Mjesto koje ujedinjuje sve ljubitelje sporta

Omega-3 i već bolje kopčaš

Dovoljan unos omega-3 masnih kiselina nije samo bitan za rast i razvoj fetusa i djece. One imaju bitnu ulogu u procesu učenja i pamćenja tijekom cijelog životnog vijeka.

Jedna od najdosljednijih zdravstvenih preporuka današnjice odnosi se na povećani unos omega-3 masnih kiselina poput alfa-linolenske kiseline (ALA), eikozapentaenoične kiseline (EPA) i dokosaheksaenoične kiseline (DHA). Razlog tako čvrstog stava leži u dokazanom blagotvornom učinku omega-3 masnih kiselina na prevenciju nastanka i sprečavanje progresije raznih bolesnih stanja poput artritisa, nekih oblika karcinoma, kardiovaskularnih bolesti i depresije. No, to je tek manji dio priče o važnosti omega- 3 masnih kiselina. Naime, ove masne kiseline (poglavito DHA) imaju ključnu ulogu u rastu i razvoju mozga i neurološkog sustava.

Uvod u omega-3 masne kiseline

Omega-3 masne kiseline su dugolančane višestrukonezasićene masne kiseline koje su neophodne za rast i razvoj čovjeka. Ljudski ih organizam nije u mogućnosti sam sintetizirati, stoga je nužan njihov unos hranom.

Osnovna omega-3 masna kiselina jest ALA koja se enzimskim reakcijama u organizmu može konvertirati u svoje dugolančane derivate: EPA i DHA. Zbog toga se tek ALA smatra esencijalnom. Ipak, konverzija ALA u EPA i DHA je često neefikasna i ograničena, a to se osobito odnosi na novorođenčad i prvih nekoliko godina života te na stariju populaciju. Osim toga, i u odrasle, zdrave populacije malen dio ALA se u stvarnosti metabolizira u EPA i DHA (oko 10 %) i ta je pretvorba spora te ne zadovoljava potrebe organizma.

Zbog toga je potrebe na ovim masnim kiselinama poželjno namiriti hranom. Riba i plodovi mora su glavni i najkoncentriraniji prehrambeni izvor EPA i DHA. Namirnice biljnog porijekla bogate omega-3 masnim kiselinama uključuju lanene sjemenke i njihovo ulje, orahe te ulje soje i repice. Međutim, omega-3 masna kiselina sadržana u njima je ALA zbog čega ove namirnice nerijetko ne osiguravaju dovoljne količine DHA za optimalan razvoj i funkcioniranje mozga.

Veza s mozgom

Od svih organa u ljudskom tijelu, mozak sadrži najviše masti. Gotovo 2/3 mozga čine masti odnosno masne kiseline. Ključne masne kiseline za rast i razvoj mozga su arahidonska kiselina (AA) i osobito DHA. Naime, DHA je dominantna gradivna struktura mozga i mrežnice oka. Osim što ima važnu ulogu u izgradnji sinaptičkih komunikacijskih centara u mozgu, DHA povećava razinu i dva važna neurotransmitera: serotonina zaslužnog za dobro raspoloženje te acetilkolina bitnog za proces pamćenja.

Većina studija ističe važnost DHA za razvoj mozga fetusa i novorođenčeta, no ističe se i pozitivna veza između dovoljnog unosa esencijalnih masnih kiselina i DHA i mentalnog razvoja te poboljšane sposobnosti učenja djeteta predškolske dobi. S obzirom da se deficit esencijalnih masnih kiselina i DHA povezuje s nekim poremećajima, poput poremećaja pažnje i hiperaktivnog poremećaja (ADHD) te disleksije i dispraksije, smatra se da dovoljan unos tih nutrijenata smanjuje rizik od navedenih poremećaja. Osim toga, deficit DHA može imati za posljedicu slabu oštrinu vida, što je razumljivo kada se uzme u obzir da je ova omega-3 masna kiselina neophodna za optimalno funkcionalno sazrijevanje mrežnice i vidnog korteksa.

