Mjesto koje ujedinjuje sve ljubitelje sporta

Mlijeko, estrogen, inzulin i IGF-1

Prije mnogo godina, imao sam raspravu s čovjekom koji je osvojio nekoliko naslova Mr. Olympije. Kada sam ga pitao za mlijeko, rekao mi je da uvijek prije natjecanja iz prehrane ukloni sve mliječne proizvode, objašnjavajući da je mlijeko „bogato estrogenom“. Estrogen se povezuje s taloženjem masnog tkiva točno ispod kože čime narušava mišićnu definiciju. Odgovorno je i za retenciju vode. Možda se sjećate scene iz filma „Pumping Iron“ u kojoj su Arnolda Schwarzeneggera pitali za mlijeko. Kratko je odgovorio: „Mlijeko je za dječicu.“

Ali sadrži li mlijeko uistinu aktivne hormone, posebno estrogen?

Poput testosterona, estrogen je steroidni hormon koji se vrlo brzo razgrađuje u jetri kada se uzme oralno. Osim, naravno, u slučaju kada se njegova struktura izmijeni kako bi zaobišao metabolizam jetre – ista stvar kao i sa sintetičkom verzijom testosterona (anabolički steroid). Primjeri aktivnog, oralno uzetog estrogena uključuju anti-baby pilule za žene i druge oblike estrogena koji liječe simptome menopauze. Međutim, prema nedavnom istraživanju, ispostavilo se da komercijalni mliječni proizvodi sadrže aktivne metabolite estrogena.

Estrogen je potencijalni uzročnik karcinoma. Postoje istraživanja koja pokazuju da visok unos mliječnih proizvoda može biti povezan s karcinomom jajnika i drugim karcinomima kod žena, a kod muškaraca se povezuje s karcinomom prostate. To je pitanje još uvijek vrlo diskutabilno među znanstvenicima, tako da službenih odgovora zasada nema. S druge strane, mlijeko i mliječni proizvodi opskrbljuju tijelo sa 60 do 70 posto estrogena unesenog prehranom. Posljednjih je godina porasla količina estrogena u mlijeku zbog određenih postupaka koje prakticiraju mljekari na farmama. Danas velika većina mlijeka dolazi od krava u kasnoj trudnoći kada su koncentracije estrogena u mlijeku na vrhuncu. Jedno je istraživanje otkrilo da mlijeko od krava u kasnom stadiju trudnoće sadrži 33 puta više estron-sulfata nego mlijeko normalnih krava.

Istraživanje je analiziralo sadržaj estrogenovih metabolita u punomasnom mlijeku, nemasnom mlijeku, mlijeku s dva posto mliječne masti i kiselom mlijeku. Kiselo mlijeko, punomasno i mlijeko s dva posto mliječne masti su sadržavali značajne količine biološki aktivnih metabolita estrogena. Nemasno mlijeko je sadržavalo najmanje, a kiselo najviše. Znanstvenici su također ispitivali i sojino mlijeko u kojem uopće nisu pronašli metabolite estrogena. I ne samo da je nemasno mlijeko sadržavalo najmanje metabolita estrogena, nego je i 98% estrogena, kojeg je sadržavalo, bilo konjugirano, odnosno manje aktivno. Kiselo mlijeko sadržavalo je najaktivniji oblik estrogenovih metabolita.

Nadalje, iako su estrogenovi metaboliti u ovim mliječnim proizvodima puno manji nego kod lijekova na bazi estrogena, još uvijek ne znamo njihove dugoročne posljedice. Istraživanje je također napomenulo da mlijeko sadrži progesteron, još jedan tip hormona koji se kod žena nalazi u većim koncentracijama.

Druga su istraživanja pokazala da mlijeko sadrži faktor rasta nalik inzulinu (poznatiji kao IGF-1), aktivnu anaboličku komponentu hormona rasta. Dvije varijante IGF-1 potrebne su za oporavak i rast. Nevolja je u tome što IGF-1 također doprinosi rapidnom dijeljenju stanica i sprečava njihovo samouništenje, što može biti vrlo opasno kada se radi o raku. Velika kontroverza, koja je nastala oko mlijeka, veže se upravo za izmijenjeni IGF-1 kojeg su farmeri počeli davati svojim kravama kako bi povećali proizvodnju mlijeka. Neki kažu da mlijeko ovih krava sadrži više od normalnih količina IGF-1, što postane vidljivo nakon pasterizacije i homogenizacije. Nadalje, goveđi i ljudski IGF-1 dijele isti redoslijed aminokiselina, što znači da goveđa verzija može doći u interakciju s ljudskim receptorima za IGF-1.

Budući da je IGF-1 hormon na bazi aminokiselina, u velikoj se mjeri razgrađuje putem probave tako da su neke kritike na njegov račun neopravdane. S druge pak strane, odrasli koji piju mnogo mlijeka, imaju u prosjeku 10 do 20 posto veće koncentracije cirkulirajućeg IGF-1.

