Mjesto koje ujedinjuje sve ljubitelje sporta

Trebamo li jesti organsku hranu?

Hrana koju jedete možda i nije toliko dobra koliko vi smatrate da jest. Ako želite saznati što konzumacija organskih stvari može napraviti vašem tijelu i zdravlju, nastavite čitati!

Jedete zdravu i čistu hranu. Trenirate. Izbjegavate unos toksina u tijelo poput cigaretnog dima. Drugim riječima, poprilično dobro pazite na sebe. Ali dozvolite mi da vas samo nešto priupitam: Je li vaša hrana uistinu toliko „čista“ kao što vi to mislite?

Ako dosada već niste pogodili, govorim o organskoj hrani nasuprot hrani koja raste i prikuplja se konvencionalnim metodama. Započnimo ispitivanjem razlika obje vrste. Tako ćete vidjeti je li zaista nužno prebaciti se na posve organsku prehranu (odgovor bi vas mogao iznenaditi).

Pa počnimo…

Tradicionalno uzgajana hrana

Voće, povrće pa čak i meso koje se uzgaja tradicionalnim metodama izloženo je različitim kemikalijama i toksinima. Na primjer:

Herbicidi

Tradicionalno vrtlarstvo i ratarstvo često zahtjeva toksične kemikalije koje ubijaju korov u vrtovima i na poljima. Direktive za većinu takvih herbicida nalažu da ih korisnici ne primjenjuju nekoliko dana ili tjedana prije ubiranja voća i povrća jer u protivnom njihovi ostaci mogu ostati na biljkama čije jestive dijelove kasnije unosimo u organizam.

Pesticidi

Pesticidi su toksične kemikalije kojima se ubijaju štetni insekti i kukci opasni za biljni urod. Pesticidi (herbicidi) nisu toliko štetni za čovjeka u količinama kojima se nanose na biljke, ali opasnost nastaje onda kada se takvi toksini počnu gomilati u tijelu tijekom vremena.

Hormoni

Neke farme podižu svoje životinje injektabilnim hormonima, čime osiguravaju brži rast. Konzumiranjem takvog mesa unosite, iako u tragovima, određenu količinu tih hormona u organizam.

Antibiotici i ostali lijekovi

Životinjama na farmama se bez ikakvog pardona daju antibiotici i slični lijekovi u namjeri sprječavanja raznoraznih bolesti. Pojedini lijekovi i toksini vrlo lako mogu ostati u životinji i nakon što bude ubijena.

Usporedimo to sada s organskom hranom…

Organska hrana

Organsko vrtlarstvo i ratarstvo podrazumijeva prirodne metode podizanja životinja, uklanjanja korova i rješavanja štetnih insekata. I dok organski ratari i vrtlari povremeno pribjegavaju pesticidima kako bi se riješili štetočina, njihovi pesticidi nisu sintetički. Na primjer, organski vrtlari često koriste piretrin za uklanjanje štetočina, prirodni insekticid koji se dobije ekstrakcijom iz cvijeta biljke buvača.

Krajnji rezultat organskog vrtlarstva? Organski proizvodi hrane koji se nalaze u vašem lokalnom supermarketu, dolaze s 1/3 manje pesticida u tragovima za razliku od tradicionalno uzgojene hrane.

Trebamo li se prebaciti na organsku prehranu?

Istraživanja sugeriraju da konzumacija organske hrane uistinu smanjuje nivo određenih kemikalija u tijelu.

Na primjer, istraživači su 2006. mjerili izloženost školske djece organofosfornom pesticidu, a promatrana su djeca jela tradicionalno uzgojenu hranu. Istraživači su zatim mjerili nivo istog pesticida nakon što su djeca prešla na organsku prehranu. Rezultati su pokazali da su koncentracije pesticida pale dramatično i trenutno nakon prelaska djece na organsku hranu.

Svrha ovoga? Ono ste što jedete. I ako jedete proizvode koji su krcati kemikalijama ili meso koje je prepuno antibiotika i hormona, neke od tih kemikalija su jednostavno predodređene da nađu put u vaš sustav.

Ako pokušavate jesti čistu hranu i održavati zdrav način života, tada očito morate reducirati ili eliminirati vlastitu izloženost toksinima i drugim kemikalijama kada je god to moguće. Nakon svega, manje toksina znači bolje funkcioniranje tijela, a time i zdravlja općenito.

Međutim, ovo je pitanje koje morate postaviti sami sebi: Kako ću prepoznati organsku hranu?

Ako je vaš supermarket nalik supermarketima koje ja viđam, onda je organska hrana nešto skuplja od tradicionalno uzgojene hrane. Ako živite u maloj zajednici, možda ćete se morati provozati i napraviti koji kilometar kako biste našli organsku hranu.

I onda, vrijedi li prijeći na organsku hranu?

Ovdje morate biti iskreni prema sebi i napraviti dobru procjenu. Imate li bilo kakvih problema sa zdravljem ili treningom? Ako imate, prebacite se na organsku prehranu sljedećih šest tjedana i sami procijenite koliko je to pozitivno ili, ne daj Bože, negativno utjecalo na vas.

Ukoliko nemate očitih problema sa zdravljem ili treningom i ako su višak vremena i novca faktori koje morate uzeti u obzir, predlažem vam da napravite kompromis i prijeđete na djelomično organsku prehranu. To znači da napravite popis hrane koju najviše jedete i jednostavno je kupite kao organskog porijekla.

