Mjesto koje ujedinjuje sve ljubitelje sporta

Bonton u teretani

“Oprostite, vježbate li na ovoj spravi ili se samo odmarate?” – ovo je jedna od mojih omiljenih taktika u ‘borbi’ za slobodnu spravu usmjerena protiv ljudi koji su teretanu odlučili pretvoriti u vlastiti dnevni boravak!

Kako biste maksimalno iskoristili svoje dragocjeno vrijeme koje ste odlučili investirati u sebe i svoje zdravlje, a da usput ne ometate i iritirate druge koji također vježbaju, pokušajte slijediti ovih 8 jednostavnih pravila kako bi vaš trening bio što sigurniji i učinkovitiji.

Pravilo po pravilo – da druge ne bih davio:

1. Učiti, učiti i samo učiti!

Od presudne važnosti za sigurno i učinkovito vježbanje je teorijsko znanje (pokušajte prikupiti što više novih, točnih i provjerenih informacija) koje uvijek treba predstavljati temelj na koji se kasnije lakše nadograđuje praktično iskustvo.

2. Vježbajte uz stručan nadzor!

Ukoliko nemate iskustva u vježbanju, potreban vam je nadzor stručne osobe (profesora kineziologije, osobnog fitness trenera ili specijalista sportske rekreacije).

Početnicima bih obavezno preporučio kontinuirani nadzor, a povremeni za one iskusnije koji, iako godinama vježbaju, možda još uvijek neke stvari rade krivo. To je važno stoga jer je nekad teško imati potpun i objektivan uvid u vlastitu tehniku vježbanja kao što to može imati stručna osoba koja motri svaki vaš pokret.

Uvijek je daleko lakše na početku usvojiti pravilnu tehniku izvođenja neke vježbe, nego naknadno ispravljati pogrešno naučenu (ili ako ste ju malo po malo ‘kvarili’).

3. Asistent ili trening partner?

Početnici kao i napredni vježbači mogu imati mnogo koristi od trening partnera ili barem od povremene pomoći druge osobe, odnosno asistenta pri vježbanju.

Savjetujem vam da asistent uvijek bude neki iskusniji vježbač kojeg ćete zamoliti da vam pomogne. Pri tome pazite da ga ne ometate u njegovom treningu te ga pokušajte ‘uloviti’ u pauzi između dvije serije, a nikako tijekom izvođenja iste. Tako vam asistent, osim nadzora i eventualnog konstruktivnog savjeta, može pomoći i pri intenziviranju treninga i postizanju boljih rezultata, ali i spriječiti neugodna iznenađenja ukoliko na primjer precijenite vlastite sposobnosti, te vas tako sačuvati od eventualnih ozljeda.

Trening partner obavlja sve gore navedeno kao i povremeni asistent, ali za razliku od njega partner tijekom cijelog treninga naizmjenično vježba s vama. Ipak, potreban vam je pouzdan i odgovoran trening-partner (i po mogućnosti s više iskustva u vježbanju) s kojim se trebate poklapati: u vježbačkim navikama, tjelesnim sposobnostima (snaga, izdržljivost), ciljevima vježbanja, ‘bioritmu’ treninga, odnosno navikama svakodnevnog života. U protivnom vam on može biti veća smetnja, nego korist (npr. dovoljno je da vaš trening partner tijekom treninga ne zatvara usta pa da učinak vježbanja bude drastično smanjen).

4. Šutnja je zlato!

Apsolutno je nepotrebno razgovarati tijekom izvođenja ponavljanja ili poticati na razgovor one koji trenutačno vježbaju jer to, osim što narušava sigurnost i učinkovitost vježbanja, može biti krajnje dekoncentrirajuće i opasno.

Zato nemojte nakon završenih vježbi/serija ili između istih besciljno lutati po teretani ,već odmor radije iskoristite za koncentriranje na ostatak treninga i/ili istezanje pazeći pritom da sebe ili druge ne izložite opasnosti ili uznemiravanju. Također nemojte se naslanjati na sprave i neke pokretne dijelove sprava, ali ni stajati preblizu i ‘zuriti’ u drugog dok vježba ili se pak ‘motati’ i prolaziti neposredno ispred nekog tko je pod opterećenjem – to može smetati i onim najiskusnijima!

bonton u teretani

 

5. Prvo rad, a potom zabava!

Dolazak u fitness centar trebao bi zadovoljiti našu potrebu za tjelesnom aktivnošću, a ne za druženjem. Ipak, moguće je spojiti i jedno i drugo, ali ne u isto vrijeme već prije ili poslije treninga (npr. kafić u teretani) jer vam pravilno, sigurno i učinkovito vježbanje uvijek mora biti prioritet.

Nastojte ne biti sebični te zauzimati sprave i opremu za vježbanje kako biste se na njima odmarali ili bespotrebno produžavali vrijeme boravka na istima bilo sa besmisleno dugim serijama ili predugim odmorima između njih.

Osim toga primijetio sam da 80% vježbača obožava vježbati neposredno ispred stalka za utege (za bučice i dvoručne utege – šipke s pločama) iako time ne samo da onemogućavaju ostale koji žele prići i uzeti druge slobodne utege, već si tako otežavaju i vlastiti trening jer ih drugi ometaju dok se pokušavaju provući između njih i stalka.

