Mjesto koje ujedinjuje sve ljubitelje sporta

Enzimi u detalje – 3. dio

U dva prethodna članka pojasnili smo pojam enzima i upoznali vas s najbitnijim ulogama koje obavljaju u našem organizmu. U ovom trećem dijelu, ujedno i posljednjem, pozabavit ćemo se nekim specifičnim enzimima, približiti vam način kako nastaju i objasniti njihovu zadaću.

Mnoge od sljedećih enzima možete pronaći u obliku dodataka prehrani ili u različitoj hrani dostupnoj u trgovinama zdrave prehrane. Dozvolite da vas upoznamo s velikim „ribama“, odnosno s enzimima za koje je većina vas čula i koje je poprilično jednostavno pronaći.

Alfa – galaktosidaza (Melibiaza)

Ovaj enzim je poznat većini ljudi pod imenom Beano budući da ga se može nabaviti u ljekarnama. Sprječava napuhavanje trbuha i vjetrove na način da razgrađuje ugljikohidrate poput rafinoze, stahioze i verbaskoze sprječavajući njihovu fermentaciju. Očito, iz ovoga možemo zaključiti da ga možemo koristiti kao pomoć pri probavi hrane s visokom koncentracijom vlakana poput mahunarki i zrnatih žitarica.

Hrana u kojoj ga se može pronaći su krastavci i legumi. Mikrobijalni izvori su Aspergillus niger i Aspergillus oryzae.

Amilaza (Karbohidraza, Glikogenaza)

Ovaj enzim je zaslužan za razgradnju ugljikohidrata poput škroba i glikogena kao i drugih sličnih polisaharida i oligosaharida. Vrlo često se koristi u kombinaciji s drugim enzimima kao pomoć pri probavi, a upotrebljava se i kao terapija za nadomjestak gušteračinog enzima. Može ga se izolirati iz goveđe i svinjske gušterače.

Mikrobijalne izvore ne možemo sve i nabrojati. Najčešće ga se može pronaći u biljkama gdje obitava u obilnim količinama poput slatkog krumpira i kukuruza, ječma, pšenice, zobi, reishi gljiva, lišća repe, banana, kupusa, jaja, sirovog meda i mnoge druge hrane.

Bromelain

Bromelain uvijek preporučam uz proteinski pripravak jer je enzim zaslužan za razgradnju proteina. Koristi se kao terapija za nadomjestak gušteračinog enzima i dokazano pospješuje ukupnu probavu i apsorpciju nutrijenata (naročito proteina). Ima široki opseg pH vrijednosti gdje može djelovati tako da prilikom probavne deficijencije pepsina i tripsina, može uskočiti na njihovo mjesto.

Bromelain posjeduje i antiupalna svojstva  što znači da je izvrstan za smanjenje natečenosti, inhibira sintezu fibrina, a može ga se upotrebljavati i kao sredstvo za brzi oporavak od velikog broja traumatskih ozljeda.

Pomaže u liječenju respiratornih poteškoća uključujući infekcije grla, sinusitis i upalu pluća, a uspješno liječi i degenerativna stanja kostiju poput artritisa. Pored svega, može ga se koristiti za tretiranje kožnih problema kao što su infekcije i opekotine.

Bromelain značajno poboljšava funkcije imunog sustava kroz brojne akcije i uklanja kardiovaskularne probleme. Poboljšava antibiotičku apsorpciju.

Ovaj nevjerojatni enzim pomaže i u obrani tijela od raka budući da aktivira tumor nekrozni faktor. Sudjeluje u prevenciji alergija i oralnih infekcija; koristi se za tiroidnu terapiju; inhibira apetit; sprječava bakterijske infekcije crijeva. Sve u svemu, bromelain će vam produžiti život.

Najbolji izvor bromelaina je svjež i sirov ananas. Uzima se oralno ili stavlja lokalno na tijelo.

Celulaza (Endoglukonaza, Eksoglukonaza)

Mnogo voće i povrće sadrži neprobaviva vlakna. Celulaza je enzim koji razgrađuje celulozu (još jedan izraz za neprobaviva vlakna) i služi kao pripomoć probavi. Koristi se u terapiji za nadomjestak gušteračinog enzima i i kao pomoć pri razgradnji neprobavljenih sastojaka u crijevima. Celulaza se može pronaći u avokadu, grašku, reishi gljivama i zobenim klicama. Što se tiče mikrobijalnih izvora ima ih napretek. Celulazu treba uzimati oralno.

