Mjesto koje ujedinjuje sve ljubitelje sporta

Meditacija mi je pomogla otkriti vlastite potencijale

Zvijezde bodybuildinga znaju da najmasivnija i dobro proporcionalna figura jednog natjecatelja ne znači nužno da će on osvajati natjecanje za natjecanjem iz godine u godinu. Dugovječnost u ovome sportu neće vam osigurati ogromni mišići, spektakularna poziranja ili sama ishrana. Vrlo često je u ovome sportu zanemareno ono što konstantno nosi jednog vrhunskog bodybuildera do samog vrha. Svi daju važnost treningu tijela, a vrlo često zaboravljaju i onaj drugi dio, a to je svakako i trening samoga uma.

Dok većina bodybuildera rado naglašava važnost sna u fazi treninga, mali broj govori o opuštenosti za vrijeme spavanja te o istom tom osjećaju koji nas treba obuzeti nakon kvalitetnog sna.  Mali je broj onih koji će potražiti najučinkovitiju metodu koja ujedinjuje duh i tijelo, a to je zasigurno meditacija. Meditacija se prakticira i postoji već tisućama godina, koncentrira se na pojedini podražaj koji može biti nekakav mentalni objekt ili tjelesni dosam. Ironično, ali danas meditacija ima status fenomena, odnosno nečega čime možemo proširiti i nadmašiti naše normalne fizičke granice.

Osobno sam meditaciju počeo prakticirati u dobi od 14 godina kada sam započeo sa treniranjem. U to se vrijeme moj trening sastojao od dizanja utega, trčanja i meditativne tehnike zvane joga. Kada sam otkrio povlastice koje pruža tehnika joge, počeo sam se sve više zanimati za filozofiju koja se krije iza meditacije. Meditacija ne upotrebljava mozak kao sredstvo kojim se koristimo pri normalnom treningu koji zahtijeva da se mozak uključi kao davatelj signala da se nešto mora obaviti.

Konačni cilj same meditacije je postizanje jedinstvenog stanja mira koji otklanja sve nepoželjne misli. Meditacija traži jedinstvo duha i tijela kojim se postiže opušteno stanje u kojem više ne reagiramo na stvari koje bi nam u normalnom stanju svijesti odvlačile pažnju. To možemo usporediti i sa samim treningom kada nas ne zanima ništa drugo nego samo kako ćemo što bolje stimulirati mišić. U tom trenutku naša je pažnja usmjerena samo na ono što nam se nalazi u rukama i što će nam pomoći u ostvarivanju našeg cilja. Idealno mjesto za meditaciju je neko mirno okruženje (može biti negdje u vašoj kući ili u prirodi) koje će vam s vremenom postati asocijacija na meditaciju. Meditaciju kao takvu trebali biste smatrati hranom za vaš um koja će osigurati mentalnu energiju potrebnu za razvoj i kontrolu vas samih. Prvo što morate napraviti ako želite uspješno meditirati je naći oblik meditacije koji će vam odgovarati i u kojem ćete pronaći onaj sklad duha i tijela, a drugo je da ga morate redovito prakticirati.

Osobno pobuđivanje relaksirajućom meditacijom

Najpopularnija tehnika meditacije može se nazvati „usmjerena meditacija”. Sam proces zahtijeva od pojedinca koncentraciju na neki podražaj primjerice, ponavljanje nekog određenog zvuka (u nekim se slučajevima naziva mantra) ili se jednostavno koncentriramo na naš ritam disanja. Pošto je disanje početna točka, naučit ću vas kako ga pretvoriti u objekt koji će zaokupiti čitavu vašu koncentraciju. Za početak sjednite na svoje odabrano mjesto pritom držeći svoja leđa uspravnima. Zatvorite svoje oči i dišite normalno kroz svoje nosnice, a svoje dlanove, okrenute prema gore, stavite na svoja koljena. Kada izbrojite 10 udisaja, tj. izdisaja, započnite ispočetka dok ih opet ne izbrojite 10. Ovaj ciklus ponavljajte približno dvadeset minuta. Ako se slučajno izgubite u brojanju ili možda ne znate na kojem ste broju stali ili ako vam misli zaokupi nešto drugo osim vašeg disanja, ne budite nestrpljivi i ljuti na sebe. To je prirodna reakcija vašeg mozga koji jednostavno nikad prije nije bio podvrgnut tako intenzivnoj i dugotrajnoj koncentraciji. Ako je vaš trud ometen prilikom brojanja, jednostavno se opustite, registrirajte da se to dogodilo i ponovno započnite proces brojanja krećući od broja jedan.

