Mjesto koje ujedinjuje sve ljubitelje sporta

Šest stvari koje morate znati o proteinima

Lonnie Lowery, doktor znanosti, trenutno ne može razgovarati. Psihički se priprema za teretanu, a ja sam upravo prekinuo njegov ritual – ritual koji ponekad uključuje slušanje soundtracka iz filma Conan Barbarin, što je, igrom slučaja, i moja melodija na telefonu.

Dr. Lowery je znao trenirati na sveučilištu zajedno sa svojim sportašima, ali kako on kaže, to jednostavno nije to. Sada trenira ili u svom podrumu ili u sirovoj bodybuilding teretani blizu svog naselja.

Da, dobro ste pročitali, ne u fitness centru, ne u zdravstvenom klubu. U bodybuilding teretani.

„Ondje se pošteno razvalim.“ kaže dr. Lowery. „U jednom treningu napravim čučanj, bench i sva povlačenja samo kako bih si dokazao da to još uvijek mogu. Ovakav trening napravim dva puta tjedno, a zatim sve ostalo, poput treninga ruku kojeg odradim između ova dva brutalna. Jednostavno moram biceps i triceps dotući direktno.“

Lowery NIJE naš tipičan profesor/istraživač/znanstvenik. To ste već shvatili, zar ne?

„Znate, zamalo sam postao licencirani trener snage“, govori dr. Lowery, „i još sam uvijek vrlo zainteresiran za to. Čak sam se pridružio i profesionalnoj grupi, ali ti su momci daleko iskusniji na području eksplozivnosti i agilnosti. Jedino što mene trenutno zanima je hipertrofija i ne namjeravam se zbog toga ispričavati.“

Upravo je zbog OVOGA dr. Lowery jedan od naših najdražih doktora znanosti i suradnika kada se radi o temama koje uključuju makronutrijente. Tako je, Lowery je proučavao i čitao mnoge studije. Pa na kraju, čovjek je svoj rad posvetio istraživanjima, a i sam je u njima sudjelovao. Nije mu nepoznato ni stajanje na pozornici pred nekoliko stotina ljudi različitih akademskih struka. I ne samo da posjeduje visok stupanj obrazovanja, nego je i zadrta mišićava mrcina, kako kod kuće ispod šipke, tako i na poslu u laboratoriju.

Danas trebamo razgovarati o njegovim najnovijim istraživanjima o proteinima, malo poznatim činjenicama o njima i o nekim vrlo respektabilnim teoretskim idejama. Ali ne možemo. Ne još. Lowery mora najprije napraviti čučanj… i bench… i povlačenja.

I kako onda ne poštivati takvog čovjeka.

Jedan sat kasnije…

„Internet je prepun svakakvih stručnjaka“, kaže Lowery nakon što me pozvao na čavrljanje poslije treninga. Izgleda da u njemu još ima vatre od onih brutalnih serija koje je odradio. „Možda nisam poput njih, ali recimo da raspolažem s nekoliko sigurnih i provjerenih činjenica u vezi proteina.“

„Sjajno,“ rekao sam, „pa krenimo onda.“ I tako je krenula priča.

Istina o proteinima, kuhanju i toplini

„Nekada sam vjerovao kako ću miješanjem proteina s kuhanim zobenim zrnima uništiti jedan dio njihovih blagodati. Pa što nije tako?“

Poput svih ovisnika o željezu, i Loweryja su jednom upozorili na denaturaciju ili neku drugu opasnost kada se radi o proteinskim prahovima. Vjerojatno ste istu stvar čuli u vezi kuhanja proteina ili čak o njihovom miješanju s već kuhanom, vrućom zobenom kašom. To „uništava“ proteine.

Ili ne?

Ispostavilo se da ne. U stvari, vjerojatno ne bi ni primijetili razliku u svom izgledu nakon godine „kuhanih“ proteina naspram hladnih koje regularno konzumirate s vodom ili nemasnim mlijekom. Međutim, toplina ipak utječe na neke od stvari.

„Neki peptidi u wheyu denaturiraju pri temperaturi od 70 do 80 Celzijevih stupnjeva. Peptidima, kao beta-laktaglobulin i alfa-laktalbumin, toplina smanjuje vrijednost.“

Sada, iako ovi peptidi imaju određene biološke beneficije poput imunološke funkcije, takvim postupcima ne možemo mnogo oštetiti proteine. Dobivate isti profil aminokiselina, uključujući i onaj fini l-leucin koji je upravo i razlog zašto svi mi opsjednuti mišićima. Uostalom i konzumiramo proteinske praškove, zar ne?

