Mjesto koje ujedinjuje sve ljubitelje sporta

Popis i kratak opis dodataka prehrani

Glutamin

Jedan od najpopularnijih suplemenata odmah iza kreatina. Glutamin je aminokiselina čija je zastupljenost u mišićima najveća (60%). Osim mišića, koristi ga imunološki sustav i probavni trakt. Sudjeluje i pri sintezi glikogena u mišićima, djeluje na povećano lučenje hormona rasta, a ima i antioksidativno i antikatabolično djelovanje. Uzima se oralno, a preporučene doze kreću se od 5-30 grama dnevno, raspoređene ravnomjerno tokom dana s naglaskom na vrijeme prije i poslije treninga te prije spavanja.

Okg

Molekula okg-a sastoji se od dva dijela: ornitina i jednog dijela alfaketoglutarata, što je ugljična struktura glutamina, samo što okg u većoj mjeri stimulira lučenje hormona rasta. Ujedno povećava lučenje inzulina što daje antikatabolični učinak, a pripisuje mu se i sposobnost vezivanja amonijaka.

BCAA (aminokiseline vezanog lanca)

Sastoji se od aminokiselina leucina, izoleucina i valina, a predstavljaju trećinu ukupne količine mišićnog proteina. Služe za sintetiziranje glutamina i alanina, neesencijalnih aminokiselina koje se najvise troše prilikom treninga. Sprječavaju umor i ubrzavaju oporavak nakon treninga. Dozirajte ga ovisno o tome što piše na poleđini proizvoda, a kako napredujete tako i doziranje prilagodite svojim potrebama.

HMB

Produkt metabolizma leucina koji ima anabolična i antikatabolična svojstva već u količini od 3 grama! Pokusi na sportašima pokazali su rezultate u povećanju mišićne mase, snage i izdržljivosti, a zamijećeno je i sagorijevanje masnog tkiva. Nedostatak je visoka cijena proizvoda.

CLA (konjugirana linolna kiselina)

Primjenjuje se u cilju sagorijevanja masnog tkiva, a navodno i čuva mišićnu masu prilikom provođenja dijete. Pripisuju joj se i antikancerogena svojstva!

Taurin

Djeluje slično inzulinu, čime pospješuje dotok ugljikohidrata i aminokiselina u mišiće, a glavna mu je uloga stabilizacija stanične membrane i regulacija zapremine stanice.

Tribulus terrestis

Biljka poznata iz narodne medicine. Korištena je za liječenje neplodnosti i povećanje libida. Djelovanje se sastoji u povećanju razine luteinizirajućeg hormona, što doprinosi porastu testosterona. Aktivne tvari u biljci su saponini, flavonoidi i alkaloidi za čiju je koncentraciju, odnosno učinkovitost samog proizvoda najbitnije u kojim je klimatskim uvjetima biljka ubrana te kvaliteta tla na kojem je uzgojena. Najkvalitetnije biljke uzgajaju se u Bugarskoj.

Tirozin

Tvar iz koje se sintetiziraju katekolamini kao što su noradrenalin, adrenalin i dopamin. Oni aktiviraju beta receptore što dovodi do razgradnje masti (lipolize).

Johimbin

Tvar iz ove biljke blokira alfa 2 receptore koji u tijelu služe za sprečavanje potrošnje masnog tkiva. Često se koristi i kao afrodizijak!

Kofein

Stimulira središnji živčani sustav i izlučivanje adrenalina, pri čemu pospješuje termogenezu (proizvodnju toplinske energije pri čemu se sagorijevaju masti). Izvori su kava, čaj, energetski napitci s kofeinom te suplementi kofeina.

Karnitin

Temelj transportnog sustava koji prenosi masne kiseline i mitohondrije s ciljem njihova izgaranja. Karnitin je neesencijalna aminokiselina, što znači da ga jetra i bubrezi proizvode iz hrane unesene u organizam. Jedna od najvažnijih uloga mu je i otklanjanje štetnih nusprodukata iz mitohondrija te sprječavnje njihovog akumuliranja. Stimulira imunološki sustav, uključen je u obnavljanje membrane mišićnih stanica te štedi glikogenske rezerve u mišiću tijekom tjelovježbe. Preporučena doza je 1-10 grama dnevno!

Saint-Johns Worth

Podiže raspoloženje, stimulira mentalne funkcije te ublažava simptome kod blaže depresije. Također potpomaže REM-fazu sna, čime poboljšava njegovu kvalitetu te ubrzava oporavak.

Magnezij

Mineral važan za pravilno funkcioniranje svih reakcija u tijelu vezanih za energiju te produkciju ATP-a!

B-kompleks

Pomaže pri redukciji stresa te ubrzava oslobađanje energije iz ugljikohidrata. Vitamin B6 je prvenstveno odgovoran za stvaranje i razgradnju aminokiselina.

COQ10

Nalazi se u svakoj stanici našeg tijela i bitan je za produkciju energije, naročito ATP-a. Srce i jetra sadrže najveće koncentracije. Posjeduje velike antioksidativne sposobnosti te sposobnost uklanjanja štetnih nusprodukata iz tijela. Smatra se važnim suplementom za sportaše.

Ginseng

Od davnina poznata biljka korištena za koncentraciju, libido te opću vitalnost tj. stimuliranje mentalne i tjelesne energije! Sibirski ginseng prema studijama povećava energiju, ubrzava oporavak nakon treninga te poboljšava koncentraciju, dok se američki i korejski ginseng pokazao dobrim u odgađanju zamora središnjeg živčanog sustava!

