće natkoljenice, a istovremeno se trudio povećati listove. Zato je iznimno važno što prije obratiti pozornost na ono što nam zaostaje u razvoju.

Na početku ”vježbačke karijere” trebate trenirati sve mišićne skupine podjednako. Nakon 8 i više mjeseci, ukoliko vam neka skupina zaostaje, započnite sa specijalizacijom te mišićne skupine, dijela mišićne skupine, mišića ili dijela mišića (npr. zadnja glava ramena, gornji dio prsa, zadnja loža, podlaktice, listovi i sl.). Za to je potreban stručan pristup, znanje, analitičnost, pravilno odlučivanje, ali i konstantno procjenjivanje i praćenje trenažnog procesa.

Detaljnije o treninzima, kao i sistemu treninga vaših “slabih točaka”, moći ćete pročitati u drugom dijelu, odnosno nastavku ovog članka!

 

Popravite svoje slabe točke… I točka! 2. dio

POLLEO SPORT

Vidi sve
Elasti Joint, 384 g - Orange
Elasti Joint, 384 g - Orange
49.99
Read more
Polleo Sport vreća za boks, 175 cm
Polleo Sport vreća za boks, 175 cm
169.99
Read more
Melatonin 1mg, 180 tableta
Melatonin 1mg, 180 tableta
19.99
Read more
CLA 1000mg, 60 kapsula
CLA 1000mg, 60 kapsula
16.99
Read more
Protein Cookie, 75 g - Double Chocolate
Protein Cookie, 75 g - Double Chocolate
2.99
Read more
BCAA, 250 g
BCAA, 250 g
11.99
-40%
Read more
Magnezij 375 mg, 100 kapsula
Magnezij 375 mg, 100 kapsula
19.99
Read more
100% Whey Gold Standard, 900 g - White Chocolate Raspberry
100% Whey Gold Standard, 900 g - White Chocolate Raspberry
44.99
Read more
BCAA 1000, 200 kapsula
BCAA 1000, 200 kapsula
29.99
Read more
BCAA 1000, 400 kapsula
BCAA 1000, 400 kapsula
49.99
Read more
Creatine 2500, 200 kapsula
Creatine 2500, 200 kapsula
41.99
Read more
Cink, 15 mg, 100 kapsula
Cink, 15 mg, 100 kapsula
14.99
Read more
Zeleni čaj, rinfuza, 500 g
Zeleni čaj, rinfuza, 500 g
9.99
Read more
L-Carnitine Liquid, 25 ml, 20 ampula - Peach
L-Carnitine Liquid, 25 ml, 20 ampula - Peach
39.99
Read more
FlavDrops, 50 ml - Vanilija
FlavDrops, 50 ml - Vanilija
6.99
Read more
Creatine, 500 g
Creatine, 500 g
44.99
Read more
L-Glutamine, 600 g
L-Glutamine, 600 g
34.99
Read more
Bučica gumirana 4 kg Atleticore
Bučica gumirana 4 kg Atleticore
15.99
Read more
Vitargo +Electrolyte, vrećica, 70 g
Vitargo +Electrolyte, vrećica, 70 g
2.99
Read more
Vitargo Carboloader, vrećica, 75 g
Vitargo Carboloader, vrećica, 75 g
2.99
Read more

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Building Body premium

Pridruži se BB obitelji potpuno besplatno i ostvari razne pogodnosti:

 

pristup premium sadržaju

najnovije vijesti iz svijeta fitnessa

prijava na naš newsletter

ekskluzivni popusti u Polleo Sportu

Registriraj se