Možda nećete pokupiti sve blagodati nekih od ovih peptida koje ćete izgubiti kuhanjem svoje hrane, ali zato sigurno nećete tako često kuhati svoje proteinske praškove.

Znači, možda ćete izgubiti neke od proteinskih beneficija njihovim kuhanjem ili grijanjem, ali kako god da pogledate, nećete izgubiti svoju sposobnost gradnje mišića zbog toga što jedan dio proteina „propadne“. Zato se ne zamarajte previše tim stvarima. Držite se svoje tople zobene kaše, palačinki i mafina.

Samo nemojte nikome reći za palačinke i mafine. Možda uništite svoju reputaciju opakog frajera.

Kuhanje za laboratorijske kuniće u potrazi za masom… i bodybuildere

Jeste li ikad sudjelovali na nekoj fitness konferenciji? Ja jesam. Na njih bezbroj.

Satima sjedite, promatrate loše Powerpoint prezentacije i slušate komplicirane izraze od strane predavača. Smiješna je stvar da dobre stvari (zanimljive informacije koje ponesete sa sobom i krenete raditi na njima) obično iskrsnu iz razgovora na hodnicima ispred konferencijskih prostorija.

Upravo se to dogodilo sa sljedećim malim pontifikatom proteina. Dr. Lowery mi je govorio kako se mora biti vrlo oprezan kada koristite proteinske praškove u receptima. Whey je jedini protein za kojeg ne znamo kako će se ponašati za razliku od mješavine whey/casein ili nekih drugih oblika proteina. Ukratko, običan, tj. čisti whey, može uzrokovati „juhaste“ recepte, zato budite na oprezu.

„To je samo jedna od opservacija koju sam opazio za vrijeme ispitivanja nepečenih, zdravih kolačića u eksperimentalnoj kuhinji za svoje ispitanike,“ kaže Lowery.

Moje su se uši nakostriješile kao kada rotvajler ugleda pečenu slaninu koja je upravo ispale iz tave na pod.

„Stani malo, kolačići? Pričaj mi malo o njima čovječe,“ rekao sam. Sama ideja o proteinskim kolačima i eksperimentima u „laboratorijskoj“ kuhinji bila je previše intrigantna da bih je samo tako zaobišao.

Ispostavilo se da je dr. Peter Lemon, božanstvo u muškim krugovima kada se radi o proteinskim istraživanjima, prije mnogo godina rekao Loweryju kako se ispitanici ne bi uopće žalili da se njihova proteinska prehrana sastoji ni od čeg drugog nego samo od proteinskih šeikova (Držite na umu da su neka od ovih istraživanja trajala i po nekoliko mjeseci!). Ispitanici su trebali način kako prožvakati barem 50% dodatnih proteina.

 

Rješenje je isplivalo u obliku „nepečenih“ kolačića. Jednostavna mješavina proteinskog praha sa zobenom kašom i prirodnim maslacem od kikirikija. Sve zajedno zavaljajte u okruglice i eto vam kolača. Pojedite ih, ostavite jaja u teretani, i narastite veliki.

I kad kažem „veliki“, mislim doslovno. Loweryjevi ispitanici su toliko „buknuli“ da im je prostorija za vježbanje na sveučilištu svaki put kad bi u nju ušli, postajala sve manja.

„Nije bilo nimalo čudno vidjeti naše dečke kako bez problema povećavaju bench press za 10 kilograma, leg press za 40 do 50 kilograma – tjelesnu masu za dva do tri kilograma – za vrijeme semestra kada je naš tim istraživača prikupljao podatke. Nije bilo sumnje, proteinski kolačići su urodili plodom.

Točan omjer sastojaka? Poigrajte se njima, zatim odgovorite na ovaj članak i obavijestite nas koji vam je najdraži. Hej, ako su djelovali na našim momcima, djelovat će i na vama.

