Mjesto koje ujedinjuje sve ljubitelje sporta

Čajevi u sportu i njihove blagodati

Kako je svijet otkrio čaj?

Jedna od legendi o nastanku čaja kaže da se otkrio sasvim slučajno prije 5000 tisuća godina, a sve je počelo u vrletnim šumama Yunnana gdje je raslo jedno zimzeleno stablo po nazivu Camellia sinensis. Igrom slučaja, par osušenih listića sa stabla dospjelo je u prokuhanu vodu i otisnulo se kroz vrijeme i prostor i osvojilo svijet. Čovjek je kroz to vrijeme bolje upoznao čaj te otkrivao njegove blagodati i tako je čaj postao poznat napitak na svim meridijanima i paralelama svijeta.

Kakvo značenje ima čaj u sportu?

Ako vam nije poznato od prije, postoje „pravi” čajevi i „ostali” čajevi tj. infuzije. Pravi čajevi se dijele na crne, zelene i crvene s time da postoje još podvrste zelenih kao što je bijeli ili žuti čaj. Pod ostale čajeve svrstavamo sve one čajeve koji u svom sastavu nemaju biljku čajevac (Camellia sinesis) odnosno, pripremaju se od raznih biljaka, bobica, korijenja, stabljiki, sjemenki, plodova, kora, cvjetova i većini od njih pripadaju ljekovita svojstva. U njima, znači, nema pravog čaja, ali su nedvojbeno vrlo ukusni i prirodni napici bogati mineralima i vitaminima te drugim korisnim sastojcima koji su korisni za očuvanje zdravlja.

U sportu se koriste razno-razni napici kako bi organizme sportaša što prije vratili u homeostazu. Najvrednije što čajevi nude je da svi ti vrijedni antioksidansi dolaze od “prirode” jer ipak čaj je ponikao kao lijek i uz vodu je jedan od najprirodnijih napitaka.

Za sportaše je vrlo bitno što će dobiti ispijanjem toplog napitka u svojoj šalici ili bidonu! Znamo da organizam za vrijeme tjelovježbe gubi tekućinu te nam je cilj što prije je nadomjestiti. Tijelo puno brže konzumira topli napitak od hladnog pa je čaj puno bolji izbor u tu svrhu. Osim toga, čaj pospješuje aktivnost središnjeg živčanog i dišnog sustava te metabolizam u svim stanicama.

VRSTE ČAJEVA

Osušeni čaj većinom je topiv u vodi (cca 60%) i sastavljen je od mnogobrojnih, raznovrsnih i složenih komponenti, a dosad ih je utvrđeno oko 300. Recimo kod zelenog čaja su to sljedeći sastojci; alkaloldi (kotein), politenoli(tanin), aminokiseline (teanin, lignin), organske kiseline, eterična ulja itd. Naravno da struktura sudjelovanja ovih komponenti ovisi o drugim čimbenicima, kao što su način berbe i prerada, a osobito o tome je li čaj fermentiran ili nije.

 

ČAJEVI U PREHRANI SPORTAŠA

Zanimljivo je za sportaše koji su u, primjerice, režimu prehrane s manjim unosom ugljikohidrata, da čaj ne sadržava iste ili ih ima u tragovima, ali zato imaju u svojem sastavu minerale i vitamine (osobito C vitamin). Kada govorimo o zelenim čajevima, istraživanja su nedvojbeno pokazala da on svoje blagotvorno djelovanje na psihu i povećanu energiju, neovi­sno od kofeina, u većoj mjeri postiže i spojevima kao što su polifenoli. Polifenoli su ustvar flavonoidi, flavanoli i drugi sastojci, a njih je uobičajeno nazvati i katehinima. Jedan od najzastupljenijih u šalici zelenog čaja je ECCG (epigalo katehin 3-galat). Njegov snažan antioksidacijski učinak postiže se vezanjem slobodnih radikala koji potiču stanične promjene. Osim spomenutih polifenola, za sportaše će biti zanimljivo da samo jedna litra zelenog čaja dnevno može podmiriti potrebe sportaša koji se bavi svakodnevno tjelovježbom za vitaminom C. Uz njega tu su još B, K, D, A, E i P vitamin, minerali fluor, kalij, zink, natrij, kalcij i dr. Osim što budi mentalnu i fizičku budnost, on stimulira i ubrzava metabolizam, umanjuje motoričke smetnje i bolesti zglobova.

Znanstveno-istraživački rezultati koji su dobiveni iz radova stručnjaka i iz Japana, SAD-a i Kine zaključili su da zeleni čaj ima antikancerogeno djelovanje koje prvenstveno duguje katehinima.

