Mjesto koje ujedinjuje sve ljubitelje sporta

Dileme pri skidanju suvišnih masnih naslaga

Musli

Iako svaki dan jedeš musle, ipak ne padaju kilogrami. Mnogi ih uzdižu na pijestolje super hrane i skidanja kilograma, iako stvari stoje malo drugačije. Često je situacija zapravo takva da previše ugljikohidrata u stvari povećava masne naslage, a ne da ih smanjuje. Jednom dnevno (naročito ujutro) prikladna je jedan normalna porcija muslija ili ječmenih pahuljica ili pak nečeg sličnog.

Ugljikohidrati

Ukoliko pak često tokom dana jedemo previše ugljikohidrata i pored činjenice da jedemo manje masnoća mi ćemo se i dalje ipak debljati tj. gomilati salo. Pravo djelotvorno rješenje je u prehrani s malo ugljikohidrata, a s mnogo bjelančevina, voća, povrća te u umjerenom korištenju dobre masnoće.

Ugljikohidrati koje rado jedemo mogu biti sastavni dijelovi doručka i ručka čak i ako želimo skinuti koju kilu sala, ali iz večere trebaju biti popuno isključene sve namirnice bogate ugljikohidratima.

Inzulin

Mnogo unesenih ugljikohidrata u organizam uzrokuje povećano izlučivanje inzulina iz gušterače kako bi se normalizirao nivo šećera u krvi. Inzulin šalje sav suvišak šećera iz krvi u masne stanice i tako lijepo ti onda dobiješ još jedan masni dodatak koji zaokružuje tvoju figuru.

Pored toga što inzulin brzo smanjuje nivo šećera u krvi, gomilanjem masnih stanica on ubrzano izaziva goruću glad. Istovremeno, mnogo inzulina u krvi koči onaj suprotni mehanizam odnosno hormon glukagon.

zdrava hrana

Glukagon

Glukagon izlučuje tvoj organizam kada želi pokrenuti masne stanice i iz njih uzimati hranjive sastojke. Samo pri niskom nivou inzulina u krvi glukagon može pokrenuti svoje djelovanje na razgradnji masnih stanica. Dakle, da bi imao niski nivo inzulina u krvi tokom dana, a naročito tokom noći, neophodno je unositi manje ugljikohidrata u tijelo.

Smanjiti, a ne potpuno isključiti

Pri skidanju suvišnih masnih kila ne radi se o tome da čovjek u potpunosti isključi iz ishrane rezance, rižu, krumpire, kruh, itd. (osim u večeri), već se u radi o tome da se smanji uzimanje tih namirnica koje imaju visoki udio ugljikohidrata.

Apetit i bjelančevine

Od svih namirnica bjelančevine najbolje izazivaju osjećaj sitosti. Pored toga, ogromna je prednost bjelančevina to što one gotovo uopće ne utječu na kolebanje šećera u krvi. To znači da prehranom koja je bogata bjelančevinama potpuno uklanjaš napade goruće gladi koji pripadaju samo ishrani bogatoj ugljikohidratima. Posljedica bogate bjelančevinaste ishrane je da ti automatski unosiš manje kalorija u organizam i dugoročno skidaš suvišne masne naslage.

Pivce za živce, stres, kofein itd…

Alkohol negativno utječe na metabolizam organizma. Posebno su pogođeni B vitamini te magnezij i cink koji se onda povišeno izlučuju iz organizma. Stres također spada u uništavače vitamina i magnezija. Cigarete, kofein i slatkiši nepotrebno povećavaju potrošnju važnih vitamina u tijelu.

Dobre masnoće

Za skidanje suvišnih kilograma važno je uzimanje dovoljne količine masnoća i to onih tzv. dobrih. To su za kuhanje maslinovo ulje, a za salate laneno i orahovo ulje. Masne ribe iz hladnih voda (kao losos) također su preporučljive kao i sjemenke te orašasti plodovi jer oni svi sadržavaju dobre masnoće u velikim količinama.

Velika važnost ispravne večere

Dobro je testirati tzv. večeru za skidanje sala. Takva večera trebala bi biti između 18 i 19 h i sastojati se samo od bjelančevinastih namirnica i salate. Neki čak preporučuju povremeno uzimati bjelančevinaste napitke umjesto večere.

Zašto bjelančevinasta večera? Ustanovljeno je da, ukoliko je večera bjelančevinasta, tijelo tokom noći izlučuje hormone rasta i time pokreću noćnu razgradnju masnih stanica. Hej, pa to je genijalna i ugodna stvarčica.

Mnogo zadovoljstva i uspjeha u skidanju suvišnih masnih naslaga

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Building Body premium

Pridruži se BB obitelji potpuno besplatno i ostvari razne pogodnosti:

 

pristup premium sadržaju

najnovije vijesti iz svijeta fitnessa

prijava na naš newsletter

ekskluzivni popusti u Polleo Sportu

Registriraj se