Mjesto koje ujedinjuje sve ljubitelje sporta

Tajna savršenog tijela

Možete li zamisliti svoj život bez i jednog problema? Iako zvuči predobro da bi bilo istinito – to je moguće. Osnovno oruđe za rješavanje svih životnih problema zove se disciplina. Uz određenu dozu discipline možemo riješiti određene probleme, a uz apsolutnu disciplinu možemo riješiti gotovo sve probleme. Postoje 4 tehnike/oruđa discipline koji služe za rješavanje problema:

 1. Odlaganja zadovoljenja;
 2. Prihvaćanje odgovornosti;
 3. Posvećenost istini;
 4. Balansiranje;

(više o tome imate u jednoj od mojih omiljenih knjiga ikad – ”Put kojim se rjeđe ide” M. Scott Peck).

Istina, kad bolje razmislimo većinu problema koje imamo u životu (mislim na one na čije rješavanje možemo sami utjecati) zasniva se na nedostatku discipline. Naravno svatko ima neki svoj ”popis” problema, ali evo nekih primjera: ako nemamo dovoljno novca, možda nismo dovoljno disciplinirani pokrenuti neki svoj vlastiti posao ili pronaći neki bolji od onog kojeg trenutačno imamo; ako smo u nezadovoljavajućoj vezi možda nismo disciplinirani poraditi na njoj ili se odvažiti otići iz nje; ili ako imamo višak kilograma očito nismo dovoljno disciplinirani vježbati i zdravo se hraniti.

Ali bez brige nije sve tako crno, svi imamo neka područja života u kojima smo više ili manje disciplinirani. Meni na primjer nije problem vježbati i na +40, unijeti oko 300 g proteina kroz 9 obroka dnevno, buditi se u sred noći da bih popio šejk, ali eto imam problema sa ”disciplinom vremena” odnosno točnošću. Kako nas na ovom portalu najviše zanima ”problematika” tijela uzet ćemo za primjer onaj osjećaj kada ugledate nekog tko je fit odnosno ima tijelo koje u vama izaziva divljenje ili ljubomoru (ovisno o kutu gledanja). Možda pomislite: ”Kako je to postigao?”, ”Želim i ja tako izgledati!” ili ”Koja je tajna takvog tijela?”.

Tajna savršenog tijela

Iako ”tajna” možda zvuči zanimljivije i intrigantnije, prije su to pravila za sve one koji žele promijeniti svoje tijelo pa samim time i svoj život. Kao što je rekao jedan moj mudri kolega trener, nazovimo ga Marino Bašić (jer se tako i zove ;)): ”Život jednostavno nije isti sa 100 kg sala ili 70, 80 kg mišića”.

 1. JEDNA STVAR JE SVE!

  Da ne bude nesporazuma, izraz ”savršeno” koristim u kontekstu postizanje vašeg osobnog maksimuma koji možete dati u izgradnji tijela, razvoja sposobnosti, te očuvanju i unaprjeđenju zdravlja. Ne postoji ta ”jedna stvar”, jedna vježba, jedan suplement ili namirnica u kojoj se krije ta famozna ”tajna” koja će promijeniti naše tijelo – jer jedna stvar je zapravo sve! Sve što činimo u životu ima za posljedicu kako izgledamo i kako se osjećamo: kako i koliko vježbamo; što, kada i koliko jedemo; koliko se odmaramo i oporavljamo, ali i na koji način razmišljamo i idemo kroz život!

  Čovjek stari onako kako je živio” Kineska poslovica

 2. SVATKO JE SAM SVOJ TRENER!

  Ako imate osobnog trenera to znači da ste u ”sigurnim rukama” sat, dva na treningu, ali je na kraju ipak presudno onih preostalih 22 h kada ste prepušteni sami sebi. To stalno govorim svojim klijentima.

  Dakle sami smo odgovorni za vlastiti napredak ili neuspjeh (to je gore spomenuto oruđe discipline br.2 – prihvaćanje odgovornosti). Kao kod prethodnog pravila, o tom svemu svakodnevno odlučujemo kroz naše dnevne navike, rituale i aktivnosti. I ne, ne treba nam ponedjeljak ili Nova godina da bismo započeli s nekom promjenom – to možemo ovdje i sada.

  Svatko posjeduje moć izmijeniti vlastiti život, pa tako i tijelo te uživati u svim plodovima uspjeha!

 3. NAVIKE NAS MOGU IZGRADITI, ALI I UNIŠTITI!

  Navika/rutina je određena radnja koju svakodnevno ponavljamo ne razmišljajući previše o njoj. Tako bez obzira da li slučajno ili namjerno treniramo sebe da činimo nešto to postaje našom navikom. Ako je naš cilj promijeniti svoje tijelo, moramo nešto mijenjati u dosadašnjem načinu života, a to ”nešto” su upravo naše navike. Upravo naše prehrambene i vježbačke navike, više od bilo kog drugog aspekta u životu, direktno određuju kako ćemo izgledati i osjećati se! Naši svakodnevni izbori i aktivnosti koje činimo ili ne činimo danas, odlučuju kakvi ćemo postati sutra odnosno u budućnosti.

