Mjesto koje ujedinjuje sve ljubitelje sporta

Seks i bodybuilding

Čovjek je seksualno biće, od toga se ne može pobjeći. Ljudska je seksualnost uvelike bila promatrana od strane religije i filozofije tako da joj ni moderna znanost nije mogla odoljeti. Što je toliko intrigantno u ovom osnovnom prirodnom nagonu, ostaje nam za vidjeti. Znanstvenici su i ovom pitanju pristupili vrlo ozbiljno i učinili ga neovisnom objektivnom studijom.

Austrijski psihijatar Sigmund Freud vjerovao je kako seksualnost i seksualna moć tvore osnovu ljudske psihe, odnosno uma i kao takvi određuju ljudsko ponašanje. Njegova psihoanalitička teorija ljudske osobnosti postala je temeljem moderne psihologije.

Psihoanaliza, tj. psihoanalitička teorija ljudske osobnosti, tvrdi da ID, primarni element nesvjesnog dijela uma, kontrolira osnovne životne nagone i usmjerava ponašanje prema ostvarenju tih nagona i zadovoljavanju onoga što mu je potrebno. ID kontrolira preživljavački mehanizam našeg uma – sile života i smrti.

Moderna psihologija priznaje psihoanalitičku teoriju, ali ju je zamijenila Maslowom i njegovom hijerahijom potreba, odnosno Teorijom ljudskih motivacija.

Sex i bodybuilding
Piramida potreba

Teorija ljudskih motivacija ističe kako se ljudska bića povode za zadovoljavanjem fizičkih ili psiholoških potreba. Hijerarhija potreba pokazuje redoslijed kojem ljudi teže kako bi zadovoljili ono što im je potrebno. Upotrebljene zajedno, ove dvije teorije omogućuju znanstveno razumijevanje ljudskog ponašanja.

Bez obzira na to što je Freud rekao: „anatomija je sudbina“ i da je svrha života živjeti, reproducirati se i umrijeti, moderna psihologija tvrdi da ljudska bića teže bogatom životu i kako je zadovoljan život moguće ostvariti najprije zadovoljavanjem fizičkih potreba, a tek onda psiholoških. Moderna se psihologija također slaže s tim da sva ljudska bića imaju pravo izbora.

Međutim, sloboda zahtijeva odgovornost i donosi rizik – mi također imamo slobodu donošenja krivih odluka, ali i odgovornost da se suočimo s njihovim posljedicama. To je cesta popločena mnogim opasnostima.

Nigdje se sloboda i opasnost ne isprepliću više, nego onda kad je riječ o pitanju ljudskog seksualnog nagona. Ako se pravilno primijeni, zdrava seksualna aktivnost može povećati imunološku funkciju organizma, mentalno zdravlje i kvalitetu života. Nezdravi seksualni postupci mogu dovesti do vrlo opasnih posljedica koje uključuju fizičke ozljede, psihoze, AIDS pa čak i smrt.

Može li zdrava seksualna radnja ojačati vaš imunološki sustav? Može li seksualna aktivnost povećati kvalitetu života? Može li zdrava seksualna aktivnost povećati vašu fizičku funkciju – uključujući i sportske performanse – izgradnje novog mišićnog tkiva? Odgovor na sva ova pitanja je, kao što i pretpostavljate, DA!

Mnogi sportaši imaju pitanja o seksualnoj aktivnosti i kako ju primijeniti za povećanje imunološke funkcije, fizičkih performansi i kvalitete života. Treba li sportaš apstinirati noć prije važnog natjecanja? Povećava li seksualna aktivnost razinu testosterona ili je možda smanjuje? Odgovore na ova pitanja pronaći ćete u znanstvenoj literaturi.

Ovaj će članak ispitati posljednja istraživanja o seksualnoj aktivnosti i njezinoj primjeni u kontekstu jednog sportskog programa treninga.

Znanstvena istraživanja o seksu

Seks i imunološka funkcija organizma

Nedavno istraživanje pokazalo je kako se hormonalne fluktuacije mijenjaju nakon tek obavljene ejakulacije i da inducirana ejakulacija pomaže povećati adrenalin, prolaktin i razine NK-stanica.

Ovo je istraživanje prvo takvo koje objašnjava povećanje imuneološke funkcije učinkom ejakulacije. Nokturalne emisije nisu povezane s ovim učincima.

Seks, dopamin, adrenalin i arousal

Seksualna aktivnost rezultira otpuštanjem dopamina. Dopamin je jednostavan neurotransmiter i monoamin koji igra ulogu u sintezi i oslobađanju epinefrina (adrenalina). Pojačano kucanje srca zajedno sa seksualnim uzbuđenjem je funkcija dopaminova učinka na otpuštanje adrenalina.

