Mjesto koje ujedinjuje sve ljubitelje sporta

Recept za zdravu i sjajnu kožu!

Činjenice

Vitamin A ima mnogo bitnih zadaća u tijelu, a neophodan je za zdravu kožu i sluznice. Vitamin A spaja se s nekim proteinom i stvara vidni pigment – tvar koja nam omogućuje gledanje u mraku. Vitamin A pojačava imunitet organizma – pomaže i potiče nastajanje limfocita T koji su prva obrambena linija organiz­ma pred infekcijama. Vitamin A posebno je djelotvoran u borbi protiv bolesti dišnog sustava.

Vitamin A, koji je topiv u mastima, pojavljuje se u dva oblika: preformirani vitamin A i provitamin A. Preformirani vitamin A zapravo je tvar nazvana retinol,  koja pripada porodici retinoida. Retinoidi se pojavljuju u hrani životinjskog podrijetla kao što su jetra, žumanjak jajeta, mlijeko i maslac.

Provitamin A ili beta-karoten jedan je od 600 karotenoida, porodice sličnih tvari, od kojih je samo manji broj temeljito proučen. Ako postoji deficit vitamina A, tijelo može pretvoriti beta-karoten u vitamin A.

Karotenoidi nalaze se u tamnozelenom lisnatom povrću te u žutom i narančastom povrću i voću. Dobri izvori hrane bogate karotenoidima jesu marelice, prokulice, kelj, gorušica, dinja rebrača, mrkva, mango, papaja, breskva, špinat, žuta tikvica, slatki krumpir, kelj pupčar i bundeva.

Beta-karoten je snažan antioksidans, no kad se pretvori u vitamin A, gubi antioksidacijsko djelovanje.

Prava količina

  • Preformirani vitamin A ili retinol mjeri se ili u međunarodnim jedinicama (IU) ili u ekvivalentima retinola (RE).
  • RDA za preformirani vitamin A jest 5000 IU ili 1000 RE.
  • Preformirani vitamin A može u velikim dozama biti toksičan. Nemojte nikako prekoračiti 25.000 IU na dan.
  • Prekomjerne količine preformiranog vitamina A mogu uzrokovati urođene defekte. Trudnice ne bi smjele uzimati više od 5000 IU na dan.
  • Provitamin A (beta-karoten) rijetko je toksičan pri bilo kojoj dozi.
  • Beta-karoten se mjeri u mg, pri čemu je 3 mg betakarotena jednako 5000 IU provitamina A.
  • U američkoj prehrani postoji ozbiljan manjak betakarotena. Prosječni dnevni unos manji je od 2 mg, a mnogi znanstvenici vjeruju da za maksimalnu zaštitu od bolesti trebamo 6 mg beta-karotena na dan.

Moguće koristi

Nekada su istraživanja o vitaminu A trpala u isti koš betakarotene, retinol i druge karotenoide. Danas znanstvenici pomnije ispituju koje tvari obavljaju specifične zadaće u tijelu. Sada znamo da beta-karoteni imaju različite, a ipak podjednako važne uloge u zaštiti pred bolestima.

Rak

Mnoga istraživanja jasno pokazuju da betakaroten i, u nekim slučajevima, vitamin A mogu biti snažno oružje u borbi protiv raka. Općenito, proučavanje populacije pokazalo je da je stopa oboljenja od raka veća u skupinama koje jedu manje zelenog lisnatog povrća nego kod onih koji jedu više te hrane. Ipak, posebna istraživanja pokazuju da beta-karoten može biti koristan u sprečavanju nekih posebnih vrsta raka.

Rak usta i jednjaka

Ove su vrste raka usko povezane s pušenjem duhana i pretjeranim uživanjem alkohola. Neka proučavanja pokazuju daje uzimanje malih količina voća i povrća te niska razina beta-karotena zamijećena u populaciji s velikim brojem oboljenja od raka usta i jednjaka. Također se vjeruje da je vitamin A snažan inhibitor stvaranja tumora u usnoj šupljini.

Rak želuca

Mnoga proučavanja pokazuju da je uživanje zele­nog i žutog lisnatog povrća povezano s manjim brojem oboljenja od raka želuca te da su u ljudi kod kojih se poslije pojavio rak želuca pronađene niže količine beta-karotena u krvi.

