Mjesto koje ujedinjuje sve ljubitelje sporta

VAŽNOST PREPOZNAVANJA SVOJEG TIJELA

Vjerujem da rijetko tko razmišlja o tome koliko je važno koji ste tip po konstituciji. Iako se to ne spominje previše, zapravo je jako bitno. I najčešće samo oni koji malo jače zagrizu u svijet fitnessa i rekreacije eventualno naiđu na te podatke, ali pitanje je koliko ih zapravo smatra taj podatak relevantnim.

Pokušat ću vam na jednostavan način ukazati na neke od važnosti koje predstavljaju konstitucijski tipovi. Zapravo vam to u vašem treningu može puno pomoći jer svaki tip tijela predstavlja određenu brzinu metabolizma, potrebu za određenom vrstom treninga i vrstom hrane. Većina ljudi pripada u ova tri konstitucijska tipa, a neki su i kombinacija različitih tipova konstitucije.

Reći da jedan trening odgovara svima ili da jedna osoba može raditi sve treninge je jednostavno besmisleno i neodgovorno. Objasnit ću u daljnjem tekstu i zašto je tako. Svako tijelo je jedinstveno, sa svojim potrebama i porivima. Svatko bi trebao prepoznati što mu treba i kako.

Konstitucijski tipovi:

1. Endomorf

2. Ektomorf

3. Mezomorf

Svaki od njih predstavlja određena konstitucijska pravila prema kojima bi se tijelo u jednu ruku trebalo ponašati ako ga stavite u određenu situaciju, tip treninga, opterećenja ili na određeni režim prehrane.

 

ektomorf, mezomorf, endomorf,
Pa krenimo redom:

ENDOMORF

Endomorfi su najčešće fizički malo jači od prosjeka. Jednakom brzinom dobivaju na potkožnoj masnoći kao što dobivaju na masi mišića. Iz tog razloga jako lako dobivaju kilograme i zato je vaga za njih dosta relativan i varijabilan rezultat te se ne bi trebali ravnati prema njoj. Bolje je orijentirati se prema mjerama u centimetrima jer na taj način možete puno kvalitetnije pratiti napredak svog treninga ili režima prehrane.

Kod endomorfa se najviše potkožnog masnog tkiva nakuplja oko trbuha, kukova i bedara. Metabolizam im je sporiji i tijelo im je oblije zbog zona na kojima im se lakše zadržava potkožno masno tkivo.

Ako pripadate ovoj skupini, vaša prehrana bi trebala biti takva da unosite više proteina. Smanjite unos ugljikohidrata i izbacite loše ugljikohidrate. Nemojte biti preekstremni s dijetama jer je vašem tijelu potrebna ravnoteža u unosu nutrijenata te poruka da će sigurno dobiti hranu. Jedite češće, a kako biste nadomjestili manji unos ugljikohidrata jedite orašaste plodove koji će vam osigurati masnoće koje će poslužiti za energiju. Nikako nemojte u potpunosti izbaciti ugljikohidrate iz prehrane.

Tijekom treninga puls bi vam trebao biti na 70-80% od maksimalnog. Ta zona je najefikasnija za sagorijevanje masti. Dakle, kod osobe od 25 godina otkucaji bi trebali biti između 136 i 156 otkucaja u kontinuitetu duljem od 30 minuta. Najbolji treninzi bi bili treninzi snage s vlastitom težinom ili s opterećenjem. Trčanje ubacite u svoj trening kada smanjite tjelesnu težinu kako bi to bilo maksimalno sigurno za vas. Vašem tijelu su potrebni različiti načini aktivacije mišića kako bi svaki trening iznenadili svoje tijelo s novim načinom sagorijevanja masti. Također, u početku zbog povećane težine nemojte prakticirati trčanje, preskakanje užeta ili slične vježbe koje bi mogle stvoriti stres ozljedu zglobova i ligamenata. Radite u svojim granicama i pokušajte se kontrolirati dok ne ojačate mišiće i smanjite opterećenje tijela. Više se krećite s biciklom i obavezno radite osnovne vježbe snage.

EKTOMORF

Ektomorfi su najčešće mršavi i vitki s dužim ekstremitetima. Imaju jako brz metabolizam pa kada ih pogledate izgleda kao da stalno jedu, a nikako se ne mogu udebljati. Konstitucijski imaju manju skeletnu strukturu, manji obujam mišića i prirodno su ektomorfi lakši od ostala dva tipa.

Vaša prehrana bi trebala biti s visokim udjelom ugljikohidrata koji će vam osigurati energiju. Morate ih često jesti, skoro u svakom obroku ako želite dobiti na mišićima i kilaži. Dakle, ne smijete se prejesti u jednom obroku, već jesti dok ne osjetite da vam je dovoljno. Primjerice, izbjegavajte osjećaj težine u trbuhu nakon ručka. Potrebno je unositi dosta vlakana, cjelovite žitarice, povrće i voće. Naravno, morate zadovoljiti i dnevnu potrebu za proteinima i ne smijete to zanemariti kako biste uspješno napredovali prema svojim ciljevima.
Brz metabolizam znači da je potreban puno veći kalorijski unos nego kod ostalih,. Ponekada je teško to pratiti pa bi bilo dobro da koristite i dodatke prehrani kako biste si olakšali malo s prehranom. Od velike pomoći vam mogu biti proteini te ugljikohidrati u napitku. Nikako nemojte koristiti fatburnere.

Vaš trening bi trebao biti kraći, trebali biste koristiti veće skupine mišića ciljano. Dakle, trening snage bez cardio treninga, odnosno ne ulazite u cardio zonu iznad 130 otkucaja jer vam to nije potrebno ako ne želite gubiti kilograme. Fokusirajte se više na tonus mišića i oblikovanje.

MEZOMORF

Mezomorfi su građeni tako da imaju snažna, čvrsta i atletska tijela. To bi značilo da im je masa mišića nešto veća, a imaju manje masti. Fizičkim izgledom i masom bi se reklo da su između endomorfa i ektomorfa. Prirodno su mišićaviji i nisu skloni pretjeranom debljanju ili mršavljenju, tj. nemaju problema s dobivanjem mase ili topljenjem masti. Naime, mezomorfi puno lakše i brže mogu izgubiti na kilaži uz pravilnu prehranu i tjelovježbu.

Ukoliko pripadate u ovu skupinu, vaša prehrana bi trebala biti uravnotežena prehrana u kojoj je izbalansirana količina ugljikohidrata, proteina i masti prema onome što vašem tijelu treba. Nemojte zanemarivati vlakna i cjelovite žitarice za vrijeme međuobroka.

Vaš trening bi trebala biti pravilno izbalansirana mješavina više grana fitnessa. Sposobni ste fizički za sve i vaše tijelo je otvoreno za suradnju. Imate najbolju poziciju da ga izgradite kako treba i unaprijedite do njegovih maksimuma. Ali pripazite koji su vam ciljevi i kakav vam je trening jer uz krivu prehranu i krivi trening niti blagonaklonost vašeg tjelesnog tipa neće biti dovoljna.

„SVAKO TIJELO JE POSEBNO, PA TAKO I TVOJE! ČUVAJ, POŠTUJ I PREPOZNAJ NJEGOVE POTREBE JER TO JE NAJSAVRŠENIJI STROJ KOJIM SI IKADA UPRAVLJAO“

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Building Body premium

Pridruži se BB obitelji potpuno besplatno i ostvari razne pogodnosti:

 

pristup premium sadržaju

najnovije vijesti iz svijeta fitnessa

prijava na naš newsletter

ekskluzivni popusti u Polleo Sportu

Registriraj se