Faze apsorpcije

Nivo uljeza

U okviru usmjerene meditacije možemo govoriti o tri nivoa apsorpcije od kojih svaki vodi do potpunog stanja relaksacije. Prvi nivo zove se nivo uljeza. Za vrijeme rane faze meditacije, opazit ćemo da naš um luta. On želi biti nečim okupiran i za to nam nudi veliki arsenal mogućnosti: događaji koji su nam se dogodili dan ranije, naši planovi za poslije, neki razgovor sa prijateljem, pjesma, san itd. Postoji mnogo naših misli koje mogu zalutati u naše misli za vrijeme našeg brojanja, odnosno meditiranja. Nije moguće pobjeći od takvih misli ili od grupe misli koje često povlače jednu za drugom pogotovo ako se nalazimo u prvim danima naše meditacije. Moramo prihvatiti da te misli postoje i ne smijemo bježati od njih jer im ne možemo pobjeći. Što god da se dogodi, ne smijemo se zanositi objektima koji nas ometaju prilikom meditacije.

Isključivanje osjetila

Drugi nivo apsorpcije zove se isključivanje osjetila. Za vrijeme našeg brojanja ulazimo još dublje u samu apsorpciju i postepeno osjećamo kako naše tijelo postaje sve smirenije. S vremenom postajemo svjesni da se naša osjetila isključuju ako smo naučili kako potpuno zaboraviti na pokrete bilo kojim dijelom našega tijela. Kada nastupi ovaj nivo, nivo isključivanja osjetila, dolazimo u neobično stanje kao da nas je naše tijelo napustilo.

Za vrijeme ranih stadija meditativne vježbe, isključivanje osjetila neće biti u potpunosti doživljeno. Međutim, kako se naša koncentracija poboljšava, sve češće i češće ćemo doživljavati ovaj nivo, a to možemo postići samo vježbom. S vremenom, za postizanje takvog stanja (koje se naziva feedback relaksacije) trebat će nam manje od dvadeset minuta, koliko nam traju početne seanse, i normalno je da ćemo ga pokušati dosegnuti što prije u procesu meditacije.

Nivo apsolutnog mira

I tako dok nastavljamo kroz ovu fazu, odnosno nivo, a da pritom ne zaboravljamo na brojanje našeg disanja, postupno dostižemo i prelazimo na treći i posljednji nivo, nivo apsolutnog mira. Ovdje nam je stanje svijesti takvo da postižemo takav osjećaj kao da je naš um izašao iz našega tijela ostavljajući iza sebe ništa osim potpune praznine. Ako to ne shvatimo, prestat ćemo brojiti te ćemo umjesto toga doživjeti jedan spokoj, to jest stopit ćemo se i postati jedno sa životom.

Dobrobiti meditacije u bodybuildingu

Mogu li nam dnevne meditacije istinski ponuditi otkrivanje naših potencijala koje će nam omogućiti dostizanje konačnih ciljeva u bodybuildingu. Odgovor je da, može!

Gledajući sa fizičkog stajališta, meditacija nam pomaže da postanemo što učinkovitiji stroj jer ona uklanja one nepotrebne radnje koje nam uzalud troše energiju: smanjuje potrošnju kisika, poboljšava eliminaciju ugljikovog dioksida te smanjuje periode disanja. Isto tako usporava otkucaje srca, smanjuje nivo laktata u krvi (lučenje laktata u krv povezano je sa stresom), uzrokuje povećanje napetosti kože i snižava krvni tlak.

Osim toga, meditacija poboljšava funkciju hormona. Primjerice, lučenje hormona štitnjače (TSH) je smanjeno što nam omogućava maksimalne efekte u bodybuildingu jer su količine te supstance u najmanjoj mogućoj mjeri.

Druge fizičke promjene mogu se posebno zamijetiti za vrijeme faze isključivanja osjetila. U normalnom stanju razmišljanja naš mozak emitira 15 do 35 valova u sekundi koji su poznati kao beta valovi. Kada se mozak spusti na 6 do 12 valova u sekundi, tada prelazi u emitiranje alfa valova koje mi doživljavamo kao nivo isključenja naših osjetila. Usporavanje emitiranja moždanih valova rezultira dubokom relaksacijom što možemo usporediti s dubokim snom. Znanstvena studija je dokazala da 20 minuta meditacije u ovoj fazi odgovara jednosatnom snu bez buke.