 

PODVRSTA ZELENOG ČAJA

Podvrsta zelenih čajeva je i bijeli čaj koji također ima djelovanja identična zelenom čaju, ali zbog veće antioksidantivne koncentracije možemo ga predstaviti kao još jednog prirodnog suborca za jačanje narušenog imuniteta organizma poslije napornih treninga ili natjecanja. U svojoj strukturi ima najmlađe listove koji su bogati polifenolima i vrlo su blagog i diskretnog okusa. Sportaši koji nisu osjetljivi na kofein tj. tein u zelenom čaju, vrlo dobro će učiniti za svoje iscrpljene organizme ako se okrijepe bijelim čajem jer ga u njemu ima dovoljno da se „razbude”, ali polako i nepretjerano. Također bih htio spomenuti da imamo podjelu pravih čajeva tj. zelenih, bijelih, crnih i oolong čajeva na „čiste” ili „aromatizirane”. U čistima nema ništa osim čajevca, a u aromatiziranim su dodani komadići plodova ili cvjetova te eterična ulja i prirodne arome.

 

CRNI ČAJ

Poznata su nam djelovanja kofeina na sportašev organizam kao sredstvo za poboljšanje sposobnosti. U šalici od 200ml crnog čaja ima ga oko 40mg. Komparativno s kavom, ima ga manje, ali zato se otpušta sporije pa mu je učinak duži. Taj alkaloid stimulativno djeluje na sportašev organizam, širi krvne žile, pospješuje rad srca, uočava se povećanje kapaciteta pluća i optoka krvi u organizmu. Sportaši bi ga trebali koristiti ciklički i pažljivo isplanirati jer on iz čaja djeluje i kao jaki diuretik. Poželjno bi ga bilo konzumirati (oko 1 l)prije treninga jer na taj način bi više izgarale masti dok bi glikogen, glukoza i aminokiseline ostale pošteđene. Zašto? Zato što se pretpostavlja da nakon unosa u tijelo, tein (kofein) povećava količinu neurotransmitera koji su na raspolaganju SŽS (središnji živčani sustav).

TEIN

Tein koji se nalazi u zelenom i crnom te Oolong čaju jedino se još nalazi u Mate čaju. On pripada biljnoj infuziji, tj. ostalim čajevima kako smo naveli na početku članka, ali u sebi sadrži tein, teobromin, klorofil, eterično ulje i vanilin te praktički sve vitamine i minerale nužne za normalno funkcioniranje organizma – kalcij, magnezij, željezo, fosfor, cink, bakar, kalij, jod, vitamini B1, B2 i C. Odlična je zamjena za zeleni čaj jer Mate ima slična djelovanja kao i zeleni čaj. Mate osvježava organizam, smanjuje umor i napetost mišića te ublažava stres. Koristi se za jačanje otpornosti, odgađa starenje i povećava ljekovitost drugih biljaka ukoliko se uzima zajedno s njima. Tradicionalno se koristi kod poremećaja probavnog sustava te kontrolira apetit i čisti organizam.

Čajevi u sportu i njihove blagodati

Uz Mate kao predstavnika biljnih infuzija tj. ostalih čajeva koji su dobri u sportu, svoje mjesto našao je i Rooibos čaj koji dolazi iz Južne Afrike. Crveni grmić (rooibos) djeluje kao snažni antioksidanas i usporava proces starenja. Enzim koji je zaslužan za to zove se superoksid dismutaza, a oslobađa se na višim temperaturama te veže na sebe slobodne radikale koji nastaju kao sporedni proizvod normalnih tjelesnih funkcija. Značajno je i što sadrži mnoge vrijedne minerale (magnezij i željezo) u obliku elektrolita koji osvježavaju organizam nakon većeg fizičkog napora. Idealan je napitak za sportaše dijabetičare jer ne sadrži štetnu oksalnu kiselinu, a ako šalicu čaja popijete prije spavanja osigurali ste si miran san i opuštanje živčanog sustava zbog magnezija i željeza kojeg u roiboosu ima izrazito puno za jedan takav napitak. Počeli su ga osobito cijeniti sportaši i rekreativci kao nisko energetski mineralni osvježavajući napitak jer se može konzumirati i hladan, a u sebi ne sadrži tein (kofein) pa ga mogu piti i vrlo mladi sportaši (kadeti, juniori).

 

PREPORUKE SPORTAŠIMA

Kad smo već spomenuli te mlade sportašice i sportaše koji bi htjeli u svoj dnevni ritam početi unosti čajni napitak, napravio bih jednu selekciju u konzumaciji istih na bijele, Mate i Rooibos čajeve jer tein kojeg ima crni, a onda i zeleni čaj (u nešto manjim količinama) mogao bi zbog nediscipliniranog režima prehrane dovesti o neželjenih komplikacija za središnji živčani sustav.

