Mjesto koje ujedinjuje sve ljubitelje sporta

Ms. Olympia 2014 – GIRL POWER!

Las Vegas je ovog vikenda, točnije od 18.9 do 21.9 okupio samu “kremu” fitness i bodybuilding svijeta. Iako muški dio ove skupine već duži period privlači pozornost cijelog svijeta, unazad nekoliko godina (na moju sveopću radost) i ženski dio natjecanja postaje sve zaoštreniji, natjecateljice sve pripremljenije, a sudačke odluke sve teže.

Prve dvije večeri bile su više-manje rezervirane upravo za ljepši spol. Što su to u Vegas Expo Center-u djevojke pokazale, koje su sretnice odnijele kući zlatna odličja, a koje su podbacile, pročitajte u ovom, „girly“ osvrtu.

IFBB PRO BIKINI

Petu godinu za redom na Olympiji imamo priliku vidjeti nastup i prezentaciju bikini natjecateljica. Bikini je posebna kategorija. Neopravdano se smatra najjednostavnijom, no iz godine u godinu situacija se ipak mijenja. Bikini postaje, kako stvari stoje, najsloženija kategorija. Natjecateljica je puno i sve su redom u izvrsnoj formi. No, postoji gomila sitnih nijansi koje odlučuju o konačnom ishodu prve večeri u kojoj svijet bira kraljicu bikinija. Sama činjenica da je svega 50% ocjene žirija usmjereno na tjelesnu formu govori sama za sebe. Sve ostalo druga je polovica konačne ocjene. Make up, blještavi bikiniji, savršen ten, frizura, poza uvježbana do savršenstva, hod i onaj X faktor (koji se ne možeš uvježbati). Sve je to ono što itekako može povećati šanse za najprestižnijim zlatom u svijetu bikinija – zlatom Olympije.

Bikini je i ove godine bio tijesan, s većim brojem natjecateljica nego u ostalim kategorijama. Među njima je već u startu bilo lako prepoznati imena favoritkinja.

U prvom redu, tu je Ashley Kaltwasser, prošlogodišnja pobjednica i glavna favoritkinja za naslov 2014., kojeg je na koncu i obranila. “Istaknula bih određenu prednost jer ove godine na bini nismo imali priliku vidjeti super popularnu, prošle godine četvrtoplasiranu Nathaliu Melo, pobjednicu Olympije 2012.godine.” Unatoč tome, ni ove godine Ashleyina pojeda nije bila lak posao.

India Paulino, iako tek šestoplasirana, bila je u boljoj formi no prošle godine kada je zauzela peto mjesto. Poseban dojam ostavila je savršenim izborom bikinija crne boje koji je upadao u oči u moru crvenih i plavih krpica. Ispeglana kosa i savršen make up pridonjeli su konačnom dojmu profesionalke koji je pokazala na bini.

Po mome mišljenju, petoplasirana Amanda Latona bila je zamjetno lošije pripremljena no lani, iako je tada kotirala na mjestu niže. Tjelesna forma bila je dobra (iako Amanda zbog nešto šire strukture kostiju uvijek odudara od ostatka natjecateljica na bini), no doza nervoze bila je očita prilikom prezentacije te nije uspijevala dovoljno dugo i mirno zadržati stav prilikom poziranja.

Četvrtoplasirana Yeshaira Robels, iako spuštena s prošlogodišnjeg srebrnog postolja, pokazala je zavidnu liniju, osvojivši sve crvenim bikinijem i, po mom mišljenju, najboljom frizurom. Ipak, konkurencija je bila za nijansu jača.

Iako nisam fan Stacey Alexander, njen nastup na ovogodišnjoj Olympiji zaslužio je visoko treće mjesto koje je opravdala izrazito samopouzdanim stavom i brilijantnom prezentacijom. Ipak, bila je mrvicu ‘preizrezana’ i smatram da ju je to odvojilo od drugog mjesta koje su joj pripisivali od samog početka.

Srebrna medalja ove je godine pripala debitantici Janet Layug. Iako prvi puta na  Olympiji, Layug je pokazala veliku dozu profesionalnosti, uvježbanosti, ali i još veću dozu elegancije. Upravo je gracioznost kojom se kretala na bini predstavljala ozbiljnu opasnost Ashley Kaltwasser. Ipak, Ash se izvukla.