Laboratorijski kolačići

šest stvari koje morate znati o proteinima

Sastojci (za četiri kolačića)

 • Jedna šalica staromodne zobene kaše
 • Četiri velike jušne žlice maslaca od kikirikija obogaćenog omega-3 masnim kiselinama
 • 2 žlice 100% whey proteina (Aminostar)
 • Jedna četvrtina šalica vode ili nemasnog mlijeka za jednostavnije miješanje

Nutritivne vrijednosti po kolačiću

 • Kcal: 220
 • Pro: 14 grama
 • UH: 18 grama (3 grama vlakana)
 • M: 11 grama

Pokušajte ne pojesti sve odjednom, jedino ako ste mala debela svinja. Držite ostatke u hladnjaku.
Ovdje je moja vlastita verzija ovih kolačića i moram priznati da je prilično dobra. Slična je originalu, ali s nekoliko izmjena:

„Gurmanski“ kolačići

šest stvari koje morate znati o proteinima

Sastojci

 • Jedna i pol šalica staromodne zobene kaše
 • Tri četvrtine šalice prirodnog maslaca od kikirikija ili badema
 • 2 mjerice Pro Whey 3G
 • Jedna šalica organskih, nezaslađenih kokosovih pahuljica
 • Dovoljno vode kako bi lakše umijesili

Upute:

Istresite zobenu kašu u zdjelicu. Stavite proteinski prašak i pospite kokosove pahuljice po tome. Dodajte maslaca od kikirikija i malo tople vode kako biste sve zamijesili svojim grubim šapama. Formirajte kolačiće (ili samo okruglice), a zatim ih provaljajte po tanjuru s dodatnim kokosovim pahuljicama ako želite.

Visoko proteinska dijeta je loša za vaše kosti… NE!

Većina liječnika stvarno misli da zna puno toga. Znaju, to je istina, samo što je njihovo znanje staro po nekoliko desetljeća.

Uzmite primjer visoko proteinske dijete i osteopenije. Što je osteopenija? Smatrajte je prvim stadijem osteoporoze. Kod osteopenije, gustoća kostiju manja je od normalne.

WebMD je medicinska zajednica koja je digla „uzbunu“ zbog visoko proteinske prehrane i moguće poveznice s osteopenijom. Prema riječima jednog njihovog liječnika, visoko proteinska prehrana uzrokuje istiskivanje kalcija iz tijela, što dovodi do tanjih kostiju.

Je li to stvarno istina?

Ma kakvi, to su gluposti. Na svu sreću.

„Visoko proteinska dijeta mogla bi popraviti gubitak koštanog tkiva.“

„Laboratoriji diljem zemlje, uključujući i moj, uspjeli su oduzeti ugled ovom mitu,“ kaže Lowery. „Zadatak nam je bio dokazati kako proteini ne mogu „stanjiti“ kosti. I u tome smo i uspjeli. Rezultate ćemo objaviti sljedeći mjesec, a mogu samo reći kako su moji dečki na kojima smo vršili ispitivanje i koji su povećali svoj proteinski unos, nakon određenog perioda pokazali mnogo čvršće, ali i gušće kosti.“

šest stvari koje morate znati o proteinima
Bez obzira na to što vaš mršavi susjed misli ili kaže, proteini stvarno povećavaju gustoću kostiju.

U svojoj osnovi, Lowery kaže kako postoji čvrsta korelacija između povećanog proteinskog unosa i gušćih kostiju. (1) Što više pojedete proteina, to će vam kosti postati gušće. Naravno, korelacija ne dokazuje uzrok: veza je stvarno izražena, ali dokazi se još formiraju.

„Ovo je upravo suprotno od onoga što možete vidjeti u uvodima nekih knjiga o pravilnoj prehrani. Cijela stvar s kalcijem u urinu konzumenata visoko proteinske hrane čini se da je povezana s povećanom apsorpcijom kalcija ili drugim faktorima, a ne s njegovim „istiskivanjem“.“

Što? Prehrambeni „stručnjaci“ lansiraju mit, a da ga prije toga ne istraže? Ma daj me nemoj zaje…

Šokiran sam. Stvarno.

„Ali stani malo Lonnie,“ rekao sam, „dopusti mi da na ovu temu budem đavolji odvjetnik. Možda je iznos većeg opterećenja prilikom vježbanja s utezima ono što je tvojim ispitanicima izgradilo jače kosti, a ne dodatni proteini.“

„Poštena pretpostavka. Formirao sam inicijalnu proteinsku hipotezu znajući kako će trening s utezima zaštititi kosti; zato je i naša druga kontrolna grupa s mnogo manjim unosom proteina, također vrlo snažna skupina sportaša.“, kaže Lowery. „Dakle, ono što se vjerojatno događa je da se trening s utezima ponaša kao stimulans koji pomaže ugrabiti sve te dodatne grame proteina, zajedno s kalcijem, kako bi se potaknula izgradnja kostiju.“

To stvarno ima smisla; pa 60% volumena kostiju čini kolagen, vrsta proteinske matrice.