Dopamin također igra vrlo bitnu ulogu kada je riječ o ovisnosti i traženju zadovoljstva jer je to hormon koji vas tjera da se osjećate dobro. Istraživanje je pokazalo da hormoni ne utječu na seksualno zastranjenje, ali da dopamin može činiti čvrstu podlogu seksualnoj ovisnosti i uzbuđenju.

Seks i rak prostate

Rak prostate pogađa oko 70% muškaraca u dobi iznad 65 godina.

Prije znanstvene studije o ejakulacijskim procesima, vjerovalo se kako je frekventna ejakulacija povezana s povećanim stopama raka prostate. Ne samo da je ovo novo istraživanje u potpunosti ovu ideju učinilo smiješnom, nego je i pokazalo da je učestalija ejakulacija u srednjim i kasnim dvadesetima povezana s NIŽIM stopama raka prostate.

Akademija i etablirani medicinari misle da povećana frekventnost ejakulacije štiti prostatu od oštećenja. Tim se postupkom prostata čisti od seminalnih fluida koji možda sadrže kancerogenu DNK.

Seks i zdravlje srca

Zdravo srce je esencijalna činjenica za visoke sportske performanse. Srce pumpa oksigeniranu krv vitalnim organima i mišićima. Slaba srčana funkcija može dovesti do smanjene izdržljivosti, oslabljenih performansi i sputavanog mišićnog rasta.

Pretilost je najbrže rastući problem u Sjevernoj Americi. Prema nekim izvještajima, 61% odraslih je pretilo i ima problema s viškom kilograma, dok je 15% od ovoga broja morbidno i fatalno pretilo.

Pretilost i povezane zdravstvene komplikacije mogu ozbiljno naštetiti srcu. Višak tjelesnih masnoća i podignuta razina triglicerida u krvi može dovesti do hipertenzije, dija,betesa i kardiovaskularnih bolesti.

Na svu sreću, istraživanje je pokazalo kako seksualni čin stimulira adrenalin i termogenezu (sagorijevanje masnoća). Adrenalin pipka adipozno tkivo u potrazi za energijom, što objašnjava zašto je seksualna aktivnost povezana s vitkom i dobrom linijom.

Profil testosterona

Testosteron je odgovoran za mišićni rast koji se ne može odvijati bez njegova prisustva. Upravo zbog toga sportaši posljedično traže načine kako povećati razine testosterona. Zato uzimaju različita bilja, vitamine, minerale, prohormone, prosteroide pa čak i ilegalne steroide, kako bi povećali količinu testosterona i pojačali svoje performanse.

Prehrambeni suplementi su učinkoviti prilikom ažuriranja hormonalnih razina, ali mnogi od njih gube svoju učinkovitost tijekom vremena jer tijelo smanjuje svoju prirodnu proizvodnju supstanci kao odgovor na egzogeni utjecaj. Kada se ovo dogodi, mišićni rast može također stati.

Razina testosterona prirodno se može povećati pravilnom primjenom treninga, prehrane i seksualnim protokolima. Znanstvena literatura i istraživanja svjedoče učincima prehrane, vježbanja i oporavka na mišićni rast, ali je pravilna aplikacija seksualne aktivnosti, kao metode povećanja testosterona i mišićnog rasta, tek sad dobila na značaju i kao takva se ozbiljno proučava.

Kineski su istraživači 2003. godine napravili studiju na dvadeset osam volontera koje su zamolili da apstiniraju od ejakulacije na period od tjedan dana. Sudionici su svakodnevno testirani na devijaciju razine testosterona. Kineska je studija bila prva koja je ispitivala utjecaj frekventnosti ejakulacije na razine testosterona, a konačan rezultat je ispao stvarno provokativan.

Istraživači su ustanovili kako apstinencija od ejakulacije od šest dana nije imala nikakvog utjecaja na razinu testosterona. Sedmog dana, testosteron je skočio na 145.7% od osnovne razine, a onda osmog dana naglo pao.

Istraživači vjeruju da je pad testosterona osmog dana posljedica negativne povratne informacije sprečavanja leutinizirajućeg sekreta hormona. Leutinizirajući hormon je esencijalan za proizvodnju testosterona i on sam određuje razine slobodnog testosterona. Sprečavanje LH bi smanjilo razinu testosterona, vraćajući ih na početnu razinu. Studija je zaključila kako redovita seksualna aktivnost i ejakulacija utječu na razinu testosterona.