Kimotripsin

Jedan od proteolitičkih enzima (razgrađuje proteine) pronađen u pankreatinu, kimotripsin može smanjiti naticanje i upalu i pomoći u borbi protiv artritisa. Također može biti od velike pomoći nakon operacijskih zahvata. Kimotripsin se može koristiti za tretiranje laganih ozljeda tkiva, uganuća, kontuzija, akutnih traumatskih ozljeda, hematoma, raznih edema i sportskih ozljeda.

Može ga se pronaći u goveđoj i svinjskoj gušterači, a njegov unos se preporuča oralno ili lokalno na tijelo. Unos injekcijom je također dozvoljen, ali je potrebno napraviti nekoliko mjera opreza prije toga, budući da krivim postupkom možete ugroziti i svoj život.

Diastaza (Malt Diastaza)

Enzim koji pomaže razgraditi ugljikohidrate. Diastaza se može pronaći ječmenom sladu i svježem ječmu. Uzima se oralno.

Ficin (Fiacin)

Ovaj se enzim ponaša slično papainu (kojeg ćemo pojasniti kasnije u članku) na način da razgrađuje proteine i sudjeluje kao pomoć pri probavi. Također pomaže prilikom nateknuća i upala. Može ga se naći u mlijeku smokvinog drveta, ali pristojnu količinu ćete dobiti i iz nekoliko smokava. Ficin se treba uzimati oralno.

Invertaza (Beta-fruktofuranosidaza, Saharaza)

Kao što se može zaključiti iz imena, ovaj enzim sudjeluje u razgradnji različitih ugljikohidrata, ali svoju pažnju voli usmjeriti na sukrozu. Invertaza se može pronaći u mikrobijalnim izvorima poput Aspergillus oryzae-a i Saccharomyces-a. Hrana bogata invertazom je krumpir, šećerna trska i razne zelene biljke. Uzimati oralno.

Laktaza (Beta-galaktosidaza)

Ovaj je enzim ljudima poteban za razgradnju laktoze, poznate kao mliječni šećer. Oni koji ne podnose laktozu imaju manjak ovoga enzima. Vrlo je čest slučaj da je sposobnost prerade laktoze vezan za regionalnu evoluciju pojedinog kraja, tako da se u nekim dijelovima svijeta mlijeko uopće ne pije, dok je u drugima ono sastavni dio doručka.

Laktaza se koristi kao dodatna probavna pomoć prilikom insuficijencije laktaze u samom organizmu. Dobiva se iz goveđe jetre i iz mnogih mikrobijalnih izvora. Što se tiče hrane, laktazu možemo pronaći u rajčicama, lotos-drvu, jabukama, breskvama, bademima i mlijeku. Laktazu je najbolje unositi oralno.

Lipaza

Ovaj enzim razgrađuje masti. Pospješuje probavu i omogućuje bolju iskoristivost masnoća što u konačnici vodi do manje masnoća u stolici. Služi kao pomoć pri probavi i koristi se u terapiji za nadomjestak gušteračinog enzima. Oralni unos lipaze će djelovati sinergijski s lipazom u krvi te tako intenzivirati svoje akcije.

Lipaza se može dobiti iz goveđe i svinjske gušterače, janjećeg želuca, mikrobijalnih izvora, avokada, pšenične germe, kukuruza, raznih zelenih biljka, kokosa, lanenih sjemenki i ostalih biljaka s velikim sadržajem masnoća. Kao što smo ranije spomenuli, lipaza se uzima oralno.

Maltaza (Alfa-glukosidaza)

Sudjeluje kao pomoć pri probavi na način da razgrađuje maltozu i škrobaste ugljikohidrate. Maltaza se može pronaći u ječmu, riži, repinom lišću, šećernoj trski, banani i gljivama. Maltaza se uzima oralno.

Pankreatin

Pankreatin je zapravo kombinacija više enzima koji uključuju tripsin, kimotripsin, amilazu i lipazu. Zbog ove kombinacije, pankreatin razgrađuje proteine, ugljikohidrate i masti. Također sadrži najmanje četiri proteolitička enzima sa substratima.

