Mjesto koje ujedinjuje sve ljubitelje sporta

Ne možete izvesti zgib – tijelo poručuje ovo!

Izbjegavate li zgibove u teretani ili ih pokušavate raditi minutu nakon otvaranja iste dok još nema nikoga? Zazirete li od vježbanja u parku? Drugim riječima, je li vas sram pokušati napraviti zgib i ne moći ga zaista odraditi?

Razumijemo vas, iako je svaki trening pohvalan i zbog treninga se nikada ne biste trebali osjećati neugodno. Na posljetku, nemoguće je napredovati bez početnih neuspjeha.

Stoga ostavimo sram po strani i radije se fokusirajmo na to što nam naše tijelo poručuje ako samo visimo na toj prečki i ne uspijevamo napraviti ni jedan jedini zgib.

 

Muke po zgibu

Saznajmo prvo koji su mišići primarno uključeni u izvođenje zgiba. To su u prvom planu naši bicepsi, tricepsi, trapez i najširi leđni mišić – trokut. Svakako će vam pomoći i jaka ramena.

Stoga ako pri svakom pokušaju zgiba jednostavno nemate „ono što se traži“ kako bi izveli ovu zaista tešku pull vježbu vaše vam tijelo svakako želi poručiti nekoliko stvari na kojima morate poraditi.

Prva i osnovna poruka vašeg tijela je da vam nedostaje snage. Nije lijepo za čuti, ali istina je ponekad takva. Nedostaje vam snage primarno u vašem hvatu. Pojednostavljeno rečeno ne držite tu šipku dovoljno čvrsto. Nedostaje vam snage u gornjem dijelu tijela koja je apsolutno nužna kako biste uspješno izveli ovu kompliciranu vježbu. Kako biste pravilno izveli zgib više mišićnih skupina mora složno raditi zajedno.

Stoga ih krenite lagano jačati. Za početak samo visite sa šipke, ili zamolite prijatelja da vam pridrži noge kako biste stekli više samopouzdanja i krenuli razvijati toliko potrebnu snagu da podignete sami sebe.

Postoje i alternative koje vas mogu pripremiti za vaš uspješniji zgib. Probajte zato ove vježbe:

Osim što možda nemate snage tijelo vam poručuje kako za izvođenje zgiba koristite i krivu tehniku.  Kriva tehnika nikada nije pametan izbor i obično vodi ili ozljedama ili nikakvom napretku. Obično je i posljedica nedostatka snage pa se sve dakle vrti u krug.

Neke od češćih pogrešaka na koje svakako treba pripaziti prilikom izvođenja zgiba su:

  • isturena pozicija ramena (ne gurajte ramena previše naprijed)
  • kriva pozicija laktova (laktovi moraju biti iza vas i „ciljati“ pod)
  • zaboravljate na važnost donjeg dijela tijela ( pravilan zgib zahtijeva balans i uključenost nogu)
  • zanemarujete leđa (ruke su bitne , no osnovna sila u izvođenju moraju biti vaša leđa)

Zgibovi nisu nepremostiva prepreka i savjet je svakako raditi na snazi i tehnici koja će vam dozvoliti da uskoro radite serije bez ikakvih problema. Zgibovi na jedinstven način razvijaju ruke, ramena, leđa i core te pridonose balansu donjeg dijela tijela. Pokazali su se kao jedna od vježbi koja na poseban način pridonosi oslobađanju od tjeskobe i radi za naše „mentalno zdravlje“, a osim toga ne zahtijevaju posebnu opremu i mogu se izvoditi bilo gdje.

Jedno kada poraste razina vaše samouvjerenosti i krenete ih raditi bez problema zaista ćete ih i uživati raditi bilo gdje.

 

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Building Body premium

Pridruži se BB obitelji potpuno besplatno i ostvari razne pogodnosti:

 

pristup premium sadržaju

najnovije vijesti iz svijeta fitnessa

prijava na naš newsletter

ekskluzivni popusti u Polleo Sportu

Registriraj se