6. Pospremajte za sobom!

Nakon korištenja nemojte ostavljati naokolo razbacane bučice, šipke, ploče utega i ostalu opremu za trening, već ih vratite na za to predviđeno mjesto kako ne biste zakrčili prostor za vježbanje, ali i kako bi ih i ostali mogli nesmetano koristiti.

Po završetku vježbanja uvijek treba rasteretiti osovinu utega (šipku ili spravu) od ploča utega koje ste koristili te ih odložiti na stalke ili druga predviđena mjesta.

7. Čistoća je pola zdravlja!

Iako smo odgojem svi trebali usvojiti barem osnovna pravila o higijeni, mnogi na žalost to ne znaju ili ih pak ‘zaborave’ primijeniti tijekom boravka u fitness centru.

Neophodno je koristiti čistu sportsku obuću i odjeću tijekom vježbanja, ali i ručnik – kako se još netko ne bi okupao ‘u znoju vašeg tijela’! Također, ako spravu uprljate znojem ili na neki drugi način, neka vam ne bude teško očistiti ju za sobom. To je posebno važno na spravama za aerobno vježbanje!

8. Izbjegnite gužvu!

Ne preporučujem vam da trenirate tijekom najveće ‘špice’ u vašoj teretani jer osim ‘gužvanja’ s ostalim članovima i čekanja na spravu, također drastično smanjujete intenzitet vježbanja i učinkovitost treninga te se možete lakše i povrijediti – pogotovo ako ste se predugo ‘hladili’, a potom naglo nastavili s vježbanjem.

Stoga, pokušajte razmisliti o sljedećim opcijama: odabiru druge, jednako kvalitetne, ali manje posjećene teretane ili promjenom termina treninga u postojećoj.

Možda vam je najbolje probati trenirati u jutarnjim satima prije svih ostalih dnevnih obaveza koje vas mogu iscrpiti jer je tijelo ujutro najodmornije pa će i efekt treninga biti veći, a nakon vježbanja ćete se sigurno osjećati bolje i spremnije krenuti u ‘nove pobjede’. Čovjek je biće navike pa ukoliko vam se u početku teško priviknuti na jutarnje treninge i čini vam se kako ne može podnijeti fizička opterećenja kao u poslijepodnevnim satima, razlog je samo navika. Sve je stvar discipline te se pokušajte nekako prisiliti jer je i promjena termina vježbanja samo još jedna navika koju je moguće usvojiti već nakon tjedan-dva.

 

POLLEO SPORT

Vidi sve
Elasti Joint, 384 g - Orange
Elasti Joint, 384 g - Orange
49.99
Read more
Polleo Sport vreća za boks, 175 cm
Polleo Sport vreća za boks, 175 cm
169.99
Read more
Melatonin 1mg, 180 tableta
Melatonin 1mg, 180 tableta
19.99
Read more
CLA 1000mg, 60 kapsula
CLA 1000mg, 60 kapsula
16.99
Read more
Protein Cookie, 75 g - Double Chocolate
Protein Cookie, 75 g - Double Chocolate
2.99
Read more
BCAA, 250 g
BCAA, 250 g
11.99
-40%
Read more
Magnezij 375 mg, 100 kapsula
Magnezij 375 mg, 100 kapsula
19.99
Read more
100% Whey Gold Standard, 900 g - White Chocolate Raspberry
100% Whey Gold Standard, 900 g - White Chocolate Raspberry
44.99
Read more
BCAA 1000, 200 kapsula
BCAA 1000, 200 kapsula
29.99
Read more
BCAA 1000, 400 kapsula
BCAA 1000, 400 kapsula
49.99
Read more
Creatine 2500, 200 kapsula
Creatine 2500, 200 kapsula
41.99
Read more
Cink, 15 mg, 100 kapsula
Cink, 15 mg, 100 kapsula
14.99
Read more
Zeleni čaj, rinfuza, 500 g
Zeleni čaj, rinfuza, 500 g
9.99
Read more
L-Carnitine Liquid, 25 ml, 20 ampula - Peach
L-Carnitine Liquid, 25 ml, 20 ampula - Peach
39.99
Read more
FlavDrops, 50 ml - Vanilija
FlavDrops, 50 ml - Vanilija
6.99
Read more
Creatine, 500 g
Creatine, 500 g
44.99
Read more
L-Glutamine, 600 g
L-Glutamine, 600 g
34.99
Read more
Bučica gumirana 4 kg Atleticore
Bučica gumirana 4 kg Atleticore
15.99
Read more
Vitargo +Electrolyte, vrećica, 70 g
Vitargo +Electrolyte, vrećica, 70 g
2.99
Read more
Vitargo Carboloader, vrećica, 75 g
Vitargo Carboloader, vrećica, 75 g
2.99
Read more

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Building Body premium

Pridruži se BB obitelji potpuno besplatno i ostvari razne pogodnosti:

 

pristup premium sadržaju

najnovije vijesti iz svijeta fitnessa

prijava na naš newsletter

ekskluzivni popusti u Polleo Sportu

Registriraj se