I na kraju pojašnjenje: Hormonski protokol

Na temelju najnovijih znanstvenih istraživanja o seksualnosti i seksualnom ponašanju koje je povezano s našom fiziološkom funkcijom, napravili smo kronološki slijed postupaka kojima ćete iskoristiti ono najbolje iz ovih otkrića:

  • Zbog niske razine testosterona u prisustvu smanjene količine inzulina, obrok prije treninga trebao bi se sastojati od lipida i proteina – oboje imaju zanemariv utjecaj na inzulinske razine.
  • Istraživanja dokazuju kako se razine testosterona dižu kao odgovor na seksualni stimulans. Nadalje, vježbač bi stvarno mogao profitirati izlaganjem seksualnom stimulansu prije i poslije treninga. Na taj bi način ušao u trening s povećanim testosteronom i snažnijom agresijom.
  • Poslije treninga, vježbač bi trebao konzumirati proteinski napitak s lanenim ili maslinovim uljem. Lipidi olakšavaju pasivno zasićenje staničnog zida seksualnim hormonima.
  • Jedan sat nakon treninga, vježbač bi trebao ejakulirati. Tako će na prirodan način povećati razinu NK stanica, poboljšati imunološki sustav i pojačati sposobnost oporavka. Povećanje NK stanica spriječit će pretreniranost.

Također možete odložiti ejakulaciju na sedam dana kako biste maksimalizirali testosteron na dan kada vam je najviše potreban, na primjer, za najnaporniji trening ili natjecanje. Ako se vježbač odluči na ovakav protokol, ejakulaciju treba obaviti na sedmi dan, poslije treninga, kako bi izbjegao negativne učinke LH hormona na osmi dan apstinencije.

Prirodne fluktuacije testosterona mogu se manipulirati u kontekstu pravilnog vježbanja i ishrane. Ako su treninzi i prehrana neprikladni, a inzulin i estrogen rastu, testosteron, GH i IGF-1 će u velikoj mjeri biti pogođeni, što znači i neadekvatan, odnosno nikakav mišićni rast.

Zaključak

Seksualna aktivnost je sastavni dio ljudskog života.

Znanost je tek počela shvaćati utjecaj seksualne aktivnosti na imunitet organizma i hormonalni profil, ali jedna stvar je jasna: seksualni nagon čini podlogu ljudskom ponašanju, a pravilno primijenjena seksualna aktivnost može poboljšati fizičko zdravlje.

Možete učiniti veliku uslugu svom zdravlju i hormonalnom profilu prateći informacije koje nam moderna znanost pruža. Samo trebate potražiti prave informacije na pravom mjestu. Primjenom navedenog protokola, ojačat ćete svoj imunološki sustav, poboljšati kvalitetu života i povećati razine testosterona.

POLLEO SPORT

Vidi sve
Elasti Joint, 384 g - Orange
Elasti Joint, 384 g - Orange
49.99
Read more
Polleo Sport vreća za boks, 175 cm
Polleo Sport vreća za boks, 175 cm
169.99
Read more
Melatonin 1mg, 180 tableta
Melatonin 1mg, 180 tableta
19.99
Read more
CLA 1000mg, 60 kapsula
CLA 1000mg, 60 kapsula
16.99
Read more
Protein Cookie, 75 g - Double Chocolate
Protein Cookie, 75 g - Double Chocolate
2.99
Read more
BCAA, 250 g
BCAA, 250 g
19.99
Read more
Magnezij 375 mg, 100 kapsula
Magnezij 375 mg, 100 kapsula
19.99
Read more
100% Whey Gold Standard, 900 g - White Chocolate Raspberry
100% Whey Gold Standard, 900 g - White Chocolate Raspberry
44.99
Read more
BCAA 1000, 200 kapsula
BCAA 1000, 200 kapsula
29.99
Read more
BCAA 1000, 400 kapsula
BCAA 1000, 400 kapsula
49.99
Read more
Creatine 2500, 200 kapsula
Creatine 2500, 200 kapsula
41.99
Read more
Cink, 15 mg, 100 kapsula
Cink, 15 mg, 100 kapsula
14.99
Read more
Zeleni čaj, rinfuza, 500 g
Zeleni čaj, rinfuza, 500 g
9.99
Read more
L-Carnitine Liquid, 25 ml, 20 ampula - Peach
L-Carnitine Liquid, 25 ml, 20 ampula - Peach
39.99
Read more
FlavDrops, 50 ml - Vanilija
FlavDrops, 50 ml - Vanilija
6.99
Read more
Formula 80 Protein Complex, 510 g - Vanilla cream
Formula 80 Protein Complex, 510 g - Vanilla cream
29.99
Read more
Creatine, 500 g
Creatine, 500 g
44.99
Read more
L-Glutamine, 600 g
L-Glutamine, 600 g
34.99
Read more
Bučica gumirana 4 kg Atleticore
Bučica gumirana 4 kg Atleticore
13.59
-15%
Read more
Vitargo +Electrolyte, vrećica, 70 g
Vitargo +Electrolyte, vrećica, 70 g
2.99
Read more

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Building Body premium

Pridruži se BB obitelji potpuno besplatno i ostvari razne pogodnosti:

 

pristup premium sadržaju

najnovije vijesti iz svijeta fitnessa

prijava na naš newsletter

ekskluzivni popusti u Polleo Sportu

Registriraj se