Mjesto koje ujedinjuje sve ljubitelje sporta

„Abs are made in the kitchen“

„Abs are made in the kitchen“- no vrijedi li to samo za njih?

Vjerojatno ste čuli vrlo poznatu izjavu „80%prehrana, 20% trening“ koja je ključ za postizanje ciljeva i izvrsnih rezultata. Osobno se ne slažem s takvom raspodjelom postotka, ali svakako sam svjestan ogromne važnosti dobro prilagođene prehrane, a što prije i vi to shvatite prije ćete vidjeti rezultate.

Hrana je SVE!

Zašto? Vrlo jednostavno, hrana nam daje energiju, izgrađuje naš organizam i uz pomoć nje reguliramo razne procese ključne za normalan rad organizma. Zamislite tek koliko je onda bitno unijeti nutrijente u tijelo koje se dodatno iscrpljuje treninzima.
Prehrana raznih sportaša se razlikuje zbog raznih ciljeva. Naravno da bodybuilder ili powerlifter neće jesti jednako kao nogometaš. No svi imaju slične temelje jer nutrijenti imaju svoju određenu funkciju koju odrađuju bilo kome na isti način.

hrana

Pre-workout i post-workout obrok- izuzetno bitna stavka!

Kako bi uopće uspjeli napraviti kvalitetan trening treba nam energija. Tu dolazi u priču „pre-workout meal“ odnosno obrok koji bi trebali pojesti oko sat i pol prije početka treninga. U takvom obroku (uz manje proteinskih) bi trebale prevladavati namirnice bogate ugljikohidratima i to kompleksnim koji će se dulje vrijeme razgrađivati i davati energiju za razliku od jednostavnih (šećer) koji u kratkom vremenu daju veliku energiju. Takve namirnice su npr. krumpir, tijesto, riža- namirnice koje inače jedemo za prilog.
Nakon napornog treninga i mikrooštećenja mišićnih vlakana tijelo treba nešto kako bi se „zakrpalo“. Napokon se pojavljuju ti „legendarni“ proteini ili bjelančevine. Oni su odgovorni za izgradnju raznih molekula pa i obnavljanje tkiva. Mnogi koriste proteinske šejkove poslije treninga jer su vrlo učinkoviti i praktični, pogotovo whey jer ima visoku biološku vrijednost što znači da se jako brzo apsorbira, a cilj i je što brže unijeti proteine u tijelo. Obrok poslije treninga bi trebao sadržavati namirnice bogate proteinima, a mislim da svi već znaju za jaja, ribu, piletinu, većina mesa zapravo, sir (zrnati, posni pogotovo).

Dijete?

Htio bih napomenuti da svaki organizam ima drugačiji metabolizam i drugačije prihvaća razne nutrijente. Što znači da su planovi prehrane posve individualna stvar i ono što vrijedi za nečijeg prijatelja ne znači da vrijedi za tebe ili nekog trećeg. Iz tog razloga nisam koristio brojke niti spominjao kalorijske vrijednosti (može se izračunati kolika je vrijednost bazalnog metabolizma pa prema tome odrediti koliko će jesti ovisno o zadanom cilju) koje bi netko trebao unositi niti gramažu nutrijenata.

Doručak- Sunce za vaše tijelo!

Kako vas sunce budi i napaja energijom ujutro i diže iz kreveta, tako i doručak priprema cijeli organizam za početak dana. Kada se probudimo tijelo je u nutritivnom deficitu i vrlo je bitno imati kvalitetne nutrijente koji će nas napuniti energijom (ugljikohidrati), a i oni koji će nas obnoviti, maknuti osjećaj gladi i potaknuti razne funkcije u tijelu (proteini). Preskakanje doručka ili loš doručak je ogromna pogreška koju možete napraviti.

dorucak

Svijet nutricionizma je nevjerojatno velik, i ovo je samo mala osnova.

Hvala na čitanju! Pozdravljaju vas Street Brothersi!

Tekst: Kristian Žganjer, član udruge Street Brothers

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Building Body premium

Pridruži se BB obitelji potpuno besplatno i ostvari razne pogodnosti:

 

pristup premium sadržaju

najnovije vijesti iz svijeta fitnessa

prijava na naš newsletter

ekskluzivni popusti u Polleo Sportu

Registriraj se