Mjesto koje ujedinjuje sve ljubitelje sporta

Ozljede i njihovo tretiranje – 2. dio

Praktične informacije

U prvom dijelu u potpunosti smo nastojali da točnost materijala bude medicinski i klinički besprijekorna. Budući da medicinska edukacija nije preduvjet za profesionalno bavljenje bodybuildingom i da je anatomija dijelova tijela jako složena, ovaj dio nudi savjete koje i sami možete primijeniti.

Listovi

Mišići listova vrlo su često podvrgnuti velikom naporu i zato pucaju. Ako je izložena prevelikom opterećenju, struktura mišića i tetive može puknuti na svom najosjetljivijem dijelu – na početku tetive, na spoju tetive i mišića ili u samom mišiću.

Jedan od načina da to izbjegnete je istezanje listova svaki put prije izvođenja vježbe podizanja na listove i između serija vježbe. Pripazite da pri zagrijavanju kod nekoliko prvih serija koristite manje težine i postepeno povećavajte opterećenje.

Do ozljede lista također može doći i pretjeranim treniranjem. U tom slučaju, bol i osjetljivost lista postat će veća i nestat će samo nakon mirovanja.

Bol i osjetljivost mogu obuhvaćati samo dio lista ili se mogu proširiti sve do Ahilove tetive. Ako je u pitanju samo blaža napetost, odmah prestanite raditi na listovima i odmarajte dok bol posve ne nestane. U slučaju oticanja primijenite već navedeni postupak – led, podizanje, kompresija. Kod težih ozljeda obratite se liječniku.

Koljeno

Ozljeda koljena u bodybuildingu rezultat je vježbi poput čučnjeva u kojima se koljeno nalazi pod opterećenjem dok je savijeno. Ozljeda može obuhvatiti i ligamente, iver (patella), unutarnje dijelove koljena ili mišiće i tetive spojene sa koljenom.

Iver je prekriven dijelom tetive kojom su mišići kvadricepsa spojeni ispod koljena. Oni omogućavaju da se noga može ispružiti.

Ako preopteretite koljeno, može se dogoditi da dođe do pucanja u jednom od navedenih dijelova.

Kod uganuća koljena riječ je o ozlijedi strukture ligamenata samog zgloba. Do ozljede najčešće dolazi kad se koljeno nalazi pod vrlo osjetljivim kutom kao što je kod izvođenja punog čučnja.

Isto tako, bilo kakvo savijanje, posebice pri podizanju teških utega , može rezultirati uganućem koljena.

Meniscus je hrskavična pločica koja se nalazi u koljenu. Svako savijanje zgloba prilikom izvođenja vježbi poput punog čučnja može dovesti do pucanja meniska što bi moglo iziskivati i operativni zahvat.

Kako bi se izbjeglo preveliko opterećenje koljena, važno je dobro se zagrijati prije treninga. Isto se tako mora obratiti pažnja na pravilnu tehniku izvođenja vježbi. Kod čučnjeva nije dobro naglo se spuštati te se ne preporučuje djelomično spuštanje (polovični čučnjevi ili 1/3 čučnjevi) koji stresno djeluju na zdravlje koljena, osobito pri radu sa velikim opterećenjima .Omatanjem koljena i upotrebom elastičnog zavoja, učvrstit ćete koljeno pri većim težinama, ali ga radije izbjegavajte kod “normalnih” težina.

Kod ozljeda koljena vrijede uobičajena pravila koja obuhvaćaju mirovanje, hladne obloge i slično kod lakših uganuća, a kod težih ozljeda potražite liječnika

Bodybuildery koji imaju poteškoća sa koljenima, mogu raditi čučnjeve na Smith spravi tako da stave stopala naprijed kako bi smanjili opterećenje koljena. Ako vam je i ta vježba preteška, tada se prebacite na vježbe nožnog potiska u većem broju ponavljanja, odnosno manjim težinama. Noge postavite više na platformu i potiskujte petama kako biste većinu stresa prebacili na zadnju ložu i gluteuse.

Gornji dio noge

Vastus medialis je dugi mišić kvadricepsa koji je spojen na unutarnji dio koljena. Kad potpuno ispružite i ukočite nogu, opterećenje se nalazi na tom dijelu i može se pojaviti napetost koja se može osjetiti u koljenu, a zapravo dolazi iz gornjeg dijela noge.

Do ozljeda stražnjeg dijela noge obično dolazi kada nožni bicepsi nisu bili dovoljno istegnuti. Vježbama istezanja, koje služe za duljenje strukture mišića i tetive, možete dodati i mrtvo dizanje na ravne noge koje također pomaže pri istezanju.

Prepone

Do istegnuća prepona može doći ako ih preforsirate pokretima poput onih pri izvođenju iskoraka. Ovo je jedan od najtežih problema i teško ga je prebroditi jer su prepone aktivne kod svih vježbi i uvijek se istežu. U ovom se slučaju preporuča POTPUNO mirovanje kako bi se ozljeđeni dio oporavio.

Donji abdomen

Muškarcima su svojstveni problemi koji se javljaju u donjem dijelu abdomena. Kad je pritisak na abdomen jak, katkad dolazi do izbočenja potrbušnice izvan trbušne šupljine. To se može dogoditi prilikom dizanja većih težina kad susprežete dah.

