Mjesto koje ujedinjuje sve ljubitelje sporta

HMB: Djeluje ili ne?

Beta-hidroksi-beta-metilbutirat ili HMB je metabolit leucina, aminokiseline razgranatog lanca. Mnoga su istraživanja pokazala da je leucin daleko najsnažnija aminokiselina za induciranje proteinske sinteze mišića. Prije nekoliko godina skupina znanstvenika na Sveučilištu u Iowi proučavala je puteve leucina i zaključila kako tu osobinu zapravo duguje svom metabolitu, HMB-u. Do sada je već par studija, uključujući i one na životinjama, pokazalo da HMB ima vrlo snažne učinke na proizvodnju proteina.

Rana istraživanja na ljudima, u kojima su uglavnom sudjelovali neutrenirani ispitanici, dala su odgovore iz kojih se jasno vidjelo da bi i zaljubljenici u vježbe s otporom itekako mogli profitirati od HMB-a. HMB je pogodio komercijalno tržište kasnih 90-ih, ali su rezultati bili sve samo ne zvjezdani. Od tada, većina bodybuilding zajednice etiketirala je HMB kao skup i beskoristan suplement. Međutim, to nije spriječilo nutricioniste da i dalje nastave ispitivati njegove vrline.

Mnoge pretpostavke idu u prilog tome da je HMB vrlo učinkovit anabolički suplement. Neki misle da sprečava staničnu aktivnost koja uključuje razlaganje proteina. Druga teorija kaže da se HMB pretvara u kolesterol, jedan od glavnih aktera kardiovaskularnih bolesti, iako je usprkos tome i dalje potreban za stabilnost svih staničnih membrana. Nedavne studije također sugeriraju da kolesterol može imati anabolički učinak na mišiće, što i nije iznenađujuće kada uzmete u obzir da je prekursor svih steroidnih hormona, uključujući i testosteron.

Jedna rana teorija sugerirala je da HMB stabilizira stanične membrane mišića do određene mjere nakon koje blokira pretjerano razlaganje mišićnih proteina. Još je jedna teorija došla do zaključka kako HMB može uzrokovati smanjenje masnog tkiva povećanjem oksidacije mišićnih masnih stanica, no i dalje se ne zna kako je to stvarno moguće.

U posljednjem istraživanju na HMB-u, koje je dakako bilo nasumično, dvostruko slijepo i kontrolirano, 22 muškarca prosječne dobi od 24 godine, dobila su tri grama HMB-a ili placeba svakog dana kroz tri tjedna. Ispitanici su u prosjeku imali više od tri godine iskustva s treninzima, s tim da nisu trenirali manje od tri puta tjedno. Testovi snage obuhvaćali su jedno maksimalno ponavljanje u nožnoj ekstenziji, bench pressu i propovjedničkom pregibu. Drugi su testovi uključivali tjelesnu kompoziciju.

Nakon devet tjedana, oni s HMB-om su povećali ukupnu snagu za 1,6%. Kada su izolirali rezultate – podijelili ih na one gornjeg i donjeg tijela – maksimalna snaga nogu povećala se za fantastičnih 9,1%. Napredak gornjeg dijela nije bio toliko uvjerljiv. HMB grupa je također zabilježila mali gubitak masnih naslaga, ali su ih autori nazvali trivijalnim. Na kraju su došli do zaključka kako HMB može mnogo više koristiti početnicima jer su oni mnogo podložniji mišićnim oštećenjima nego iskusniji vježbači.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Building Body premium

Pridruži se BB obitelji potpuno besplatno i ostvari razne pogodnosti:

 

pristup premium sadržaju

najnovije vijesti iz svijeta fitnessa

prijava na naš newsletter

ekskluzivni popusti u Polleo Sportu

Registriraj se