Dovoljan unos DHA ima bitnu ulogu u procesu učenja i pamćenja tijekom cijelog životnog vijeka, no to posebno dobiva na važnosti u doba školovanja kada se djeca susreću s mnoštvom novih informacija koje trebaju usvojiti. Uzevši u obzir znanstvene studije koje su utvrdile da djeca školske dobi koja unose dovoljno omega-3 masnih kiselina, osobito DHA, postižu bolje akademske rezultate u usporedbi sa onima čiji unos nije dovoljan, postaje jasno koliko je važno organizmu osigurati ove masne kiseline.

Za mamu i bebu

Ako se vratimo korak unazad, logika nalaže da je adekvatan unos DHA ključan i za zdravo odvijanje trudnoće. Naime, pokazalo se da struktura mozga fetusa ovisi o majčinoj prehrani tijekom trudnoće što znači da je adekvatan unos omega-3 masnih kiselina od ključne važnosti, ne samo za zdravlje buduće majke već i za mentalni razvoj djeteta. U prilog tome govori i studija objavljena u časopisu Epidemiology u kojoj su znanstvenici proveli istraživanje kojim su nastojali utvrditi vezu između majčinog unosa ribe tijekom trudnoće te ranog razvoja govora i komunikacijskih vještina kod 7421 djeteta rođenog u Britaniji između 1991 i 1992. godine. Rezultati su pokazali da se unos ribe majke tijekom trudnoće i djeteta postnatalno, može povezati s boljim rezultatima u razvoju djece. Također, druga je studija pokazala da djeca čije su majke unosile dovoljne količine esencijalnih masnih kiselina i DHA pokazuju bolje mentalne i psihomotorne sposobnosti te je koordinacija očiju i ruku u dobi od 4 godine bolja u usporedbi s majkama čiji unos nije bio dovoljan.

I dojilje trebaju pripaziti na adekvatan unos omega-3 masnih kiselina, budući da majčino mlijeko sadrži DHA, a utvrđena je direktna veza između DHA u majčinom mlijeku i neurološkog razvoja dojenčeta. Jasno je da nutritivna kvaliteta majčinog mlijeka, a posljedično i sadržaj DHA, ovisi o nutritivnom statusu dojilje.

Uzevši sve u obzir, zdravstvene institucije oformile su preporuke prema kojima trudnice i dojilje trebaju unositi minimalno 2.6 g omega-3 masnih kiselina i 100-300 mg DHA dnevno da zadovolje potrebe fetusa odnosno dojenčeta.

Učinak na odraslu i stariju populaciju

U časopisu Neurology 2004. godine objavljena je studija koja je ukazala važnu ulogu omega-3 masnih kiselina u održavanju adekvatne funkcije mozga odrasle populacije. U studiji je sudjelovalo 1613 osoba u dobi između 45 i 70 godina. Prehrambene navike ispitanika analizirane su putem upitnika prehrane koji su ispitanici sami ispunjavali, a pet godina praćene su i njihove kognitivne sposobnosti – pamćenje, psihomotorika, kognitivna fleksibilnost i ukupna kognitivna funkcija. Nakon što su u obzir uzeti čimbenici rizika poput dobi, edukacije, pušenja, konzumacije alkohola i unosa energije, rezultati su pokazali da je kod odrasle populacije unos omega-3 masnih kiselina obrnuto proporcionalan riziku od slabljenja kognitivnih funkcija, dok je unos zasićenih masnih kiselina proporcionalan navedenom riziku

Za starije

Viša razina omega-3 masnih kiselina dovedena je u vezu sa smanjenjem rizika od slabljenja kognitivnih funkcija, posebice kod osoba sa hipertenzijom i dislipidemijom.
Slične rezultate podastrijela je i studija objavljena 2007. godine u časopisu American Journal of Clinical Nutrition. U studiji je sudjelovala 2251 osoba u dobi između 50 i 65 godina. Ispitanicima je analiziran lipidni profil te su provođena neuropsihološka testiranja. Viša razina omega-3 masnih kiselina dovedena je u vezu sa smanjenjem rizika od slabljenja kognitivnih funkcija, posebice kod osoba sa hipertenzijom i dislipidemijom.