To je gotovo savršeni enzim. Njegova upotreba uključuje liječenje steatoreje, pankreatsku insuficijenciju i cističnu fibrozu. Aktivnost pankreatina se može povećati unosom kalcija, a sam pankreatin se može dobiti iz goveđe i svinjske gušterače. Najbolje uzimati oralno.

Papain

Enzim vrlo sličan kimotripsinu. Papain u biti razgrađuje proteine, ali njegove ostale komponente degradiraju masti i ugljikohidrate. Može biti izuzetno učinkovit prilikom probavljanja obroka s velikom količinom proteina.

Njegova upotreba je vrlo raširena. Može se koristiti u liječenju celijakije, raznih alergija, infekcija, upala, ozljeda mekog tkiva, raka kože, urinalnih problema, inficiranih rana, čireva, tumora i kožnih problema. Pomaže i u bržem zacijeljivanju otvorenih rana.

Kao što možete vidjeti, papain je vrlo moćan enzim. Može ga se izlučiti iz mlijeka drveta papaje, ali osobno preporučam konzumiranje njegovog ploda, samog voća papaje. Papain se može uzimati oralno, lokalno ili analno.

Zaključak

Ovo su samo neki od enzima koje smo vam uspjeli prezentirati, a s obzirom na njihov ukupni broj, nadamo se da nam nećete zamjeriti. Navedeni enzimi bi trebali zadovoljiti veliku većinu vaših potreba.

Ako vam možemo sugerirati što biste obavezno trebali zapamtiti iz ovoga članka, onda su to bromelain i papain, dva najsnažnija enzima s ovoga popisa. Ne zaboravite na njihove izvore: ananas i papaju!

Povezani članci

POLLEO SPORT

Vidi sve
Elasti Joint, 384 g - Orange
Elasti Joint, 384 g - Orange
49.99
Read more
Polleo Sport vreća za boks, 175 cm
Polleo Sport vreća za boks, 175 cm
169.99
Read more
Melatonin 1mg, 180 tableta
Melatonin 1mg, 180 tableta
19.99
Read more
CLA 1000mg, 60 kapsula
CLA 1000mg, 60 kapsula
16.99
Read more
Protein Cookie, 75 g - Double Chocolate
Protein Cookie, 75 g - Double Chocolate
2.99
Read more
BCAA, 250 g
BCAA, 250 g
11.99
-40%
Read more
Magnezij 375 mg, 100 kapsula
Magnezij 375 mg, 100 kapsula
19.99
Read more
100% Whey Gold Standard, 900 g - White Chocolate Raspberry
100% Whey Gold Standard, 900 g - White Chocolate Raspberry
44.99
Read more
BCAA 1000, 200 kapsula
BCAA 1000, 200 kapsula
29.99
Read more
BCAA 1000, 400 kapsula
BCAA 1000, 400 kapsula
49.99
Read more
Creatine 2500, 200 kapsula
Creatine 2500, 200 kapsula
41.99
Read more
Cink, 15 mg, 100 kapsula
Cink, 15 mg, 100 kapsula
14.99
Read more
Zeleni čaj, rinfuza, 500 g
Zeleni čaj, rinfuza, 500 g
9.99
Read more
L-Carnitine Liquid, 25 ml, 20 ampula - Peach
L-Carnitine Liquid, 25 ml, 20 ampula - Peach
39.99
Read more
FlavDrops, 50 ml - Vanilija
FlavDrops, 50 ml - Vanilija
6.99
Read more
Creatine, 500 g
Creatine, 500 g
44.99
Read more
L-Glutamine, 600 g
L-Glutamine, 600 g
34.99
Read more
Bučica gumirana 4 kg Atleticore
Bučica gumirana 4 kg Atleticore
15.99
Read more
Vitargo +Electrolyte, vrećica, 70 g
Vitargo +Electrolyte, vrećica, 70 g
2.99
Read more
Vitargo Carboloader, vrećica, 75 g
Vitargo Carboloader, vrećica, 75 g
2.99
Read more

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Building Body premium

Pridruži se BB obitelji potpuno besplatno i ostvari razne pogodnosti:

 

pristup premium sadržaju

najnovije vijesti iz svijeta fitnessa

prijava na naš newsletter

ekskluzivni popusti u Polleo Sportu

Registriraj se