Mjesto koje ujedinjuje sve ljubitelje sporta

Istine, mitovi i urote o hrani koju jedemo!

Anarhija – Ironija – Prevara

Prehrana i zdravlje područja su kojima vlada, blago rečeno – anarhija! Imamo sve više organske hrane, sve više poznajemo pojam “superfoods”, iammo “nutricioniste” i razne stručnjake koji navodno brinu o našoj (pravilnoj) prehrani i vježbanju, a ne nedostaju ni udruge i organizacije koje reguliraju i brinu o zdravoj prehrani – no ono što vidimo u realnom svijetu, daleko je od zdravog života u kojem svjesno brinemo o svojoj prehrani i zdravlju!

Službeno, statistike o životnoj dobi predviđaju nam duge i sretne živote, ali zastanimo na tren. Pogledajte oko sebe i uvjerite se koliko nas, u isto vrijeme, okružuju pretilost, visok krvni tlak, rak i slična oboljenja. Gdje griješimo? Najčešćeg krivca za sve navedeno pronalazimo u količini stresa koja nas svakodnevno zaokuplja, a u stopu ga prate nedostatak tjelovježbe i (potpuno) nezdrava prehrana!

Ima li rješenja? Naravno!

Čak bi jednim udarcem mogli oboriti nekoliko muha: pretilost, kardiovaskularne bolesti, dijabetes tipa 2, kolesterol, visok krvni tlak, Alzheimerovu…

Da bi ironija bila veća, ovo rješenje je potvrđeno više puta, na velikom broju kvalitetnih studija. Znanstvenici već preko deset godina govore o vodećim faktorima, principima i uzrocima ovih zdravstvenih problema te načinima njihovih rješavanja. Nažalost, unatoč informacijama kojima raspolažemo, stvari se ne pomiču na bolje. Zašto? Razlog je zapravo najčešće jednostavan – novac!

Što nam preostaje nego bespomoćno gledati kako ni vodeće svjetske organizacije i udruge ne brinu zbilja o našem zdravlju, brinući se zapravo uglavnom oko problema zarade istih. To je i jedan od razloga za ovaj članak, kako bi sklonili upitnike oko glavnih pitanja oko prehrane, dijetama i utjecaju koje imaju na naše zdravlje. Nije sve u lijepom izgledu i mišićavom tijelu, nego o stvarima koje su dobre za vas, vašu djecu, roditelje, poznanike….

Dobar primjer selektivnog informiranja javnosti dogodio se krajem 2015. godine, kada je Svjetska Zdravstvena Organizacija objavila rezultate istraživanja koji ukazuju na kancerogene opasnosti proizvoda od prerađenog mesa i crvenog mesa. Dnevna konzumacija crvenog mesa navodno povećava šanse za oboljenje od raka za 16%! Strašno! No, tumačimo li podatke drugačije, doći ćemo do brojke od 34,000 osoba koje na godišnjoj razini umru od toga. To predstavlja 0.0005% svjetske populacije. Usporedimo s ovim stopu smrtnosti od kardiovaskularnih oboljenja, čiji su glavni uzročnici šećer i prerađeni ugljikohidrati, možemo vidjeti da se ovdje radi o 17 milijuna ljudi ili 0,25% ukupne populacije. Previsoke razine šećera, složenih ugljikohidrata uzročnici su mnogih od gore navedenih oboljenja – za koje često nema lijeka, a od kojih obolijevaju milijuni!

Sve ove brojke neusporedivo su veće od onih koje se odnose na crveno meso, pa takvo informiranje javnosti i krivo navođenje zovemo jednostavno: prevarom! Posebno jer isti ti stručnjaci i SZO šute o uzrocima najčešćih oboljenja koja su kriva za prerane smrti milijuna ljudi, no izdaju posebna izdanja istraživanja o štetnosti crvenog mesa.

Kroz seriju članaka pomnije ćemo pogledati što zapravo znanost i praksa kažu o prehrani i njenoj vezi sa zdravljem, vitalnošću, performansama i zadnje, a li ne najmanje bitno, lijepim izgledom!

Nadam se da će vam pomoći u pronalasku istine, prave istine te rasvijetliti odnose između industrije hrane koja nam prodaje nezdravu hranu, osiguravajućih kuća koje nas “štite” od posljedica takve hrane te farmaceutskih kompanija koje zarađuju “liječeći” simptome, a nikako prave uzročnike ovih bolesti.

Zaključak

Možda najgoru statistiku treba sačuvati za kraj: po prvi put u povijesti čovječanstva, procijenjena životna dob naše djece, unuka i praunuka je manja. Nešto je, zbilja, pošlo po zlu!

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Building Body premium

Pridruži se BB obitelji potpuno besplatno i ostvari razne pogodnosti:

 

pristup premium sadržaju

najnovije vijesti iz svijeta fitnessa

prijava na naš newsletter

ekskluzivni popusti u Polleo Sportu

Registriraj se