Starenjem se smanjuje koncentracija esencijalnih masnih kiselina u tkivu, kao i sposobnost konverzije ALA u DHA. Budući da brojne studije pokazuju da povećane razine DHA u mozgu umanjuju smanjenje kognitivnih sposobnosti povezanih sa starenjem te rizik od Alzheimerove bolesti, može se zaključiti da je optimalni unos omega-3 masnih kiselina nužan za očuvanje kognitivnih funkcija i sposobnosti pamćenja te da može odgoditi nastanak neurodegenerativnih bolesti.

Za očekivati je da budućnost donosi još niz studija o pozitivnoj vezi između omega-3 masnih kiselina i funkcija mozga. Vjerojatno nas očekuju i mnoga nova saznanja o blagotvornosti ovih svestranih masnih kiselina. Do tada, bez obzira na svoju životnu dob, za britak i agilni um, osigurajte svom organizmu dovoljno omega-3 masnih kiselina.

POLLEO SPORT

Vidi sve
Elasti Joint, 384 g - Orange
Elasti Joint, 384 g - Orange
49.99
Read more
Polleo Sport vreća za boks, 175 cm
Polleo Sport vreća za boks, 175 cm
169.99
Read more
Melatonin 1mg, 180 tableta
Melatonin 1mg, 180 tableta
19.99
Read more
CLA 1000mg, 60 kapsula
CLA 1000mg, 60 kapsula
16.99
Read more
Protein Cookie, 75 g - Double Chocolate
Protein Cookie, 75 g - Double Chocolate
2.99
Read more
BCAA, 250 g
BCAA, 250 g
19.99
Read more
Magnezij 375 mg, 100 kapsula
Magnezij 375 mg, 100 kapsula
19.99
Read more
100% Whey Gold Standard, 900 g - White Chocolate Raspberry
100% Whey Gold Standard, 900 g - White Chocolate Raspberry
44.99
Read more
BCAA 1000, 200 kapsula
BCAA 1000, 200 kapsula
29.99
Read more
BCAA 1000, 400 kapsula
BCAA 1000, 400 kapsula
49.99
Read more
Creatine 2500, 200 kapsula
Creatine 2500, 200 kapsula
41.99
Read more
Cink, 15 mg, 100 kapsula
Cink, 15 mg, 100 kapsula
14.99
Read more
Zeleni čaj, rinfuza, 500 g
Zeleni čaj, rinfuza, 500 g
9.99
Read more
L-Carnitine Liquid, 25 ml, 20 ampula - Peach
L-Carnitine Liquid, 25 ml, 20 ampula - Peach
39.99
Read more
FlavDrops, 50 ml - Vanilija
FlavDrops, 50 ml - Vanilija
6.99
Read more
Formula 80 Protein Complex, 510 g - Vanilla cream
Formula 80 Protein Complex, 510 g - Vanilla cream
29.99
Read more
Creatine, 500 g
Creatine, 500 g
44.99
Read more
L-Glutamine, 600 g
L-Glutamine, 600 g
34.99
Read more
Bučica gumirana 4 kg Atleticore
Bučica gumirana 4 kg Atleticore
13.59
-15%
Read more
Vitargo +Electrolyte, vrećica, 70 g
Vitargo +Electrolyte, vrećica, 70 g
2.99
Read more

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Building Body premium

Pridruži se BB obitelji potpuno besplatno i ostvari razne pogodnosti:

 

pristup premium sadržaju

najnovije vijesti iz svijeta fitnessa

prijava na naš newsletter

ekskluzivni popusti u Polleo Sportu

Registriraj se