To nas dovodi do konačnog pitanja: Kako je Ashley uspjela ponovno odnijeti krunu kraljice bikinija? Iako je spomenula kako osjeća stanovit pritisak prošlogodišnjeg zlata, doza strepnje koju je vjerojatno osjećala nije bila presudna. Iako je zadržala prepoznatljiv look, smaragdnozeleni bikini i ravnu, ispeglanu frizuru, promijenila je make up koji je prošle godine proglašen pretamnim. Ashley je poradila i na prezentaciji forme te na usavršavanju hoda po bini. Nervoza prilikom prezentacije koju smo lani imali prilike primjetiti ostala je stvar prošlosti te je Ashley zasjala punim sjajem. Prema njenim riječima, prošle je godine željela ući među top 10, ove je godine željela ući u povijest. Pa, čestitamo Ash, svoju si misiju ispunila!

Zamislite samo kako je tim ljudima, u tom trenu (19.9.2014.) u Vegas Expo Centru bilo teško. Ok, s jedne strane savršeno, a s druge jako teško. Odlučiti između skupine dama iz samog vrha fitness kategorije bio je nedvojbeno težak zadatak. Da se sudačka odluka temeljila isljučivo na ocjeni prezentacije forme, još i ne bi bilo toliko „problema“ jer je pogled na njih nekoliko jasno odavao tko će ući u prestižnih top 6. No, zašto bi bilo jednostavno kad može biti komplicirano, zar ne?

IFBB PRO FITNESS

Priča u fitness kategoriji  (na sreću svakog gledatelja, a na sudačku muku) ne završava samo na stepenici aspekta forme. A ne. Dame su istog dana u nešto kasnijim popodnevnim satima pokazale i svoje koreografije kako bi se tek nakon te izvedbe dobio konačan presjek sudačke ocjene.

„Koreografija je prijelomni i daleko najzanimljiviji dio ove kategorije.“

Već sama činjenica da nosi gotovo 2/3 finalne ocjene govori koliko može poboljšati dojam prvog dijela i unaprijediti finalni plasman, ali i suprotno. Izgledati fantastično jedna je stvar, ali izgledati fantastično i pokazati koreografiju od koje zastaje dah svakome jedna je potpno druga dimenzija pobjede. Jedino estetika tijela zaogrnuta besprijekorno tehnički i umjetnički konceptualiziranim pokretom donosi fitness-krunu.

Upravo je u tome čar ove divizije i upravo je to postigla genijalna Oksana Grishina. Da ne postoji segment koreografije, ova famozna Ruskinja možda bi završila i na 3. ili 4. mjestu  (dakako, to su samo nagađanja), ali je briljiranje na „plesnom podiju“ ono što ju lansira među zlatne. Prisjetite se samo ovogodišnjeg Arnolda i plesa oko šipke. Majstorski! Briljantno! Neosporna Grishinina dominacija u koreografiji rezultirala je pravom pomutnjom i na finalnoj rang listi.

Nakon Grishine, na drugo mjesto smjestila se Regiane Da Silva (zadivljujuća forma i da se ocjenjuje samo ona, možda bi odnijela i zlato. Također, impresivan skok s prošlogodišnjeg osmog mjesta), a na treće Tanji Johnson.

Četvrto je mjesto u konačnici zauzela Bethany Cisternino (osobno sam čak očekivala i srebrni plasman), a peto Myriam Capes, čija je koreografija na temu „Anđeo-vrag“ bila jedna od najboljih te večeri. Je li nakon apsolutne osmogodišnje vladavine Adele Garcie vrijeme za novu fitness-kraljicu Oksanu? Hoće li se uspjeti zadržati u ovoj kategoriji barem upola Adeline vladavine? Vrijeme će pokazati…

IFBB PRO FIGURE

Figure kategorija ove 50. okrugle Olympije bila je posebno intrigantna. Bez dosadašnjih redovitih suučesnica ove, meni najdraže, kategorije kao što su Heather Dees, Erin Stern i Mallory Haldeman bilo je zanimljivo gledati rasplet ovogodišnje situacije. Iako mislim da smo svi već nakon prvog sudačkog proziva znali tko će odnijeti zlatno odličje.