Rak debelog crijeva i rektuma

U mnogo studija uživanje voća i povrća povezano je sa smanjenim rizikom od obolijevanja od raka debelog crijeva i rektuma. Istraživači, međutim, nerado pripi­suju sve zasluge za to beta-karotenu. Voće i povrće također je bogato i drugim vitaminima, drugim karotenoidima pa čak i vlaknima te sve to može imati ulogu u sprečavanju te vrste raka.

Rak mokraćnog mjehura

Nekoliko studija dovodi u vezu niže razine beta-karotena s povećanim rizikom od raka mokraćnog mjehura.

Rak dojke

Nedavno su istraživači u Buffalu, u državi New York, proučavali 83 žene s rakom dojke i 113 zdravih žena. Otkrili su da su žene koje su bolovale od raka imale manju koncentraciju plazme beta-karotena nego one koje su bile zdrave.

U drugoj studiji koja je obuhvatila 439 žena u postmenopauzi na zapadu države New York, istraživači su otkrili da su one s najnižim unosom beta-karotena bile najizloženije riziku obolijevanja od raka dojke, nakon što su odvagnuti i drugi čimbenici, kao što su obiteljska anamneza, dob prve trudnoće itd.

Rak grlića maternice

Neka ispitivanja ukazuju na obrnutu povezanost između uživanja voća i povrća te obolijevanja od raka grlića maternice. Jedno nedavno istraživanje koje je proveo Nacio­nalni institut za rak (NCI) u Latinskoj Americi, gdje je stopa oboljenja od raka maternice među najvišima u svijetu, pokazalo je da je visok unos beta-karotena povezan s 32 posto manjim rizikom od obolijevanja od raka grlića maternice.

Rak usta

Rak usne šupljine usko je povezan s pušenjem duhana i konzumacijom alkohola. Proučavanja na životinjama pokazuju da su beta-karoteni te vitamini A i E snažni inhibitori nastajanja raka pa istraživači rade pokuse na ljudima kako bi odredili pravi­lan način liječenja.

Rak pluća

Istraživači iz John Hopkins School of Hygiene and Public Health (škola higijene i narodnog zdravlja John Hopkins) uspoređivali su količine beta-karotena u krvi muškaraca i žena kod kojih se poslije pojavio rak pluća i onih koji su ostali zdravi. Na osnovi tih istraživanja istraživači su zaključili da niske razine beta-karotena značajno povećavaju rizik od obolijevanja od raka pločastih (skvamoznih) stanica pluća. (Niske količine vitamina E povećavaju rizik od svih vrsta raka pluća.) Druge studije pokazale su da je zaštitna vrijednost beta-karotena pred rakom pluća još veća kod žena.

Srce

Velik broj studija pokazuje da je beta-karoten glavni zaštitnik od bolesti koronarnih arterija koje mogu dovesti do srčanih napa­daja i kapi. Antioksidans betakaroten može pomoći pri spre­čavanju jedne vrste oksidativnih oštećenja lipida za koju se vjeruje da pospješuje stvaranje naslaga (ploča) na arterijama.

Proučavanje zdravlja liječnika koje je izveo dr. Charles Hennekens u Brigham and Women’s Hospital u Bostonu pratilo je 22.000 muških liječnika starih između 40 i 84 godine. U toj skupini odabrana su 333 muškarca s nestabilnom anginom pektoris i davano im je 50 mg beta-karotena na dan. Oni koji su uzimali beta-karoten smanjili su rizik od srčanih napadaja, postupaka revaskularizacije, kirurških zahvata za ugrađivanje srčane premosnice, ope­racija za otvaranje začepljenih krvnih žila i kardiovaskularne smrti u prosjeku za 49 posto.

Posljednja istraživanja zdravlja 87.245 medicinskih sestara pokazala su da približno jedan dnevni obrok voća ili povrća bogatog beta-karotenom, može znatno smanjiti rizik od srčanog napadaja i kapi kod zdravih žena. Žene koje uzimaju više od 15 i do 20 mg beta-karotena na dan, za 40 posto smanjuju rizik od srčane kapi te za 22 posto rizik od srčanog napadaja.

