Mjesto koje ujedinjuje sve ljubitelje sporta

5 vrsta sjemenki koje biste trebali jesti

Sjemenke se s razlogom već godinama smatraju jednom od najzdravijih grickalica. Izvrstan su izvor vlakana, zdravih masnoća i bogate su vitaminima i mineralima. Sjemenke bez dodatka soli mogu biti izvrsna alternativa prerađenim snackovima za kojima često posežemo kada osjetimo glad. Ipak, kod odabira sjemenki treba pripaziti na nekoliko stvari:

  • Izbjegavajte dodatnu sol

Budući da su neke od sjemenki koje možemo kupiti i trgovini dodatno posoljene, mogu sadržavati znatno više od dnevno preporučene količine natrija. Ciljajte na proizvode s vrlo malo ili, idealno, nimalo soli te ih po potrebi sami začinite.

  • Izbjegavajte dodatni šećer

Neki proizvođači sjemenkama dodaju šećer, iako to uopće nije potrebno. To je nerijetko slučaj s raznim aromatiziranim sjemenkama, stoga pri kupnji pažljivo čitajte deklaracije.

  • Pripazite na ulje

Sjemenke su već same po sebi bogate zdravim masnoćama, ali se nažalost vrlo često prže u nezdravim uljima prepunim zasićenih masnoća. Obratite pozornost na to prilikom kupovine.

 

Koje sjemenke odabrati kao dodatak jelima ili zdravi međuobrok?

Sjemenke bundeve

Sjemenke bundeve pune su omega-3 masnih kiselina i karotenoidnih antioksidansa koji su izvrsni za vaš imunološki sustav. Sadrže i puno fitosterola – biljnih spojeva koji pomažu uravnotežiti kolesterol. Dostupne su u svakoj većoj trgovini, no često su pržene i slane pa pažljivo čitajte deklaracije.

Chia sjemenke

S chia sjemenkama ne možete pogriješiti! Bogate su vlaknima, koja održavaju zdravlje probavnog sustava, dok se zdrave masti bore protiv upalnih procesa u organizmu. Osim toga, sadrže antioksidanse i minerale poput željeza, kalcija i cinka.

Sjemenke konoplje

Sjeme konoplje imaju nešto veći sadržaj proteina i kaloričnije su od chia sjemenki. Njihova konzumacija preporučuje se nakon treninga jer preporučena doza sadrži 10 g proteina i 13 g masti. Možete ih dodati u smoothie, zobenu kašu, salatu ili jogurt.

Sjemenke sezama

Sezam je bogat vlaknima, kalcijem, cinkom, magnezijem, fosforom i željezom. Zahvaljujući takvom nutritivnom profilu, sjemenke sezama dobre su za zdravlje kostiju, jačaju imunološki sustav, probavni sustav, reguliraju krvni tlak i proizvodnju crvenih krvnih stanica.

Pinjoli

Pinjoli su bogati vitaminom A, tiaminom, riboflavinom, niacinom, vitaminom E, bakrom, željezom, manganom i fosforom. Sadrže i alfa-linolensku kiselinu koja će vas dugotrajno zasititi i smanjiti apetit. Uz to, dokazano je da mononezasićene masti koje se nalaze u pinjolima smanjuju razinu kolesterola u krvi, što može umanjiti rizik od srčanog i moždanog udara. Kao i većinu sjemenki, možete ih dodati salatama, jogurtima, pecivima ili jelima od povrća.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Building Body premium

Pridruži se BB obitelji potpuno besplatno i ostvari razne pogodnosti:

 

pristup premium sadržaju

najnovije vijesti iz svijeta fitnessa

prijava na naš newsletter

ekskluzivni popusti u Polleo Sportu

Registriraj se