Kako onda IGF-1 može preživjeti  zastrašujuću okolinu probavne barijere? Glavni protein mlijeka, kazein, sadrži inhibitore proteaze za koje se smatra da štite IGF-1 od raspada. Unos mlijeka također povećava odnos slobodnog i vezanog IGF-1, što povećava aktivnost IGF-1, ali i ubrzava njegov raspad.

Kao što vidite, poveznicu između IGF-1 i mlijeka vrlo je teško definirati, ali zato je ona između mlijeka i inzulina mnogo realnija. Iako mlijeko ima nizak glikemički indeks (od 15 do 30), paradoksalno mlijeko i mliječni proizvodi imaju veći stimulirajući učinak na inzulin, vjerojatno zbog određenih frakcija proteina u mlijeku. Svi mliječni proizvodi, uz tvrdi sir kao iznimku, su vrlo moćni pojačivači inzulina. Dodatkom 200 mililitara mlijeka obroku s nikim glikemičkim indeksom povećat ćete inzulinski odaziv za čak 300%.

Ironično, ali mnogi „negativni“ faktori mogu doprinijeti bodybuildingu. Na primjer, povećani IGF-1 može imati anabolički učinak. Povećana količina inzulina ubrzava ulazak aminokiselina u mišiće gdje nastupa sinteza proteina kojom se sprječava katabolizam. Inzulin također pomaže regenerirati iscrpljeni mišićni glikogen. U stvari, istraživanja pokazuju da mlijeko nakon treninga može dovesti do učinkovitijeg oporavka, čime uvelike nadmašuje većinu komercijalnih sportskih napitaka. Isto tako, ne možete pobjeći od činjenice da mlijeko sadrži whey, biološki najiskoristiviji protein, kao i druge aktivne peptide za koje mnoge studije pronalaze mnoštvo dokaza o njihovim zdravstvenim blagodatima.

Ako ste još uvijek zabrinuti estrogenom i ostalim učincima hormona u mlijeku, većinu blagodati mlijeka možete izvući iz mješavine kazeina i wheya, mliječnih proteina iz kojih ćete izvući sve ono najbolje iz mlijeka minus hormonsku aktivnost. Međutim, whey uistinu doprinosi lučenju inzulina i mogućoj aktivnosti IGF-1. Isto tako, ako vjerujete da će vas mlijeko opstruirati prije natjecanja zbog sadržaja estrogena, uzmite u obzir da prosječan čovjek na dan proizvede 136,000 nanograma estrogena, što je daleko više nego što biste unijeli iz par litara mlijeka.  E sad, je li dobro ili loše? Procijenite sami.

POLLEO SPORT

Vidi sve
Elasti Joint, 384 g - Orange
Elasti Joint, 384 g - Orange
49.99
Read more
Polleo Sport vreća za boks, 175 cm
Polleo Sport vreća za boks, 175 cm
169.99
Read more
Melatonin 1mg, 180 tableta
Melatonin 1mg, 180 tableta
19.99
Read more
CLA 1000mg, 60 kapsula
CLA 1000mg, 60 kapsula
16.99
Read more
Protein Cookie, 75 g - Double Chocolate
Protein Cookie, 75 g - Double Chocolate
2.99
Read more
BCAA, 250 g
BCAA, 250 g
19.99
Read more
Magnezij 375 mg, 100 kapsula
Magnezij 375 mg, 100 kapsula
19.99
Read more
100% Whey Gold Standard, 900 g - White Chocolate Raspberry
100% Whey Gold Standard, 900 g - White Chocolate Raspberry
44.99
Read more
BCAA 1000, 200 kapsula
BCAA 1000, 200 kapsula
29.99
Read more
BCAA 1000, 400 kapsula
BCAA 1000, 400 kapsula
49.99
Read more
Creatine 2500, 200 kapsula
Creatine 2500, 200 kapsula
41.99
Read more
Cink, 15 mg, 100 kapsula
Cink, 15 mg, 100 kapsula
14.99
Read more
Zeleni čaj, rinfuza, 500 g
Zeleni čaj, rinfuza, 500 g
9.99
Read more
L-Carnitine Liquid, 25 ml, 20 ampula - Peach
L-Carnitine Liquid, 25 ml, 20 ampula - Peach
39.99
Read more
FlavDrops, 50 ml - Vanilija
FlavDrops, 50 ml - Vanilija
6.99
Read more
Formula 80 Protein Complex, 510 g - Vanilla cream
Formula 80 Protein Complex, 510 g - Vanilla cream
29.99
Read more
Creatine, 500 g
Creatine, 500 g
44.99
Read more
L-Glutamine, 600 g
L-Glutamine, 600 g
34.99
Read more
Bučica gumirana 4 kg Atleticore
Bučica gumirana 4 kg Atleticore
13.59
-15%
Read more
Vitargo +Electrolyte, vrećica, 70 g
Vitargo +Electrolyte, vrećica, 70 g
2.99
Read more

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Building Body premium

Pridruži se BB obitelji potpuno besplatno i ostvari razne pogodnosti:

 

pristup premium sadržaju

najnovije vijesti iz svijeta fitnessa

prijava na naš newsletter

ekskluzivni popusti u Polleo Sportu

Registriraj se