Mjesto koje ujedinjuje sve ljubitelje sporta

Utjecaj GMO-a na povećano korištenje kemikalija

Zašto je uvedena GMO (genetski modificirana hrana)?

Multinacionalne kompanije, krupni proizvođači, vlasnici patenata i krupna prehrambena industrija još su u prošloj dekadi forsirali informaciju o pozitivnim stranama uvođenja GMO-a. Jedan od argumenata bio je smanjenje svjetske gladi jer će se moći proizvesti više hrane, a drugi argument bio je smanjenje otrova, pesticida, herbicida, fungicida jer će se saditi genetski otporna hrana na sve nametnike i korov, pa se neće morati špricati otrovima.

Ali što se uistinu zbiva?

Pravi cilj svih gore navedenih kompanija je monopol nad svjetskom proizvodnjom hrane, kontrola svjetske proizvodnje hrane, uništavanje raznolikosti ratarskih kultura i uvođenje monokultura (umjesto 20 vrsta riže, pšenice, kukuruza samo par vrsta). Drugi cilj je da sjeme za tih par vrsta ratarskih kultura sitni proizvođač mora svaki put iznova kupovati od vlasnika sjemena koji imaju patent jer posađena biljka je sterilna, ne može se više prirodnim putem njeno sjeme koristiti za novu sjetvu.

A kako se onda povećala upotreba pesticida i otrovnih kemikalija?

Bez obzira na gore navedene lažne argumente koje su puštene u javnost, ipak se povećala upotreba pesticida/herbicida za GMO usjeve. To pokazuje da je njihova funkcija izbjegavanja upotrebe pesticida neuspjela i lažna. To pokazuje i da GMO uopće nema svoju funkciju smanjenja trovanja ljudi i okoliša zaštitnim kemikalijama, već suprotno – njihova upotreba se čak i povećala. U izvještaju organizacije Organic Center stoji da se upotreba herbicida povećala u SAD-u na oranicama za komercijalnu proizvodnju za 383 miliona pounds-a (144 miliona kilograma) u zadnjih 13 godina (1996-2008). Korišteni su službeni podaci američkog Ministrarstva poljoprivrede koji se ne daju u masovne medije.

Posljedice

Dakle, posljedice upotrebe GM (genetski modificiranih) usjeva nije smanjenje trovanja ljudi, životinja i zemlje, već drastično povećanje trovanja ljudi, životinja i zemlje s daljnjom tendencijom rasta. Sva GMO hrana koja je proizvedena na taj način ne samo da je upitna jer konzumiranje genetski modificiranih artikala nije zdravstveno sigurno već je i puno više špricana kemikalijama jer se inače ne bio ostvarila ciljana količina i profit.

Zaključno

Genetski modificirana hrana prošla je kroz procese uzgoja koji zahtijevaju povećano šrpricanje otrovima i stoga je dodatno zatrovana tim supstancama (herbicidima, pesticidima…). Istu tu hranu jedu životinje (stoka i perad) u farmama za proizvodnju mliječnih proizvoda i mesa koje ju, osim što su već same ubodene i nakljukane hormonima i antibioticima, spremaju u svojem tkivu i molekule toksina, herbicida i pesticida. A da ne govorimo o samim posljedicama genetske modifikacije. U tom slučaju po pitanju mesa, jaja i mliječnih proizvoda te njihovih prerađevina,radi se o trostrukoj zatrovanosti:

  • GMO hrana koju jede stoka ima upitne poslijedice
  • pesticidi, herbicidi, otrovi iz te GMO hrane truju životine, ljude, zemlju
  • hormoni i antibiotici, lijekovi itd. truju životinje i ljude.

Bilo bi presugestivno da vam navedemo rješenje. Odaberite ga sami – ono svakako treba biti vođeno izbjegavanjem takve hrane, mesa i mliječnih proizvoda. No, to je jedna nova tema koja zahtijeva promjenu u stilu života i kupovnih navika, povećano informiranje, kritičko preispitivanje informacija u medijima, bojkot određenih proizvoda i usmjeravanje na domaću, prirodno uzgojenu hranu i životinje i organsku hranu. I naći ljude na placu i selima koji prirodno uzgajaju životinje i biljke, zašto ne?

Literatura:

Sjeme obmane

Sažetak:

Genetski modificirani organizmi (GMO) koji su nusproizvod prijenosa gena jedne u DNK druge vrste predstavljaju tehnologiju koja sa sobom nosi mnoštvo nepoznatih, a možda čak i katastrofalnih posljedica za naše zdravlje i okoliš. Putem masovnih medija koje su dobro potplatili, multinacionalne biotehnološke kompanije koje ubiru najveću dobit od nje, odaslale su vrlo uvjerljivu poruku prema kojoj je biotehnologija čudo koje će riješiti problem gladi u svijetu, smanjiti upotrebu pesticida ili izliječiti bolesti čovječanstva. lako genetski modificirane biljke (biljke kojima su preneseni geni drugih vrsta- kao što su soja, kukuruz, pamuk i repa) nisu postojale prije dvadeset godina, 2002. godine one su sačinjavale veliku većinu od 58 milijuna hektara genetski modificiranih usjeva zasijanih u četiri američke savezne države koje su najveći proizvođači genetski modificiranih organizama. To bi pokrilo gotovo dvije i pol površine Velike Britanije, ne računajući sva polja bez GMO-a koja su oprašena peludom susjednih CMO usjeva. l mlijeko u SAD-u izmijenjeno je upotrebom genetski modificiranog hormona rasta prenesenog u krave. Veći dio hrane u vašoj lokalnoj trgovini danas je zagađen CM sastojcima, bez vašeg znanja ili pristanka. Kao što su mnogi rekli, trenutačno se nalazimo usred najvećeg prehrambenog eksperimenta u povijesti, a mi, ljudi, pokusni smo kunići.