Izbočenje potrbušnice naziva se hernija ili kila (bruh) i u tom se izbočenju nalaze dijelovi trbušnih organa, najčešće crijeva. Kod težih slučajeva potrebna je operacija.

Jedan od načina da izbjegnete nastajanje hernije je da prilikom dizanja većih težina ispraznite pluća. Na taj način pritisak na trbuh ostaje dovoljno snažan kako bi učvrstio vaš položaj prilikom izvođenja pokreta, a opet ne toliko snažan da bi ozlijedio potrbušnicu.

Mišići i tetive trbuha mogu se istegnuti kao tetive i mišići bilo kojeg drugog dijela tijela, tako da je i tretman jednak.

Ramena

Ozljede ramena relativno su česte kod bodybuildera. Teški potisci sa klupe te potisci s bučicama i dvoručnim utegom u stojećem položaju izlažu ramena velikom opterećenju.

Velik napor može prouzročiti djelomično pucanje tetive okretača ramena (rotatora). Isto se tako može preopteretiti bilo koja od tri glave deltoidnog mišića i njegove tetive.

Još jedan od mogućih problema koji se javljaju u ramenu je subdeltoidni bursitis-upala sluznih vrećica (bursa). Bursa je ispunjena sluzavim sadržajem. Nalazi se na mjestima na kojima nastaje trenje tkiva i olakšava gibanje, na primjer tetive preko pokosnice (periosteum). Kod bursitisa bursa nije u stanju obavljati svoju funkciju tako da je kretanje otežano i izaziva bol. Frank Zane je bolovao od bursitisa ramena koji je izliječio uzimanjem velike količine vitamina i glukozamina te tretmanom kod kiropraktičara i izlaganjem ramena samo laganijim težinama i oblicima vježbi.

Tendinitis bicepsa još je jedan od uobičajenih problema. Kod tendinitisa dolazi do upale tetive bicepsa zbog prevelikog napora i trenja. Pri liječenju ovakvih ozljeda ramena obično se koriste kortikosteroidi.

U slučaju ozljede ramena poželjno je primijeniti izvođenje vježbi pod drugačijim kutom, korištenje neuteralnog hvata pri potiscima ili se jednostavno primjenjuje “flushing” metoda koja će deltoidne mišiće održati naglašenima uoči natjecanja.

U trećem dijelu ćemo govoriti o ozljedama donjeg dijela leđa, gornjeg dijela leđa, prsnih mišića, bicepsa, tricepsa, laktova i podlaktica!

Vezani članci

POLLEO SPORT

Vidi sve
Elasti Joint, 384 g - Orange
Elasti Joint, 384 g - Orange
49.99
Read more
Polleo Sport vreća za boks, 175 cm
Polleo Sport vreća za boks, 175 cm
169.99
Read more
Melatonin 1mg, 180 tableta
Melatonin 1mg, 180 tableta
19.99
Read more
CLA 1000mg, 60 kapsula
CLA 1000mg, 60 kapsula
16.99
Read more
Protein Cookie, 75 g - Double Chocolate
Protein Cookie, 75 g - Double Chocolate
2.99
Read more
BCAA, 250 g
BCAA, 250 g
19.99
Read more
Magnezij 375 mg, 100 kapsula
Magnezij 375 mg, 100 kapsula
19.99
Read more
100% Whey Gold Standard, 900 g - White Chocolate Raspberry
100% Whey Gold Standard, 900 g - White Chocolate Raspberry
44.99
Read more
BCAA 1000, 200 kapsula
BCAA 1000, 200 kapsula
29.99
Read more
BCAA 1000, 400 kapsula
BCAA 1000, 400 kapsula
49.99
Read more
Creatine 2500, 200 kapsula
Creatine 2500, 200 kapsula
41.99
Read more
Cink, 15 mg, 100 kapsula
Cink, 15 mg, 100 kapsula
14.99
Read more
Zeleni čaj, rinfuza, 500 g
Zeleni čaj, rinfuza, 500 g
9.99
Read more
L-Carnitine Liquid, 25 ml, 20 ampula - Peach
L-Carnitine Liquid, 25 ml, 20 ampula - Peach
39.99
Read more
FlavDrops, 50 ml - Vanilija
FlavDrops, 50 ml - Vanilija
6.99
Read more
Formula 80 Protein Complex, 510 g - Vanilla cream
Formula 80 Protein Complex, 510 g - Vanilla cream
29.99
Read more
Creatine, 500 g
Creatine, 500 g
44.99
Read more
L-Glutamine, 600 g
L-Glutamine, 600 g
34.99
Read more
Bučica gumirana 4 kg Atleticore
Bučica gumirana 4 kg Atleticore
15.99
Read more
Vitargo +Electrolyte, vrećica, 70 g
Vitargo +Electrolyte, vrećica, 70 g
2.99
Read more

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Building Body premium

Pridruži se BB obitelji potpuno besplatno i ostvari razne pogodnosti:

 

pristup premium sadržaju

najnovije vijesti iz svijeta fitnessa

prijava na naš newsletter

ekskluzivni popusti u Polleo Sportu

Registriraj se