 

CRVENI ČAJ

Na samom sam početku spomenuo i crveni čaj ili kako ga još zovu Oolong ili Wu long čaj. Taj čaj nazivaju još „aromatičnim ubojicom masnoća” pa je dosta zanimljiv za sportašice jer poboljšava topljenje masnoće za 12 posto, povećava razinu energije za 10 posto i potrošnju kalorija za 3-4 posto. Oolong čaj je ustvari polufermentirani čaj koji putem enzima sprečava skladištenje triglicerida u organizam. Idealan je u fazama skidanja PMT (potkožno-masnog tkiva) jer potiče mršavljenje, uravnotežuje disbalans kolesterola u organizmu i olakšava fizički i psihički stres.

Svaki sportaš jako dobro poznaje problem pretjerane uzbuđenosti nakon teškog treninga ili natjecanja kada duboko u noć ne mogu zaspati. Osobito je teško zaspati ako smo prije kasnog treninga uzeli neko od sredstava za stimulaciju središnjeg živčanog sustava kao recimo crni čaj. Tako malo neiskusniji sportaš može vrlo brzo doći u stanje pretreniranosti kroz par epizoda takvih noći i gubiti na željenim rezultatima. Naravno, u tu svrhu nevjerojatnu sposobnost opuštanja ima biljni čaj pod nazivom Sleep Well. Baldrijanov korijen, stolisnik, metvica, komorač, anis, kim, cvjetovi nevena, šipkova kora, listovi ružmarina i melise čine Sleep Well biljnom infuzijom koja, bez ikakvih farmakoloških sredstava, pripomaže da se nakon treninga ili natjecanja brže opustimo i lakše utonemo u san. Bitno i vrlo važno je da konzumacijom Sleep Well-a ne izazivamo nikakve posljedice poput ovisnosti o njima, što kod sedativa je vrlo česta pojava.

Za sam kraj drage sportašice i sportaši okrenite novi list u svojim sportskim životima, a taj novi neka bude satkan listovima Camellije sinensis.

Izvor: Goran Španiček

POLLEO SPORT

Vidi sve
Elasti Joint, 384 g - Orange
Elasti Joint, 384 g - Orange
49.99
Read more
Polleo Sport vreća za boks, 175 cm
Polleo Sport vreća za boks, 175 cm
169.99
Read more
Melatonin 1mg, 180 tableta
Melatonin 1mg, 180 tableta
19.99
Read more
CLA 1000mg, 60 kapsula
CLA 1000mg, 60 kapsula
16.99
Read more
Protein Cookie, 75 g - Double Chocolate
Protein Cookie, 75 g - Double Chocolate
2.99
Read more
BCAA, 250 g
BCAA, 250 g
19.99
Read more
Magnezij 375 mg, 100 kapsula
Magnezij 375 mg, 100 kapsula
19.99
Read more
100% Whey Gold Standard, 900 g - White Chocolate Raspberry
100% Whey Gold Standard, 900 g - White Chocolate Raspberry
44.99
Read more
BCAA 1000, 200 kapsula
BCAA 1000, 200 kapsula
29.99
Read more
BCAA 1000, 400 kapsula
BCAA 1000, 400 kapsula
49.99
Read more
Creatine 2500, 200 kapsula
Creatine 2500, 200 kapsula
41.99
Read more
Cink, 15 mg, 100 kapsula
Cink, 15 mg, 100 kapsula
14.99
Read more
Zeleni čaj, rinfuza, 500 g
Zeleni čaj, rinfuza, 500 g
9.99
Read more
L-Carnitine Liquid, 25 ml, 20 ampula - Peach
L-Carnitine Liquid, 25 ml, 20 ampula - Peach
39.99
Read more
FlavDrops, 50 ml - Vanilija
FlavDrops, 50 ml - Vanilija
6.99
Read more
Formula 80 Protein Complex, 510 g - Vanilla cream
Formula 80 Protein Complex, 510 g - Vanilla cream
29.99
Read more
Creatine, 500 g
Creatine, 500 g
44.99
Read more
L-Glutamine, 600 g
L-Glutamine, 600 g
34.99
Read more
Bučica gumirana 4 kg Atleticore
Bučica gumirana 4 kg Atleticore
13.59
-15%
Read more
Vitargo +Electrolyte, vrećica, 70 g
Vitargo +Electrolyte, vrećica, 70 g
2.99
Read more

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Building Body premium

Pridruži se BB obitelji potpuno besplatno i ostvari razne pogodnosti:

 

pristup premium sadržaju

najnovije vijesti iz svijeta fitnessa

prijava na naš newsletter

ekskluzivni popusti u Polleo Sportu

Registriraj se