Kako postajemo sve učinkovitiji u meditaciji, zamijetit ćemo i ostale promjene u našem životu. Primjerice, postat ćemo manje osjetljivi na negativne misli i nećemo im dozvoliti da preuzmu kontrolu nad nama. Život nam neće ometati netočne percepcije, iracionalne osude i stereotipna pravila ponašanja. Očito je kako nam takve promjene mogu pomoći u prednatjecateljskom periodu koji je često ispunjen nekim sumnjama i nagađanjima.

Vrlo često naš je um zaokupljen različitim stvarima u svakom dijelu dana, a još češće to što primijetimo da nas smeta u svjesnom stanju, pored toga nam ne da mira i u onom podsvjesnom. Za vrijeme meditacije, takve stvari kao nedovršeni posao ili slično, postaju nam nebitni i ostaju tamo gdje i trebaju biti. Nakon nekog vremena naš um se oslobađa i čisti od mnogih podsvjesnih misli, odnosno od misli koje više ne mogu preuzeti kontrolu nad nama i zaokupiti našu pažnju i tako smetati našem napretku u bodybuildingu.

Paradoksalno zvuči ,ali meditacija je ujedno i vježba, ali i natjecanje sa dosadom. Kada koncentraciju usmjerimo na nešto neodređeno, učimo kako živjeti u sadašnjosti i ne brinuti se o prošlosti ili o budućnosti. Učimo kako izvući ono maksimalno iz svakog pojedinog trenutka pretvarajući to u svoju prednost. Konačno, meditacija postaje i više od samog alata kojim poboljšavamo izgradnju našeg tijela, ona postaje metoda osobnog zadovoljstva i našeg duhovnog rasta kao osobe. Stoga uključite meditaciju kao jednu od najvažnijih „trening-tehnika” u svoj repertoar bodybuildinga.

Autor: Frank Zane

POLLEO SPORT

Vidi sve
Elasti Joint, 384 g - Orange
Elasti Joint, 384 g - Orange
49.99
Read more
Polleo Sport vreća za boks, 175 cm
Polleo Sport vreća za boks, 175 cm
169.99
Read more
Melatonin 1mg, 180 tableta
Melatonin 1mg, 180 tableta
19.99
Read more
CLA 1000mg, 60 kapsula
CLA 1000mg, 60 kapsula
16.99
Read more
Protein Cookie, 75 g - Double Chocolate
Protein Cookie, 75 g - Double Chocolate
2.99
Read more
BCAA, 250 g
BCAA, 250 g
19.99
Read more
Magnezij 375 mg, 100 kapsula
Magnezij 375 mg, 100 kapsula
19.99
Read more
100% Whey Gold Standard, 900 g - White Chocolate Raspberry
100% Whey Gold Standard, 900 g - White Chocolate Raspberry
44.99
Read more
BCAA 1000, 200 kapsula
BCAA 1000, 200 kapsula
29.99
Read more
BCAA 1000, 400 kapsula
BCAA 1000, 400 kapsula
49.99
Read more
Creatine 2500, 200 kapsula
Creatine 2500, 200 kapsula
41.99
Read more
Cink, 15 mg, 100 kapsula
Cink, 15 mg, 100 kapsula
14.99
Read more
Zeleni čaj, rinfuza, 500 g
Zeleni čaj, rinfuza, 500 g
9.99
Read more
L-Carnitine Liquid, 25 ml, 20 ampula - Peach
L-Carnitine Liquid, 25 ml, 20 ampula - Peach
39.99
Read more
FlavDrops, 50 ml - Vanilija
FlavDrops, 50 ml - Vanilija
6.99
Read more
Formula 80 Protein Complex, 510 g - Vanilla cream
Formula 80 Protein Complex, 510 g - Vanilla cream
29.99
Read more
Creatine, 500 g
Creatine, 500 g
44.99
Read more
L-Glutamine, 600 g
L-Glutamine, 600 g
34.99
Read more
Bučica gumirana 4 kg Atleticore
Bučica gumirana 4 kg Atleticore
13.59
-15%
Read more
Vitargo +Electrolyte, vrećica, 70 g
Vitargo +Electrolyte, vrećica, 70 g
2.99
Read more

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Building Body premium

Pridruži se BB obitelji potpuno besplatno i ostvari razne pogodnosti:

 

pristup premium sadržaju

najnovije vijesti iz svijeta fitnessa

prijava na naš newsletter

ekskluzivni popusti u Polleo Sportu

Registriraj se