Priznajem, kada je u pitanju Figure-kategorija uvijek sam pomalo subjektivna jer je Nicole djevojka čiji rad, trud i talent zaista cijenim. Nicole Wilkins je s Hany Rambodom ponovila prošlogodišnju pobjedu i tako se upisala u povijest. Nakon Olympie 2013. bilo je gotovo nemoguće i pomisliti da uopće može izaći s boljom formom na binu. No, evo nje. Ta uporna, nevjerojatna plavuša savršenim je omjerom suhoće, tvrdoće te nevjerojatnom simetrijom i prezentacijom ove godine osvojila najveću bitku. Ne možda protiv cura koje su išetale na istu binu toga dana, već protiv prošlogodišnje – sebe. Nicole je ispisala povijest.

Neosporno je da je i srebrna Candice Keene došla sa dosad neviđeno dobrom i kvalitetnom formom kao i njena trećeplasirana imenjakinja Candice Lewis. Lewisova je napravila impresivan pomak s prošloodišnjeg devetog mjesta na ovogodišnje brončano.

Novo lice, apsolutno vrijedno spomena, svakako je Latorya Watts. Tek što je osvojila procard 2013., ušla je među samu “kremu” ženske „Olympie“. Svaka čast!

IFBB PRO WOMEN’S PHYSIQUE

Prošlogodišnja debitantska kategorija Women’s Physique-a ove je godine privukla moju potpunu pažnju, ne samo zbog ponešto veće konkurencije nego lani, nego i zbog toga što je rasplet natjecanja u ovoj kategoriji tj. njegova pobjednica oslikala upravo ono što ova kategorija nastoji prezentirati.

Da, to jesu mišići. I da, oni se zaista nalaze na ženama, ali ono što je pobjednica, nenadmašna Juliana Malacarne, napravila doista je teško opisati. Savršeno balansirana figura (uvjerljivo ispred ostalih) šarmantne Juliane već pri prvom izlasku na binu jasno je dala do znanja da je za ovu Olympiju odradila izvrstan posao te tako učinila ogroman pomak s prošlogodišnjeg sedmog mjesta. Lani je upravo taj niži plasman zaradila došavši nešto „prevelika“ na binu. Ova, nekadašnja „izbjeglica“ iz Figure-kategorije iznijela je svoje remek djelo na jedan vrlo ženstveni način (pogledajte samo te Barbie uvojke i pokrete!) i definitivno bih rekla kako je to još jedno oružje kojim je prošlogodišnju osvajačicu zlata i, prema mnogim mišljenjima, kraljicu Women’s Physique-a, megapopularnu Danu Linn Bailey, pomaknula stepenicu niže na Olympijinu tronu.

Dana Linn Bailey bila je nekako gruba u samom nastupu. Tycie Coppett završila je treća, iako mislim da su suci nju trebali smjestiti na srebrnu poziciju, a Danu Linn Bailey na treću. Karina Nascimento smjestila se na četvrto mjesto, a Sabrina Taylor na peto. Osobno, žao mi je što Toni West nije ušla u top 6.

IFBB PRO WOMEN

Najimpozatnija pobjeda svakako se dogodila u kategoriji ženskog bodybuildinga.

Iris Kyle je ove Olympije još jedanput potvrdila status i reputaciju najjače predstavnice ove kategorije. Ono što je učinila Iris vrijedno je svake pohvale i poštovanja. Obranila je naslov prvakinje već devetu godinu za redom i tom pobjedom upisala se u povijest. Pošlo joj je za rukom ono što dosada nikome nije uspjelo, bilo od muških, bilo od ženskih natjecatelja – devet puta u kontinuitetu obraniti naslov prvakinje. Razlika od prethodnih natjecanja jedino je u tome što je ove godine naslov osvojila u nešto napetijoj borbi.

Aliana Popa na bini je pokazala formu kojom je opasno konkurirala pobjednici te na kraju završila s medaljom srebrnog sjaja oko vrata.

Debi Laszewski opravdano se smjestila na treće mjesto, a iza nje Yaxeni Oriquen kao četvrtoplasirana. Posebne čestitke uputila bih našoj susjedi, slovenki Brigiti Brezovac, koja je ponovila uspjeh iz 2012. godine zauzevši visoko peto mjesto.

Bravo za sve cure i jedino čime mogu završiti jest – jedva čekam Olympiju 2015.!!!

