Mjesto koje ujedinjuje sve ljubitelje sporta

Možda je ovo razlog vaše nesanice

Cijelo noćno prevrtanje sa strane na stranu kreveta, zurenje u strop, brojanje ovaca i ostalih domaćih životinja ( brojanje zaštićenih vrsta ne preporučujemo jer biste mogli ostati bez jedinki za brojanje) i onaj nepoželjni osjećaj jutarnjeg umora ;( Sve je ovo pojedincima koji pate od nesanice itekako poznat scenarij.  Ove probleme dijeli više od 10 % Europljana. Za one koji se pitaju to je oko 44 milijuna ljudi koji se svake noći bore s nedostatkom sna.

Posljedice nesanice ipak su vrlo ozbiljne i ne ih trebalo olako shvaćati. One uključuju:

  • Nisku motivaciju i energiju
  • Depresiju, tjeskobu i nagle promjene raspoloženja
  • Pospanost tijekom cijeloga dana
  • Lošu koncentraciju i fokus
  • Probleme s probavom

 

Od nesanice se dakle jednostavno osjećamo loše, ne uspijevamo savladati sve dnevne obveze i nemamo poriva ni za čim pa ni za treningom!

Posredno nesanica tako uzrokuje:

  • Pretilost
  • Dijabetes
  • Bolesti srca i krvnih žila

 

Glad i nesanica

I dok naširoko poznati uzroci nesanice uključuju stres, različite vrste lijekova, neuredan raspored spavanja i pretjeranu upotrebu pametnih telefon, postoji još nešto što utječe na noćno bdjenje. To nešto su hrana i piće, odnosno naše prehrambene navike!

 

Pravilna i izbalansirana prehrana uvjet je fit tijela i pravih rezultata treninga u skladu s našim ciljevima, no mnogo vježbača iz „najbolje“ namjere i neznanja  pravi ogromnu pogrešku. Vjerujući kako će se tako lakše riješiti neželjenih masnih naslaga koje mišićima nikako ne daju zasjati u punom sjaju, mnogi potpuno preskaču zadnji obrok u danu. Drugim riječima u krevet idu gladni.  Tako postižu upravo suprotan efekt od onoga kojeg su priželjkivali.  Odlaskom u krevet gladni zapravo riskiramo nakupljanje više masnih naslaga i pogađate – nesanicu.

Znanstvena istraživanja potvrđuju kako glad uzrokuje isprekidani san, više buđenja tijekom noći te povećava šanse za one noćne izlete do hladnjaka. A svi znamo kako one uglavnom ne rezultiraju proteinskim shakeom ili zdravom salatom već nekakvim brzim, često slatki snackom koji u našem tijelu pravi potpuni nered. Šećer uz sve navedeno dodatno onemogućuje kvalitetan san i „prisiljava“ naš mozak na budnost.

Stvar je zapravo hormonske prirode. Leptin je hormon koji tijelu signalizira da smo siti. Grelin je hormon sa suprotnim učinkom i stimulira osjećaj gladi. Ukoliko preskočimo zadnji obrok u danu imamo ogromne šanse kako će naše tijelo lučenjem hormona gladi pokrenuti buđenje iz sna i potrebu za hranom.

 

Kad i što večerati?

Kako bi izbjegli nesanicu, loše raspoloženje i niz ranije spomenutih težih posljedica bitno je dakle obratiti pozornost na zadnji obrok u danu. Večeru planirajte oko 3 sata prije odlaska na spavanje, a manje ( zdrave) snackove možete konzumirati i do 1 sat prije odlaska u krevet.

No , najbitnije je zapravo što jedete!

Vaš bi zadnji obrok u danu tako svakako trebao uključivati proteine, zdrave ugljikohidrate( voće i lisnato povrće), dobre masti i dovoljno vode. Ključ je dakle su hrani koja se sporije probavlja i drži vas sitima, zdravima i „zadovoljnima“ sve do doručka.

Svakako prije spavanja, osim potpunog preskakanja obroka, zaobiđite jednostavne šećere, zasićene masti i jednostavne ugljikohidrate.  Junk food prije spavanja nije dobro došao koliko god vam se činio kao dobra ideja.

 

I za kraj ponovimo – san je izrazito bitan za obnovu i rast mišićnog tkiva, zdravlje vitalnih organa, regulaciju šećera u krvi, regulaciju metabolizma i našu mentalnu stabilnost. Svojih 7-9 sati noćnog odmora stoga naprosto moramo „odraditi“. Ne dopustite da glad i loša hrana tome stanu na put😊

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Building Body premium

Pridruži se BB obitelji potpuno besplatno i ostvari razne pogodnosti:

 

pristup premium sadržaju

najnovije vijesti iz svijeta fitnessa

prijava na naš newsletter

ekskluzivni popusti u Polleo Sportu

Registriraj se