Mjesto koje ujedinjuje sve ljubitelje sporta

Mršavimo li više uz znojenje na treningu?

Što znojenje govori o učinku mog treninga?

Omiljeni cilj treninga neiskusnih vježbača je “dobro se oznojiti” kako bi efekt treninga bio bolji.  Vjerojatno je do takvog uvjerenja došlo nakon što su neki koji se važu prije i poslije treninga uočili da imaju manje kilograma poslije treninga. Isto bi mogli postići i bez treninga: preznojavanjem u sauni, preznojavanjem pod nekoliko pokrivača, grijanjem sobe u ljetnom periodu i brojnim drugim zanimljivim ili neprivlačnim načinima znojenja.

diana prelas

Što je znoj?

Znoj je najvećim dijelom voda, manjim dijelom sol, kalij, amonijak i urea. Često čujemo da se znojenjem izbacuju toksini. To je samo djelomično točno. Prava eliminacija toksina iz organizma dešava se putem bubrega, jetre i debelog crijeva. Dakle, više od sat vremena provedenih namjernim znojenjem znači čistu dehidraciju tijela, putem koje se gubi na ukupnoj tjelesnoj masi.

Zašto se znojimo za vrijeme treninga i otkud potječe izgubljeni znoj?

Treninzima možemo utjecati na ukupni volumen krvne plazme. Gubitak vode tijekom treninga potječe velikim dijelom iz ukupnog volumena krvi, točnije iz plazme. Značajna količina se gubi preko kože koja se znojenjem hladi kako bi umanjila toplinu uzrokovanu fizičkom aktivnošću.  Zanimljivo je spomenuti da se prilikom mišićnog rada veliki dio tekućine transferira u intersticijalni prostor mišićnog tkiva, što doprinosi „pump“ osjećaju koji je obožavan od strane onih koji treniraju sa ciljem isticanja muskulature.

Koliko ćemo se znojiti i na kojim dijelovima tijela ovisi o individualnoj genetskoj predispoziciji i vanjskim čimbenicima poput tlaka zraka i temperature.

skidanje kilograma2

Što znojenje onda govori o učinku treninga?

Uzmimo primjer vrhunski posloženog treninga s utezima na čijem kraju se izvodi zahtjevan finisher u vidu intervala sprinta.

Zamislite utreniranu osobu koja navedeni trening provodi s ciljem redukcije masnog tkiva. Jedan dan u tjednu trenira vani, na suncu i vrućini, a drugi put u jako rashlađenoj prostoriji. U prvom slučaju osoba će se preznojavati i bez da vježba, dok u drugom slučaju može proći i bez kapi znoja. Nema logike u tome da kažemo da je u prvom slučaju trening učinkovit, dok u drugom slučaju nije.

Puno ljudi povezuje trening sa znojenjem, pa se pogrešno zaključuje kako je trening bolji što se više znojimo i obrnuto ili da što se više znoje, više i mršave.

Nemojte se educirati na internetu čitajući motivation quotes tipa: “Sweating is fat crying” i sl. Plače mi se kad to pročitam :). Što više tjelesne mase izgubite znojenjem, to znači samo da ste izgubili više vode i elektrolita oko čijeg nadomjestka bi se trebali potruditi poslije treninga.

Neka vam mjerilo učinkovitosti treninga bude obujam pojedinih dijelova tijela, postotak masti mjeren kaliperom, ogledalo, snaga koju ste izgradili kroz vrijeme, a ne trenutna varijacija kilaže.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Building Body premium

Pridruži se BB obitelji potpuno besplatno i ostvari razne pogodnosti:

 

pristup premium sadržaju

najnovije vijesti iz svijeta fitnessa

prijava na naš newsletter

ekskluzivni popusti u Polleo Sportu

Registriraj se