KRATKI PREGLED MR. OLYMPIA 2014:

Ipak, ne smijemo izostaviti i službenu statistiku muškog dijela natjecanja. Vrlo ste je vjerojatno već nekoliko puta pročitali:

Veliki Phil Heath obranio je Mr. Olympia titulu i četvrti put za redom osvojio tron najprestižnijeg svjetskog bodybuilding natjecanja.

Njegov glavni rival Kai Greene ponovno se morao zadovoljiti 2. mjestom, dok je 3. poziciju osvojio Shawn Roden.

U 212 Olympia Showdown kategoriji (do 96.5 kilograma) treći je put titulu osvojio Flex Lewis, dok je u Men’s Physique najbolji bio Jeremy Buendia, ostavivši na 2. mjestu Sadika Hadžovića.
Priznajemo kako uopće nismo iznenađeni, a samo je natjecanje bilo vrlo predvidljivo.

Službeni poredak muškog dijela Mr. Olympia 2014.

  1. Phil Heath
  2. Kai Greene
  3. Shawn Rhoden
  4. Dennis Wolf
  5. Dexter Jackson
  6. Branch Warren
  7. Big Ramy
  8. Victor Martinez
  9. Steve Kuclo
  10. Juan Morel

POLLEO SPORT

Vidi sve
Elasti Joint, 384 g - Orange
Elasti Joint, 384 g - Orange
49.99€ / 376.65kn
Read more
Polleo Sport vreća za boks, 175 cm
Polleo Sport vreća za boks, 175 cm
169.99€ / 1,280.79kn
Read more
Melatonin 1mg, 180 tableta
Melatonin 1mg, 180 tableta
18.99€ / 143.08kn
Read more
CLA 1000mg, 60 kapsula
CLA 1000mg, 60 kapsula
12.49€ / 94.11kn
-26%
Read more
Protein Cookie, 75 g - Double Chocolate
Protein Cookie, 75 g - Double Chocolate
2.99€ / 22.53kn
Read more
BCAA, 250 g
BCAA, 250 g
19.99€ / 150.61kn
Read more
Magnezij 375 mg, 100 kapsula
Magnezij 375 mg, 100 kapsula
18.99€ / 143.08kn
Read more
100% Whey Gold Standard, 900 g - White Chocolate Raspberry
100% Whey Gold Standard, 900 g - White Chocolate Raspberry
43.99€ / 331.44kn
Read more
BCAA 1000, 200 kapsula
BCAA 1000, 200 kapsula
29.99€ / 225.96kn
Read more
BCAA 1000, 400 kapsula
BCAA 1000, 400 kapsula
49.99€ / 376.65kn
Read more
Creatine 2500, 200 kapsula
Creatine 2500, 200 kapsula
41.99€ / 316.37kn
Read more
Cink, 15 mg, 100 kapsula
Cink, 15 mg, 100 kapsula
14.99€ / 112.94kn
Read more
Zeleni čaj, rinfuza, 500 g
Zeleni čaj, rinfuza, 500 g
9.99€ / 75.27kn
Read more
L-Carnitine Liquid, 25 ml, 20 ampula - Peach
L-Carnitine Liquid, 25 ml, 20 ampula - Peach
39.99€ / 301.30kn
Read more
FlavDrops, 50 ml - Vanilija
FlavDrops, 50 ml - Vanilija
6.99€ / 52.67kn
Read more
Formula 80 Protein Complex, 510 g - Vanilla cream
Formula 80 Protein Complex, 510 g - Vanilla cream
29.99€ / 225.96kn
Read more
Creatine, 500 g
Creatine, 500 g
44.99€ / 338.98kn
Read more
L-Glutamine, 600 g
L-Glutamine, 600 g
34.99€ / 263.63kn
Read more
Bučica gumirana 4 kg Atleticore
Bučica gumirana 4 kg Atleticore
15.99€ / 120.48kn
Read more
Vitargo +Electrolyte, vrećica, 70 g
Vitargo +Electrolyte, vrećica, 70 g
2.99€ / 22.53kn
Read more

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Building Body premium

Pridruži se BB obitelji potpuno besplatno i ostvari razne pogodnosti:

 

pristup premium sadržaju

najnovije vijesti iz svijeta fitnessa

prijava na naš newsletter

ekskluzivni popusti u Polleo Sportu

Registriraj se