Mjesto koje ujedinjuje sve ljubitelje sporta

MMA vikend: povratak kralja i pobjede naših boraca!

U večeri sa subote na nedjelju ljubitelji borilačkih sportova mogli su uživati u čak dvije borbe u kojima su naši borci uspješno nastupili. Naime, ovaj se vikend održavalo 17. izdanje vodeće njemačke mješovite borilačke promocije i evenata, tzv. GMA (German MMA Championship) u Düsseldorfu. Na tom su se turniru borila i dva naša borca, Saša Milinković i “naturalizirani” Hrvat iz Japana, Satoshi Ishi i obojica su zabilježila po još jednu pobjedu u svom borilačkom rezimeu.

Prva je borba bila ona između Saše Milinkovića i Rusa Malsagova, dva iskusna veterana koji su duže vrijeme bili van oktogona. Naš borac, inače član Crocopovog MMA tima i njegov timski kolega, je došao do već druge pobjede u ovoj kalendarskoj godini nakon trijumfa protiv Seada Kahrovića te je sada na omjeru od šest pobjeda i jednog poraza i sigurno gradi svoje ime koje će mu donijeti još par zanimljivih i medijski popraćenih borbi.

Protiv osam godina starijeg Murata Malsagova Saša je pokazao svoju ozbiljnost, talent i kvalitetu te dokazao da je poraz protiv Wolffa u Zadru bio samo jedan loš dan. Iako je odnio pobjedu, početak meča je bio malo drugačiji. Naime, Maslagov je agresivnije krenuo te s par udaraca uspio uzdrmati Milinkovića koji je ipak izdržao napad i s par kontraudaraca preuzeo inicijativu borbe. Nakon iznenađujućeg starta, Saša je krenuo i borbu doveo u parter, odakle je s par kontroliranih udaraca nastavio marljivo skupljati bodove i protivnika doveo do žice. Tu je bio kraj za Rusa koji nije imao više manevarskog prostora ni snage da se odupre našem borcu koji je priveo borbu kraju tehničkim nokautom u zadnjoj minuti prve runde!

Satoshi Ishi vs Stambrauskas

Nakon Milinkovićeve borbe, njegov kolega i olimpijski pobjednik iz 2008., 31.-godišnji Japanac Satoshi Ishi (16-8-1), koji se u svojoj bogatoj karijeri borio s Fedorom Emelianenkom, dva puta s Mirkom Filipovićem s kojim danas i trenira te s Quintonom “Rampage” Jacksonom i “King Mo” Lawalom, u drugom dvoboju teške kategorije susreo se s Litavcem Rokasom Stambrauskasom (12-6). Stambrauskas je od početka najavljivan kao autsajder te je borba dokazala isto bez obzira na bogat rezime borbi koje je Litavac imao u svojoj profesionalnoj karijeri u kojoj je porazio Celinskoga, Barnoa i Tonya Lopeza.

Oba borca krenula su u borbu u kontragardu, ali naš borac nakon prve minute zadaje dobar udarac iz kontre te rušenjem Litavca prebacuje borbu u parter, gdje pokušava uspostaviti “mount” uz žicu, te uspjeva s par rušenja vratiti borbu tamo gdje je najjači. Na kraju se uspješno othrvao sa Stambrauskasom te je kimurom došao do osme pobjede tehničkim nokautom pred kraj prve runde.

U borbi večeri u catchweight kategoriji do 73 kg susreli su se 27-godišnji Poljak Sajewski (13-3-0) i Nordin Asrih (26-10-1), koji inače vodi Pride Gym, vjerojatno najpoznatiji dom borilačkih vještina u Njemačkoj. Iako obojica nastupaju u lakoj kategoriji, meč je dogovoren u tzv. Catchweight kategoriji do 73 kilograma. Ovo je bila prava poslastica za sve ljubitelje borilačkih vještina budući da su se trebali boriti između sebe prekaljeni veteran i jedan od omiljenih ljudi MMA svijeta te nekoć jedan od najperspektivnijih boraca na svijetu koji je svoju šansu dobio čak i u UFC-u.