Oči

Vitamin A neophodan je za stvaranje vidnog pigmenta koji je važan za gledanje u mraku. Nedavna su istraživanja pokazala da beta-karoten može pomoći pri sprečavanju uobičajene bolesti očiju kod starijih osoba – mreni. Dvogodišnje proučavanje medicin­skih sestara koje su izvršili istraživači sa Sveučilišta Harvard, pokazalo je da je u žena koje jedu mnogo voća ili povrća bogatoga karotenima rizik od obolijevanja od ozbiljne mrene za 39 posto manji nego u onih koje unose u organizam male količine karotena. Hrana kao što je špinat, slatki krumpir i tikvice pokazala se kao najbolji zaštitnik. Proučavanje je dovelo i do velikog iznenađenja: mrkva nije bila na popisu “zaštitnika”!

Koža

Vitamin A već desetljećima nosi naziv “vitamin kože”. Zahvalju­jući svojim svojstvima antioksidansa, beta-karoten se potajno sma­trao sredstvom za sprečavanje preranog starenja kože. U Europi se kreme za kožu, napravljene od antioksidansa kao što su beta-­karoten i vitamin E prodaju kao sredstva za pomlađivanje kože.

Sintetički derivati vitamina A, Retin – A i Tigason, uobičajeno se koriste za liječenje akni i psorijaze. (Dokazano je da Retin – A u obliku kreme smanjuje bore i druge vanjske znakove starenja.) Oblici vitamina A namijenjeni za oralnu upotrebu kod problema s kožom, vrlo su snažni lijekovi koji mogu uzrokovati urođene defekte pa ih trudnice ne bi smjele uzimati.

POLLEO SPORT

Vidi sve
Elasti Joint, 384 g - Orange
Elasti Joint, 384 g - Orange
49.99
Read more
Polleo Sport vreća za boks, 175 cm
Polleo Sport vreća za boks, 175 cm
169.99
Read more
Melatonin 1mg, 180 tableta
Melatonin 1mg, 180 tableta
19.99
Read more
CLA 1000mg, 60 kapsula
CLA 1000mg, 60 kapsula
16.99
Read more
Protein Cookie, 75 g - Double Chocolate
Protein Cookie, 75 g - Double Chocolate
2.99
Read more
BCAA, 250 g
BCAA, 250 g
19.99
Read more
Magnezij 375 mg, 100 kapsula
Magnezij 375 mg, 100 kapsula
19.99
Read more
100% Whey Gold Standard, 900 g - White Chocolate Raspberry
100% Whey Gold Standard, 900 g - White Chocolate Raspberry
44.99
Read more
BCAA 1000, 200 kapsula
BCAA 1000, 200 kapsula
29.99
Read more
BCAA 1000, 400 kapsula
BCAA 1000, 400 kapsula
49.99
Read more
Creatine 2500, 200 kapsula
Creatine 2500, 200 kapsula
41.99
Read more
Cink, 15 mg, 100 kapsula
Cink, 15 mg, 100 kapsula
14.99
Read more
Zeleni čaj, rinfuza, 500 g
Zeleni čaj, rinfuza, 500 g
9.99
Read more
L-Carnitine Liquid, 25 ml, 20 ampula - Peach
L-Carnitine Liquid, 25 ml, 20 ampula - Peach
39.99
Read more
FlavDrops, 50 ml - Vanilija
FlavDrops, 50 ml - Vanilija
6.99
Read more
Formula 80 Protein Complex, 510 g - Vanilla cream
Formula 80 Protein Complex, 510 g - Vanilla cream
29.99
Read more
Creatine, 500 g
Creatine, 500 g
44.99
Read more
L-Glutamine, 600 g
L-Glutamine, 600 g
34.99
Read more
Bučica gumirana 4 kg Atleticore
Bučica gumirana 4 kg Atleticore
15.99
Read more
Vitargo +Electrolyte, vrećica, 70 g
Vitargo +Electrolyte, vrećica, 70 g
2.99
Read more

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Building Body premium

Pridruži se BB obitelji potpuno besplatno i ostvari razne pogodnosti:

 

pristup premium sadržaju

najnovije vijesti iz svijeta fitnessa

prijava na naš newsletter

ekskluzivni popusti u Polleo Sportu

Registriraj se