Lowery ističe kako je ovo vidljivo i kod drugih populacija, ne samo kod vježbača s utezima. Istraživanja poput ovoga će doslovno prepraviti studenske udžbenike, od kojih su neki već postali dogme na koje se ostali oslanjaju bez ikakvog srama, a da pritom ne provjere što najnovija znanost kaže na sve to.

Mnogi osobni treneri poučavaju ovaj mit o visoko proteinskoj prehrani. U krivu su. U krivu! Moderne studije jednostavno ne podupiru njihovo „obrazovanje“. Možda to ubrzo i shvate pa nas ulove.“

Nadajmo se. Ovakve dezinformacije mogu ozbiljno naštetiti nekim od naših najdražih sisavaca – ženskim sportašima.

Lowery ističe: „Zamislite štetu koja se upravo čini određenim sportašicama. Postaju sve više pretrenirane, a slabo uhranjene. Potiskuju estrogen i gube koštanu masu. I što čuju od nekih od svojih trenera, prehrambenih „stručnjaka“ pa čak i doktora? Evo što: „O ne, pa imaš osteopeniju, makni se od proteina.“ To je upravo suprotno od savjeta koji bi trebali dobiti. One trebaju višak proteina!!“

Ma tako je brate! Neka svi to čuju!

Lowery: NE trkač!

„Mlađi momci možda neće razumjeti ovo“, kaže Dr. Lowery, „ali leucin i razgranati lanci aminokiselina nisu bili cijenjeni u studijama ranih devedesetih. To je jedan od presedana koji se javio u literaturi.“

„Da, studija je rekla kako BCAA aminokiseline nisu pomogle podići performanse maratoncu… I što onda? Baš me briga za maratonce! Od tih dana, svaki dan ispliva nešto novo o proteinskoj sintezi s leucinom što je stvorilo jedan oblik renesanse za BCAA u literaturi.

„Kao sportaš kojeg zanima snaga, a ne kao trkač, dovoljno sam intrigiran anabolizmom tako da me jako privlače šejkovi s leucinom!“

Konačan odgovor na pitanje „Koliko proteina odjednom uzeti?“

Dva najčešća pitanja koja su vezane uz proteine: „Koliko proteina trebam dnevno?“ i „Koliko proteina može tijelo iskoristiti odjednom?“ Pa, možda čak i imamo odgovor na ovo posljednje.

„Svatko želi znati kolika je optimalna doza proteina.“ Kaže Lowery. „Koliko može probaviti odjednom? Većina će ljudi reći 30 grama. Ali to je obično temeljeno na prihvatljivom argumentu koji se tiče dnevnog unosa proteina raspoređenih uglavnom na šest i više obroka. Sada, možda čak i znamo pravi odgovor na to pitanje koji je proizašao iz nove studije.“

Ove je godine, Tarnopolskyjev laboratorij napravio studiju (2) u kojoj je ispitivao kako različite doze proteinskih prahova jaja utječu na odnos proteinske sinteze. Istraživači su na raspolaganju imali zdrave ljude koji su prethodno imali iskustva vježbanja s otporom. Stavili su ih pod intenzivniji program treninga i dali im proteinski napitak od 5, 10, 20, 30 ili 40 grama jajčanih proteina.

U osnovi, Lowery je objasnio kako su istraživači otkrili kako je povećani proteinski unos stimulirao proteinsku sintezu u dozama do 20 grama, nakon koje nije bilo povećanja proteinske sinteze. Drugim riječima, 40 grama nije ništa bolje utjecalo na proteinsku sintezu od doze od 20 grama.

Istraživači spekuliraju da bi 20 grama proteina u svakom od pet do šest obroka dnevno bila optimalna mjera za povećanje anabolizma i mišićne mase.

„E sad,“ kaže Lowery „vjerojatno ćete željeti pojesti nešto više nego što to istraživanje nalaže budući da morate pojesti nešto, a odgovor na pitanje je 20 grama… bar kod jajčanih proteina. I kladim se da ćemo već sljedeće godine vidjeti testove s drugim vrstama proteina.“

Pitao sam Dr. Loweryja kako je sad ta nova informacija utjecala na njegov dnevni proteinski unos.