Chlorella – alga

Jedan od najboljih prirodnih (biljnih) detoksikatora. Sastoji se od 50-60 % bjelančevina te sadrži preko 20 raznovrsnih vitamina i minerala i 18 aminokiselina. Jedan je od najkoncentriranijih izvora klorofila – zelenog pigmenta koji apsorbira te skladišti energiju generiranu iz sunčevih zraka. Zelena hrana je preporučljiva zbog sposobnosti čišćenja organizma i revitaliziranja stanica.

NADA

Nicotin-amid adenin dinukleotid – NADA je tvar koja proizvodi staničnu energiju. Što je više NADA-e u našem tijelu, to je više energije raspoloživo za oporavak. NADA je jedan od najbitnijih antioksidativnih elemenata koji uništavaju toksične elemente i nusprodukte metabolizma. Podiže produkciju dopamina i norepinefrina do 40%! Nedavne studije potvrdile su sposobnost povećanja kapaciteta kisika kod olimpijaca.

Dekstroza (D-glukoza ili grožđani šećer)

Ugljikohidrat visokog glikemijskog indeksa. Ima sposobnost brzog obnavljanja glikogenskih rezervi u mišićima. To ga čini gotovo idealnim izvorom ugljikohidrata za sportaše, odnosno za sve koji se izlažu povećanim naporima. Praktično se najčešće uzima s vodom, proteinima, glutaminom i kreatinom nakon treninga, dok se manje doze mogu pijuckati prije i za vrijeme treninga. Visok glikemijski indeks pomaže pri apsorpciji kreatina i aminokiselina, zbog čega se često koristi u raznim transportnim sustavima kod kreatinskih suplemenata.

Vitargo

Kompleksni ugljikohidrat dobiven iz specijalnog tipa krumpirova škroba PU 24-002. Zbog visoke molekularne težine (100 puta više od glukoze), apsorpcija je 70% brža, a pritom manje opterećuje probavu jer napušta probavni trakt dvaput brže. Ta svojstva čine vitargo boljim suplementom od glukoze, kako pri obnavljanju glikogenskih rezervi, tako i kao transporterom kreatina i ostalih suplemenata. Jedina mu je mana znatnije viša cijena od glukoze i ostalih sličnih ugljikohidrata. Najbolje se koristi s proteinima u omjeru od 2:1.

Efedrin

Tvar poznata još u drevnoj Kini, gdje se kuhanjem čaja od biljke mahuang unosio efedrin s ciljem postizanja snage i izdržljivosti. Ima svojstva širenja dišnih putova, podizanja razine kisika u krvi, poboljšava koncentraciju i mišićnu koordinaciju te potiče izlučivanje adrenalina. Smanjuje apetit i stimulira rad štitnjače zbog čega se koristi kao ključni sastojak boljih sagorjevača masti. Preporučena doza je od 25-50 mg.

Najveći izbor dodataka prehrani i fitness opreme pogledajte u web trgovini.

 

POLLEO SPORT

Vidi sve
Elasti Joint, 384 g - Orange
Elasti Joint, 384 g - Orange
49.99
Read more
Polleo Sport vreća za boks, 175 cm
Polleo Sport vreća za boks, 175 cm
169.99
Read more
Melatonin 1mg, 180 tableta
Melatonin 1mg, 180 tableta
19.99
Read more
CLA 1000mg, 60 kapsula
CLA 1000mg, 60 kapsula
16.99
Read more
Protein Cookie, 75 g - Double Chocolate
Protein Cookie, 75 g - Double Chocolate
2.99
Read more
BCAA, 250 g
BCAA, 250 g
19.99
Read more
Magnezij 375 mg, 100 kapsula
Magnezij 375 mg, 100 kapsula
19.99
Read more
100% Whey Gold Standard, 900 g - White Chocolate Raspberry
100% Whey Gold Standard, 900 g - White Chocolate Raspberry
44.99
Read more
BCAA 1000, 200 kapsula
BCAA 1000, 200 kapsula
29.99
Read more
BCAA 1000, 400 kapsula
BCAA 1000, 400 kapsula
49.99
Read more
Creatine 2500, 200 kapsula
Creatine 2500, 200 kapsula
41.99
Read more
Cink, 15 mg, 100 kapsula
Cink, 15 mg, 100 kapsula
14.99
Read more
Zeleni čaj, rinfuza, 500 g
Zeleni čaj, rinfuza, 500 g
9.99
Read more
L-Carnitine Liquid, 25 ml, 20 ampula - Peach
L-Carnitine Liquid, 25 ml, 20 ampula - Peach
39.99
Read more
FlavDrops, 50 ml - Vanilija
FlavDrops, 50 ml - Vanilija
6.99
Read more
Formula 80 Protein Complex, 510 g - Vanilla cream
Formula 80 Protein Complex, 510 g - Vanilla cream
29.99
Read more
Creatine, 500 g
Creatine, 500 g
44.99
Read more
L-Glutamine, 600 g
L-Glutamine, 600 g
34.99
Read more
Bučica gumirana 4 kg Atleticore
Bučica gumirana 4 kg Atleticore
13.59
-15%
Read more
Vitargo +Electrolyte, vrećica, 70 g
Vitargo +Electrolyte, vrećica, 70 g
2.99
Read more

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Building Body premium

Pridruži se BB obitelji potpuno besplatno i ostvari razne pogodnosti:

 

pristup premium sadržaju

najnovije vijesti iz svijeta fitnessa

prijava na naš newsletter

ekskluzivni popusti u Polleo Sportu

Registriraj se