Razmislite samo o prednostima: manja izloženost kemikalijama, a i novčanik može predahnuti s obzirom na to da se niste u potpunosti prebacili na organsku prehranu.

Očito je da popis morate napraviti prema vlastitoj prehrani, ali ovo su moje preporuke:

Organska jaja

Ako ste poput većine bodybuildera ili ljubitelja fitnessa, vjerojatno jedete dosta jaja (pogotovo bjelanjaka). Prebacivanjem na organska jaja trebali biste reducirati nivo hormona i antibiotika koje ste unosili tradicionalnom hranom.

Organska piletina

Ovo je još jedan prehrambeni primjerak svih fitness entuzijasta. Odabirom organskog, birate manje hormona, antibiotika i ostalih lijekova.

Organska junetina

Možda ne jedete toliko junetinu kao što jedete piletinu. Međutim, većini se krava injektiraju hormoni, antibiotici i drugi lijekovi u određenoj mjeri prije nego bude ubijena. Što mislite kolika je mogućnost da njezino meso sadrži te kemikalije, barem u tragovima?

Kožnato voće

Voće s tankom ovojnicom (kožom) poput jabuke ne pruža neku značajnu zaštitu od pesticida. Ako jedete mnogo jabuka ili sličnog voća, razmislite o prelasku na organsko voće.

Kožasto povrće

Isto vrijedi i za povrće poput paprike, čiji vanjski sloj ne pruža mnogo zaštite od pesticida unutarnjem sadržaju.

Lisnato zelenilo

Ako se kod salate ili bilo kojeg lisnatog zelenila pojavi problem koji zahtjeva pesticide, mnogi će tradicionalni uzgajivači pribjeći toj metodi samo kako bi se rješili štetočina. I vjerujte mi, neće žaliti na količinama. Nažalost, čak i vrlo dobro pranje vaše salate ne može u potpunosti ukloniti tragove pesticida. Ako jedete mnogo zelenila, razmislite o onome organskog porijekla.

Organska zob

Još jedan primjerak tipične hrane (vrlo često u obliku zobene kaše) bodybuildera i ostalih fitness entuzijasta. Ako jedete zobenu kašu nekoliko puta tjedno, prijeđite na organski uzgojenu zob.

Organsko mlijeko

Pijete li mnogo mlijeka? Ako se bilo koja krava liječi antibioticima, takva kemikalija vrlo lako može završiti u vašem mlijeku. Još jednom, razmislite o organskom mlijeku.

Završne misli

Prebacivanje na organsku prehranu jedan je od načina reduciranja naše izloženosti toksinima. Međutim, to je isto tako individualna odluka gdje morate u obzir uzeti dodatni trošak i trud potreban za donošenje ovakve hrane kući. Ako imate zdravstvenih problema, pokušajte s organskom prehranom i pratite rezultate. Ako nemate, pokušajte pronaći ravnotežu između dobrog zdravlja i zadovoljnog bankovnog računa prebacivanjem na djelomično organsku hranu koju inače najviše jedete.

POLLEO SPORT

Vidi sve
Elasti Joint, 384 g - Orange
Elasti Joint, 384 g - Orange
49.99
Read more
Polleo Sport vreća za boks, 175 cm
Polleo Sport vreća za boks, 175 cm
169.99
Read more
Melatonin 1mg, 180 tableta
Melatonin 1mg, 180 tableta
19.99
Read more
CLA 1000mg, 60 kapsula
CLA 1000mg, 60 kapsula
16.99
Read more
Protein Cookie, 75 g - Double Chocolate
Protein Cookie, 75 g - Double Chocolate
2.99
Read more
BCAA, 250 g
BCAA, 250 g
19.99
Read more
Magnezij 375 mg, 100 kapsula
Magnezij 375 mg, 100 kapsula
19.99
Read more
100% Whey Gold Standard, 900 g - White Chocolate Raspberry
100% Whey Gold Standard, 900 g - White Chocolate Raspberry
44.99
Read more
BCAA 1000, 200 kapsula
BCAA 1000, 200 kapsula
29.99
Read more
BCAA 1000, 400 kapsula
BCAA 1000, 400 kapsula
49.99
Read more
Creatine 2500, 200 kapsula
Creatine 2500, 200 kapsula
41.99
Read more
Cink, 15 mg, 100 kapsula
Cink, 15 mg, 100 kapsula
14.99
Read more
Zeleni čaj, rinfuza, 500 g
Zeleni čaj, rinfuza, 500 g
9.99
Read more
L-Carnitine Liquid, 25 ml, 20 ampula - Peach
L-Carnitine Liquid, 25 ml, 20 ampula - Peach
39.99
Read more
FlavDrops, 50 ml - Vanilija
FlavDrops, 50 ml - Vanilija
6.99
Read more
Formula 80 Protein Complex, 510 g - Vanilla cream
Formula 80 Protein Complex, 510 g - Vanilla cream
29.99
Read more
Creatine, 500 g
Creatine, 500 g
44.99
Read more
L-Glutamine, 600 g
L-Glutamine, 600 g
34.99
Read more
Bučica gumirana 4 kg Atleticore
Bučica gumirana 4 kg Atleticore
15.99
Read more
Vitargo +Electrolyte, vrećica, 70 g
Vitargo +Electrolyte, vrećica, 70 g
2.99
Read more

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Building Body premium

Pridruži se BB obitelji potpuno besplatno i ostvari razne pogodnosti:

 

pristup premium sadržaju

najnovije vijesti iz svijeta fitnessa

prijava na naš newsletter

ekskluzivni popusti u Polleo Sportu

Registriraj se