„Zapravo sam smanjio unos proteina u svakom obroku. Samo se osiguram leucinom. Obično stavim serviranje i pol, otprilike 7 ili 8 grama leucina u samo 20 grama proteina. Prestao sam lokati 50 do 60 grama proteina odjednom. Jednostavno to više ne činim; smatram da ne može donijeti neku veliku prednost. Plus, to me sprečava da postanem proteinski oksidator ili sagorjevač.“

Upitao sam ga je li to promijenilo ukupan dnevni proteinski unos.

„Za mene, ne i previše. Dvadeset do trideset grama svakih nekoliko sati uz dozu leucina. Sveukupno od 180 do 210 grama dnevno.“

„Što me dovodi do sljedeće točke,“ nastavio je doktor. „Čini se da postoje određene blagodati razdvajanja proteina i leucina.“

Lowery se osvrnuo na Biotestov pristup „proteinskog pulsa“ koji proučavaju već neko vrijeme.

„Nekoliko francuskih istraživača – jedino ime kojeg se mogu sjetiti je EL-Khoury – otkrilo je 15 postotno poboljšanje anabolizma korištenjem „pulsivnog hranjenja“ proteinima.

Dok se tradicionalne dogme drže načela da je najbolje održavati konstantu razinu aminokiselina u krvotoku, novo mišljenje indicira da bi bilo bolje dozvoliti pad aminokiselina u krvotoku, a zatim ga bombradirati novim dotokom proteina.“

Wow, neka diskusije počnu na temelju ove teme! I nadajmo se da će momci u bijelim kutama ubrzo testirati unos wheya i kazeina. Iako im i za jajčani protein svaka čast!

Mnogo mokrite. I to je u redu.

Dr. Lowery trenutno radi na istraživanju vezanom za bubrežne funkcije i zamjetio je nešto vrlo zanimljivo u svemu tome.

Čini se da „proteinski tragači“ – što je šmokljanski naziv za ljude koje jedu mnogo proteina – luče mnogo veću količinu urina, nego oni koji ih jedu malo.

„Prosječna količina urina je od 1,2 litre do 1,5 litara dnevno,“ kaže Lowery, koji je tip koji zna takve informacije iz prve ruke.

„Momci koji su u studiji prosječno unosili 250 grama proteina dnevno, donosili su i do tri, pa čak i četiri litre u danu, nekada po tri litre u samo dvanaest sati!“

Đavolji se odvjetnik opet javio u meni: „Pa dobro, oni unose mnogo tih proteina iz šejkova koji se uglavnom sastoje od mnogo vode. Zar nije i to razlog?“

„Mogu pogledati specifikaciju njihovog urina i vidjeti koliko je razrijeđen. Znači mogu to tvoje pitanje prilagoditi do neke mjere. U svakom slučaju: konzumenti većih količina proteina više mokre. Koliko god da im kanistera damo, sve ih napune! I to nije samo tekući volumen koji se računa.“

Je li to loša stvar? Ovako, desetljećima postoji nešto što se zove Brennerova hipoteza. Ona tvrdi da sve dodatne filtracije, odnosno produkti urina, „loše utječu na bubrege“! To im stvara dodatan rad.

„To je spekulacija!“ kaže Lowery. „Zahtjev na povećani rad tkiva nije isto što i „oštetiti“ ih. To im ne škodi. Razmislite o svojem bicepsu. Kada zatražite od njega povećan rad, hoće li se uništiti? Ne, prilagodit će se, postati bolji! Malo je naivno vjerovati da će vam se bubrezi uništiti samo zato što stvaraju nešto više urina. Iako nije definitivno, ali u svojim studijama nisam zamijetio nikakva oštećenja. I da vas podsjetim, govorim o 250 grama proteina dnevno i tako 10 godina.“ (3)

Ne znam za čitatelje ovog portala, ali meni je drago čuti ovu konstataciju. Farmaceutski oglasi i televizija nas svaki dan upozorava na to da ako mnogo mokrimo da je to prvi znak za kupnju njihovih najnovijih proizvoda. Dobro, možda i jest (problemi s prostatom, itd.), ali povećano mokrenje može uzrokovati i višak proteina.

Dodajte još malo kofeina i eto ga na. Pravac zahod. Zar ćete zbog toga posegnuti za lijekovima? Nisam ni mislio da hoćete.