  Ako želimo da nam se u budućnosti događaju bolje stvari, mi moramo u svakom smislu postati bolji!

  Na primjer, loša navika je kada ne planiramo što i kada ćemo jesti i ne pripremimo zdrave obroke ili namirnice i kada nas u ”kritičnom” trenutku obuzme najveća glad lako je zaboraviti na svoj cilj i uletjeti u prvu pekaru.

  Dalje, osim usvajanja zdravih navika važno je i ustrajati u tome do mjere da one postanu dio našeg života, i tako automatski spriječe povratak loših navika.

  Kako ustrajati?

  Ako, na primjer, odlučite vježbati svako jutro prije posla, u početku će vam biti teško ostaviti topli krevet (gore spomenuto oruđe discipline br.1 – odlaganje zadovoljenja, u ovom slučaju je to dulje spavanje) i ustati se ranije ali vremenom ćete se naviknuti.Tajna savršenog tijela

 4. UPOZNAJTE SVOJE TIJELO

  Svatko od nas je specifičan i jedinstven. Spoznajte načine na koje vaše tijelo reagira na treninge, prehranu, odmor i oporavak. Radi se o brojnim i često neprimjetnim signalima koje nam tijelo šalje. Prvo ih treba naučiti primjećivati, a zatim ispravno tumačiti.

  Npr. osim što je važno da svaka osoba nauči što, kako i koliko vježbati, treba upoznati i svoja ograničenja – kada tijelo kaže ”dosta mi je!”.

  Primjećivanje i pravilno tumačenje signala našeg tijela je vrlo kompleksan, zahtjevan i važan proces za koji je neophodno dosta vremena ali i određenog vježbačkog iskustva. Nemojte da vas to obeshrabri. Kao i za većinu drugih pozitivnih stvari u životu i za to je potrebno vrijeme, upornost i postupnost. Vremenom će te naučiti na osnovu signala organizma mijenjati i prilagođavati program treninga (neposredno prije, ali još važnije, tijekom samog procesa vježbanja), program prehrane te trajanje odmora i oporavka.


  MALI TEST

  Kada se odmarati? Srčana frekvencija u mirovanju (broj srčanih otkucaja u minuti) jedan je od značajnih parametara kondicije. Mjeri se ujutro, neposredno nakon buđenja poslije mirnog sna. Prvo odredite svoju prosječnu srčanu frekvenciju, tako što ćete nekoliko dana za redom, odmah nakon buđenja izmjeriti broj otkucaja u minuti. Nakon toga ćete lako utvrditi kada vam je srčani ritam za deset ili više otkucaja viši ili niži od prosjeka što je signal da taj dan odmorite od treninga. Možete vježbati manje, smanjiti obaveze i što je moguće više biti opušteni, sve dok se srčani ritam ne vrati u normalu.


 5. KORAK U PRAVOM SMJERU!

  I najdulje putovanje započinje jednim korakom

  Što zapravo trebam učiniti, od kuda krenuti, da bih izgradio tijelo kakvo želim? Kako bi smo ostvarili uspješno putovanje, moramo locirati točku A/svoju trenutačnu poziciju i točku B/mjesto na koje želim stići.

  1. Korak – Gdje želim stići?

  Prva bitna stvar u vašem fitness putovanju je da znate kamo idete, odnosno koji je vaš cilj! Zapitajte se, koji su moji motivi da imam lijepo tijelo/ostvarim dobru formu?

  Zatim trebate znati koliko Vam je vremena potrebno da biste stigli do svog cilja. Ovdje je važno biti realan u procjeni i ne zadavati si nerealne ciljeve, poput: ”Želim skinuti 10 kilograma u 10 dana”. Ali skinuti 6 – 8 kilograma za 10 – 12 tjedana, očuvati mišiće i ne ugroziti svoje zdravlje, to je već puno realnije.

  2. Korak – Od kuda krenuti?

  Potom trebate znati otkud krećete, odnosno gdje se trenutačno nalazite. Tako na primjer možete izmjeriti: postotak masti, težinu, tjelesne obime ili se fotografirati. Zatim stavite datum na te mjere i odredite točan i realan datum do kog želite ostvariti promjenu.  Jer: “Nije važno gdje se trenutačno nalazimo već ka čemu se krećemo.

  3. Korak – Mapa

  Kako se u našem fitness putovanju ne bi izgubili trebamo imati mapu. Drugim riječima moramo imati točne upute, odnosno plan (individualni program vježbanja i prehrane) koji djeluje i koji ćemo moći pratiti.

  4. Korak – Što ako se izgubim?

  Kako možemo znati je li naše putovanje uspješno, idemo li pravim putem ili smo možda ”krivo skrenuli”, a da to nismo ni primijetili?