Poljak Sajewski je već sa 17 ušao među profesionalce te je naredao nevjerojatnih 13 pobjeda zbog čega je i dobio ugovor u najvećoj MMA organizaciji na svijetu. Tamo se nije snašao i nakon tri poraza zaredom protjeran je iz organizacije. Njegov protivnik je bio već spomenuti Nordin Asrih, 39-godišnjak koji već 3 godine ne zna za poraz te ima strašan nokauterski potencijal.

To je odmah i pokazao dinamičnijim i agresivnijim ulaskom u borbu, ali Sajewski iz kontre udara pokazujući dio svog talenta te smo do kraja runde mogli uživati u bespoštednoj razmjeni udaraca. Nakon te runde, Poljak kao da se ispuhao te Nijemac preuzima inicijativu i lagano dovršava borbu u kojoj je pobjedio jednoglasnom odlukom sudaca. Nijemac je tako nastavio s pobjedničkim nizom, dok je Sajewskom budućnost sada upitna nakon nastavljanja negativnog niza koji će ga opet možda udaljiti neko duže vrijeme iz oktogona.

Bellator 208 – Povratak najvećeg

Na drugome kraju svijeta, u New Yorku smo 13.listopada imali prilike svjedočiti jednom istinskom klasiku između dvojice boraca koji su MMA „stavili na mapu“ i razlog su svjetske popularizacije tog sporta. Ovaj vikend su se u polufinalu Bellatorovog Grand Prixa „potukli“ Fedor Emelianenko i Chael Sonnen kao borba večeri u teškoj kategoriji spomenutog eventa. Ne treba trošiti puno riječi o možda i najvećoj legendi slobodne borbe i Pride organizacije, Fedoru Emelianenku i legendi UFC-a Chaelu Sonnenu. Samo smo mogli uživati u instant klasiku koji nam je Bellator priredio.

Odmah na početku meča 42-godišnji Fedor je teško uzdrmao Sonnena lijevim krošeom. Kasnije i direktom dok je 41- godišnji Amerikanac prijetio pokušajima rušenja. U jednom trenutku Sonnen je Fedor uzeo leđa, ali se Rus izvukao i kaznio ga s ground and poundom. Fedor je uspio ponovno uzdrmati Sonnena i završiti ga ground and pound udarcima 14 sekundi prije kraja prve runde. Ova je borba dokaz zašto ga mnogi i dalje smatraju najvećim borcem svih vremena. U finalu će se boriti s Ryanom Baderom koji je ostvario šestu pobjedu u nizu nakon što je izdominirao Matta Mitrionea večer prije spomenutog Bellatorovog eventa.

U co-eventu večeri u lakoj kategoriji, Benson Henderson je pobijedio jednoglasnom odlukom sudaca Saada Awada. U sve tri runde je pokazao da je njegova hrvačka vještina superirona u odnosu na udarački potencijal Awada te je izdominirao sve tri runde koje su vrlo lako mogle završiti predajom.

Još jedan od zanimljivih mečeva je bio onaj Timothyja Johnsona i Cheicka Kongoa, bivših zvijezda UFC-a. Drugospomenuti Francuz i legenda MMA je pokazao da su godine samo broj jer je sa 43 godine neporažen u zadnjih 7 mečeva, a ovu je riješio nakon samo minute i 8 sekundi borbe tehničkim nokautom protivnika.

Main card večeri su zaokružili Tokov i Shlemenko te Corrales i Main. U prvoj, ruskoj borbi Tokov je pobijedio jednoglasnom odlukom sudaca, dok je u drugom meču Henry Corrales nokautirao Andyja Maina nakon što je prvo low kickovima načeo Mainovu desnu nogu i onda zadao hook udarac lijevom nogom za konačni kraj borbe u trećoj rundi.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Building Body premium

Pridruži se BB obitelji potpuno besplatno i ostvari razne pogodnosti:

 

pristup premium sadržaju

najnovije vijesti iz svijeta fitnessa

prijava na naš newsletter

ekskluzivni popusti u Polleo Sportu

Registriraj se