Suma sumarum

šest stvari koje morate znati o proteinima
Lonnie Lowery
 1. Nemojte se bojati dodati proteinski prašak u vruću zobenu kašu ili drugu hranu. Možda ćete prodrmati peptide, ali će profil aminokiselina ostati isti.
 2. Trebate više kalorija i više proteina? Napravite kolačiće koje Lowery radi u laboratoriju.
 3. Visoko proteinska prehrana nije loša za vaše kosti. Potpuno suprotno!
 4. Loweryja ne zanimaju maratonci.
 5. Postoje dobri dokazi koji upućuju da je 20 grama optimalno serviranje proteina, barem onih koji dolaze iz jajeta. Lowery voli ovu količinu obogatiti leucinom barem u četiri svoja obroka. Nadalje, „proteinski puls“ bi se vrlo lako mogao ustaliti u bodybuilding populaciji.
 6. Mnogo proteina uzrokuje i često mokrenje. Ali bez brige, to neće oštetiti vaše bubrege, barem ne na temelju standardnih kliničkih izmjera nakon 10 godina unosa 250 grama proteina dnevno.

Reference

1. Hemlepp L., Hartman B, Daugherty A, Glickman E and Lowery L. Dietary protein and resistance training: preliminary data on bone health. [Accepted for presentation] Int Cong Nutr. Bangkok, Thailand, Oct. 2009.

2. Moore DR, Robinson MJ, Fry JL, Tang JE, Glover EI, Wilkinson SB, Prior T, Tarnopolsky MA, Phillips SM. Ingested protein dose response of muscle and albumin protein synthesis after resistance exercise in young men. Am J Clin Nutr. 2009.

3. Lowery L. Dietary protein safety and strength athletes: running down a dream. NSCA-Wisc Annual Clinic. Oshkosh, WI, Apr. 2009.

POLLEO SPORT

Vidi sve
Elasti Joint, 384 g - Orange
Elasti Joint, 384 g - Orange
49.99
Read more
Polleo Sport vreća za boks, 175 cm
Polleo Sport vreća za boks, 175 cm
169.99
Read more
Melatonin 1mg, 180 tableta
Melatonin 1mg, 180 tableta
19.99
Read more
CLA 1000mg, 60 kapsula
CLA 1000mg, 60 kapsula
16.99
Read more
Protein Cookie, 75 g - Double Chocolate
Protein Cookie, 75 g - Double Chocolate
2.99
Read more
BCAA, 250 g
BCAA, 250 g
19.99
Read more
Magnezij 375 mg, 100 kapsula
Magnezij 375 mg, 100 kapsula
19.99
Read more
100% Whey Gold Standard, 900 g - White Chocolate Raspberry
100% Whey Gold Standard, 900 g - White Chocolate Raspberry
44.99
Read more
BCAA 1000, 200 kapsula
BCAA 1000, 200 kapsula
29.99
Read more
BCAA 1000, 400 kapsula
BCAA 1000, 400 kapsula
49.99
Read more
Creatine 2500, 200 kapsula
Creatine 2500, 200 kapsula
41.99
Read more
Cink, 15 mg, 100 kapsula
Cink, 15 mg, 100 kapsula
14.99
Read more
Zeleni čaj, rinfuza, 500 g
Zeleni čaj, rinfuza, 500 g
9.99
Read more
L-Carnitine Liquid, 25 ml, 20 ampula - Peach
L-Carnitine Liquid, 25 ml, 20 ampula - Peach
39.99
Read more
FlavDrops, 50 ml - Vanilija
FlavDrops, 50 ml - Vanilija
6.99
Read more
Formula 80 Protein Complex, 510 g - Vanilla cream
Formula 80 Protein Complex, 510 g - Vanilla cream
29.99
Read more
Creatine, 500 g
Creatine, 500 g
44.99
Read more
L-Glutamine, 600 g
L-Glutamine, 600 g
34.99
Read more
Bučica gumirana 4 kg Atleticore
Bučica gumirana 4 kg Atleticore
13.59
-15%
Read more
Vitargo +Electrolyte, vrećica, 70 g
Vitargo +Electrolyte, vrećica, 70 g
2.99
Read more

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Building Body premium

Pridruži se BB obitelji potpuno besplatno i ostvari razne pogodnosti:

 

pristup premium sadržaju

najnovije vijesti iz svijeta fitnessa

prijava na naš newsletter

ekskluzivni popusti u Polleo Sportu

Registriraj se