  Da ne bi smo zalutali potrebno je pažljivo motriti brojne signale koje nam šalje tijelo. Signali zapravo predstavljaju kontrolne točke, uz čiju pomoć pratimo efekte našeg programa vježbanja i prehrane i koji nam služe kao orijentir za sve eventualne promjene neophodne za ostvarenje krajnjeg cilja (gore opisana oruđa discipline br.3 i 4 – posvećenost istini i balansiranje).

  Jednostavan način da to učinite je da mjerite svoj napredak. Trebate svaka četiri tjedna mjeriti one parametre za koje ste se odlučili u koraku br.2. ”Napredak je postignut kada ga je moguće izmjeriti!” Prateći vlastiti napredak osigurat ćete kontinuitet istog ali i graditi samopouzdanje, što će vam davati energiju i motivaciju za daljnji napredak. To je od presudnog značaja, osobito kada nastupe ”krizni trenuci” i kada počnete gubiti početni entuzijazam, na što nitko nije imun.

  Nemojte se plašiti ako idete polako, plašite se stajanja’‘ Kineska poslovica

  5. Korak – Potrebno je ostati fokusiran na ono što želimo postići.

  Tajna uspjeha je u postojanosti namjere!” B. Dizraeli

  Mnogi se lako i na brzinu odluče krenuti na putovanje, ali usput možda požele skratiti svoj put i krenuti nekim prečacima. O instant rješenjima sam pisao u prethodnom članku i nadam se da sam vam do sada uništio svaku iluziju o postojanju kvalitetnog prečaca za dobro tijelo.

  Tražeći razne puteljke i prečace možete se samo izgubiti i tako udaljiti od svog cilja, a što je još gore, bit će vam još teže vratiti se na pravi put. “Uspjeh se ne mjeri kako ste započeli određeni posao, već jeste li ga dovršili.” Ako se budete pridržavali ovih ”tajni” odnosno pravila, nakon nekog vremena ostat ćete ugodno iznenađeni kada vas u teretani ili na plaži neki slučajni prolaznik zaustavi i upita: “Izvini, u čemu je tajna TVOG izgleda?”.

Literatura:
 • ”Put kojim se rjeđe ide” – M. Scott Peck
 • ”Dobijaju svi koji igraju” – D. R. Gilbert
 • ”ABSsolution” – Shawn Phillips
 • ”Fitness i bodybuilding” – Neven Čorak

denis rajčić banner

POLLEO SPORT

Vidi sve
Elasti Joint, 384 g - Orange
Elasti Joint, 384 g - Orange
49.99
Read more
Polleo Sport vreća za boks, 175 cm
Polleo Sport vreća za boks, 175 cm
169.99
Read more
Melatonin 1mg, 180 tableta
Melatonin 1mg, 180 tableta
19.99
Read more
CLA 1000mg, 60 kapsula
CLA 1000mg, 60 kapsula
16.99
Read more
Protein Cookie, 75 g - Double Chocolate
Protein Cookie, 75 g - Double Chocolate
2.99
Read more
BCAA, 250 g
BCAA, 250 g
11.99
-40%
Read more
Magnezij 375 mg, 100 kapsula
Magnezij 375 mg, 100 kapsula
19.99
Read more
100% Whey Gold Standard, 900 g - White Chocolate Raspberry
100% Whey Gold Standard, 900 g - White Chocolate Raspberry
44.99
Read more
BCAA 1000, 200 kapsula
BCAA 1000, 200 kapsula
29.99
Read more
BCAA 1000, 400 kapsula
BCAA 1000, 400 kapsula
49.99
Read more
Creatine 2500, 200 kapsula
Creatine 2500, 200 kapsula
41.99
Read more
Cink, 15 mg, 100 kapsula
Cink, 15 mg, 100 kapsula
14.99
Read more
Zeleni čaj, rinfuza, 500 g
Zeleni čaj, rinfuza, 500 g
9.99
Read more
L-Carnitine Liquid, 25 ml, 20 ampula - Peach
L-Carnitine Liquid, 25 ml, 20 ampula - Peach
39.99
Read more
FlavDrops, 50 ml - Vanilija
FlavDrops, 50 ml - Vanilija
6.99
Read more
Creatine, 500 g
Creatine, 500 g
44.99
Read more
L-Glutamine, 600 g
L-Glutamine, 600 g
34.99
Read more
Bučica gumirana 4 kg Atleticore
Bučica gumirana 4 kg Atleticore
15.99
Read more
Vitargo +Electrolyte, vrećica, 70 g
Vitargo +Electrolyte, vrećica, 70 g
2.99
Read more
Vitargo Carboloader, vrećica, 75 g
Vitargo Carboloader, vrećica, 75 g
2.99
Read more

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Building Body premium

Pridruži se BB obitelji potpuno besplatno i ostvari razne pogodnosti:

 

pristup premium sadržaju

najnovije vijesti iz svijeta fitnessa

prijava na naš newsletter

ekskluzivni popusti u Polleo Sportu

Registriraj se