Jeffrey M. Smith: – Otkrivanje industrijskih i vladinih laži o sigurnosti genetski modificirane hrane koju jedete, Zagreb, Biovega, 2005

Sjeme uništenja

Sažetak:

Širenje genetski modificiranih usjeva i hrane po cijelome svijetu danas je toliko uhvatilo maha da ga se može i mora proglasiti “zločinom protiv čovječnosti”. U srži toga problema jest pitanje genocida. U “Konvenciji o suzbijanju i kažnjavanju zločina genocida” koju su Ujedinjeni narodi donijeli 1948.; jasno je definiran genocid…

Po tome, istina, rijetko primjenjivanom, ali pravno priznatom standardu međunarodnoga prava, svi odgovorni dužnosnici kompanija Monsanto, Dow Chemical, DuPont, Svngenta, Cargill, ADM i drugih kompanija za proizvodnju GM sjemena, poput kompanije Epicvte i s njom povezanih organizacija, svi dužnosnici Zaklada Rockefeller, Ford, Gates i drugih privatnih zaklada koje sudjeluju u širenju takve tehnologije, svi odgovorni bivši i sadašnji dužnosnici američkoga Ministarstva poljoprivrede, Ministarstva vanjskih poslova i drugi državni dužnosnici SAD-a, napose predsjednici Bush, Clinton i George W. Bush te odgovorni državni dužnosnici drugih zemalja poput britanskoga premijera Tonvja Blaira, bivši američki dužnosnici Henry Kissinger, Geraid Ford i drugi, svi znanstvenici – sudionici lažljive znanosti kojom promiču “genetsku revoluciju”- spadaju u jasnu pravnu definiciju članka II. -zločin genocida. Dužnosnici Svjetske trgovinske organizacije trebali bi stati na optuženičku klupu Međunarodnoga suda pravde u Haagu, suda koji su Ujedinjeni narodi osnovali 1945. za procesuiranje zločina protiv čovječnosti.

F. William Engdahl: – geopolitika genetski modificirane hrane i globalno carstvo, Zagreb, Detecta d.o.o., 2005.

POLLEO SPORT

Vidi sve
Elasti Joint, 384 g - Orange
Elasti Joint, 384 g - Orange
49.99
Read more
Polleo Sport vreća za boks, 175 cm
Polleo Sport vreća za boks, 175 cm
169.99
Read more
Melatonin 1mg, 180 tableta
Melatonin 1mg, 180 tableta
19.99
Read more
CLA 1000mg, 60 kapsula
CLA 1000mg, 60 kapsula
16.99
Read more
Protein Cookie, 75 g - Double Chocolate
Protein Cookie, 75 g - Double Chocolate
2.99
Read more
BCAA, 250 g
BCAA, 250 g
19.99
Read more
Magnezij 375 mg, 100 kapsula
Magnezij 375 mg, 100 kapsula
19.99
Read more
100% Whey Gold Standard, 900 g - White Chocolate Raspberry
100% Whey Gold Standard, 900 g - White Chocolate Raspberry
44.99
Read more
BCAA 1000, 200 kapsula
BCAA 1000, 200 kapsula
29.99
Read more
BCAA 1000, 400 kapsula
BCAA 1000, 400 kapsula
49.99
Read more
Creatine 2500, 200 kapsula
Creatine 2500, 200 kapsula
41.99
Read more
Cink, 15 mg, 100 kapsula
Cink, 15 mg, 100 kapsula
14.99
Read more
Zeleni čaj, rinfuza, 500 g
Zeleni čaj, rinfuza, 500 g
9.99
Read more
L-Carnitine Liquid, 25 ml, 20 ampula - Peach
L-Carnitine Liquid, 25 ml, 20 ampula - Peach
39.99
Read more
FlavDrops, 50 ml - Vanilija
FlavDrops, 50 ml - Vanilija
6.99
Read more
Formula 80 Protein Complex, 510 g - Vanilla cream
Formula 80 Protein Complex, 510 g - Vanilla cream
29.99
Read more
Creatine, 500 g
Creatine, 500 g
44.99
Read more
L-Glutamine, 600 g
L-Glutamine, 600 g
34.99
Read more
Bučica gumirana 4 kg Atleticore
Bučica gumirana 4 kg Atleticore
13.59
-15%
Read more
Vitargo +Electrolyte, vrećica, 70 g
Vitargo +Electrolyte, vrećica, 70 g
2.99
Read more

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Building Body premium

Pridruži se BB obitelji potpuno besplatno i ostvari razne pogodnosti:

 

pristup premium sadržaju

najnovije vijesti iz svijeta fitnessa

prijava na naš newsletter

ekskluzivni popusti u Polleo Sportu

Registriraj se